Zvicra çon nikabin në referendum: pse qeveria mbron mos’heqjen

Qeveria zvicerane rekomandoi të martën që të votohet ë në një referendum në 7 mars për të refuzuar një propozim për të ndaluar veshjen e burkës dhe nikabit, të cilat mbahen  nga disa gra muslimane, duke thënë se lëvizja do të dëmtojë turizmin.

Sipas sistemit zviceran të demokracisë së drejtpërdrejtë, çdo propozim për të ndryshuar Kushtetutën shkon në një votim popullor nëse mbështetësit mbledhin më shumë se 100,000 nënshkrime, raporton Reuters.

Në vitin 2009, votuesit zviceranë mbështetën një propozim për të ndaluar ndërtimin e minareve të reja.

Fytyra e mbuluar, kryesisht nga turistët

Kantonet Gallen dhe Ticino tashmë kanë ndaluar mbulimin me fytyrë të plotë, por qeveria zvicerane e konsideron zbatimin e një ndalimi kushtetues në të gjithë vendin një ide të gabuar.

“Shumë pak njerëz në Zvicër mbulojnë tërë fytyrën e tyre,” tha qeveria.

“Një ndalim kombëtar do të minonte sovranitetin e kantonit, do të dëmtonte turizmin, si dhe nuk do të ishte një përfitim për grupe të caktuara grash,” thanë ata.

Shumica e grave që mbulojnë plotësisht fytyrat e tyre janë turiste që kalojnë një kohë të shkurtër në vend, shtoi deklarata.

Propozimi, nga krahu i djathtë

Montreux dhe destinacione të tjera përreth Liqenit të Gjenevës, si dhe Interlaken në Zvicrën qendrore, kanë tërhequr tradicionalisht turistë myslimanë, kryesisht nga vendet e pasura të Gjirit Arab.

Propozimi zviceran gjithashtu ndalon detyrimin e dikujt që të mbulojë plotësisht fytyrën e tij bazuar në gjini.

Grupi Egerkinger Komitee prapa propozimit, i cili përfshin anëtarë të Partisë Popullore Zvicerane (SVP) të krahut të djathtë, ishte gjithashtu pas ndalimit të minareve të vitit 2009, i cili u refuzua nga pothuajse 60 përqind e votuesve.

Ithtarët e propozimit të vitit 2009 i shohin minaret si diçka të huaj për traditën dhe vlerat zvicerane.

Kundër-propozim i qeverisë zvicerane

Myslimanët përbëjnë rreth 5 përqind të 8.6 milion banorëve të Zvicrës, tregojnë statistikat zyrtare.

Qeveria zvicerane ka bërë një kundër-propozim për të ndaluar mbulimin e plotë, i cili do të hynte në fuqi nëse votuesit refuzojnë propozimin fillestar në 7 mars.

Sipas këtij kundër-propozimi, gratë që mbulojnë plotësisht fytyrën e tyre do të duhet të tregojnë fytyrën e tyre në rast nevoje për identifikim në zyrat administrative ose transportin publik.

Kur bëhet fjalë për Evropën, Franca dhe Danimarka kanë ndaluar mbulimin e fytyrës. /tesheshi

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne