𝗢𝗞𝗕-𝗷𝗮 𝘀𝗵𝗽𝗮𝗹𝗹 𝗱𝗶𝘁𝗲̈𝗻 𝗲 𝗽𝗲̈𝗿𝗸𝘂𝗷𝘁𝗶𝗺𝗶𝘁 𝘁𝗲̈ 𝗴𝗷𝗲𝗻𝗼𝗰𝗶𝗱𝗶𝘁 𝘁𝗲̈ 𝗦𝗿𝗲𝗯𝗿𝗲𝗻𝗶𝗰𝗲̈𝘀 𝗺𝗲̈ 𝟭𝟭 𝗸𝗼𝗿𝗿𝗶𝗸

𝘙𝘦𝘻𝘰𝘭𝘶𝘵𝘢 𝘦 𝘴𝘩𝘬𝘳𝘶𝘢𝘳 𝘯𝘨𝘢 𝘎𝘫𝘦𝘳𝘮𝘢𝘯𝘪𝘢 𝘥𝘩𝘦 𝘙𝘶𝘢𝘯𝘥𝘢 𝘮𝘰𝘳𝘪 84 𝘷𝘰𝘵𝘢 𝘱𝘳𝘰, 19 𝘬𝘶𝘯𝘥𝘦̈𝘳 𝘥𝘩𝘦 68 𝘢𝘣𝘴𝘵𝘦𝘯𝘪𝘮𝘦 𝘥𝘩𝘦 𝘦 𝘣𝘦̈𝘯 11 𝘬𝘰𝘳𝘳𝘪𝘬𝘶𝘯 “𝘋𝘪𝘵𝘦̈𝘯 𝘕𝘥𝘦̈𝘳𝘬𝘰𝘮𝘣𝘦̈𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘵𝘦̈ 𝘗𝘦̈𝘳𝘬𝘶𝘫𝘵𝘪𝘮𝘪𝘵 𝘵𝘦̈ 𝘎𝘫𝘦𝘯𝘰𝘤𝘪𝘥𝘪𝘵 𝘵𝘦̈ 𝘚𝘳𝘦𝘣𝘳𝘦𝘯𝘪𝘤𝘦̈𝘴”. OKB-ja ka miratuar një rezolutë për të caktuar 11 korrikun si ditë përkujtimore të gjenocidit të Srebrenicës, me mbështetjen dërrmuese të Asamblesë së Përgjithshme.

Rezoluta, e udhëhequr nga Gjermania me bashkësponsoracion nga më shumë se 40 vende, kërkon që 11 korriku të shpallet “Dita Ndërkombëtare e Reflektimit dhe Përkujtimit të Gjenocidit të 1995 në Srebrenicë”.

Votimi kaloi të enjten me 84 vende që votuan pro dhe 19 kundër. Gjithsej 68 vende abstenuan. Duke dënuar mohimin e gjenocidit të Srebrenicës, rezoluta denoncoi glorifikimin e krimeve kundër njerëzimit, gjenocidit dhe kriminelëve të luftës.

Duke theksuar rëndësinë e përpjekjeve të vazhdueshme për identifikimin e viktimave dhe nxjerrjen e trupave, rezoluta thekson nevojën që të gjithë autorët të dalin para drejtësisë.

Megjithëse nuk janë ligjërisht detyruese, rezolutat e Asamblesë së Përgjithshme kanë peshë politike dhe dërgojnë një mesazh të fortë për komunitetin ndërkombëtar.

𝗞𝗿𝗶𝗺𝗲𝘁 𝗸𝘂𝗻𝗱𝗲̈𝗿 𝗻𝗷𝗲𝗿𝗲̈𝘇𝗶𝗺𝗶𝘁

Myslimanët boshnjakë u vranë në Srebrenicë, megjithë praninë e trupave paqeruajtëse holandeze, ndërsa forcat serbe u përpoqën të merrnin territorin nga muslimanët boshnjakë dhe kroatët për të formuar një shtet.

Këshilli i Sigurimit i OKB-së e shpalli Srebrenicën një “zonë të sigurt” në pranverën e vitit 1993. Por trupat e udhëhequra nga Ratko Mlladiç pushtuan zonën e OKB-së. Më vonë ai u shpall fajtor për krime lufte, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid.

Trupat holandeze nuk arritën të vepronin ndërsa forcat serbe pushtuan zonën, duke vrarë 2,000 burra dhe djem më 11 korrik 1995. Rreth 15,000 banorë të Srebrenicës ikën në malet përreth, por trupat serbe të Bosnjës i gjuajtën dhe vranë 6,000 viktima të tjera.

Trupat e viktimave janë gjetur në 570 zona në të gjithë vendin. Në vitin 2007, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë vendosi se ishte kryer një gjenocid në Srebrenicë./ TRT World

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne