Opinion

A ka nazistë në Ukrainë?

Shaban Burri

Jo. Në Ukrainë nuk gjen njerëz përgjegjës për vrasjen e hebrenjve. Vërtet të gjithë kanë vdekur shumë kohë më parë, por mund të gjesh ” raca superiore” që marrin masa kundër “nën-raca”. Ato gjenden në qeveri ku ligjet racore përdoren për të përcaktuar njerëzit e klasit të parë dhe të dytë. Mund t’i gjeni nëse kërkon. Pothuajse 90 vjet pas ligjeve racore naziste, do të ketë një tjetër ligj racor në Evropë. Ajo u paraqit në Parlament nga Presidenti ukrainas Zelensky më 18 maj 21. [1]

Nuk e di pse kaq shumë e anashkalojnë këtë.

Sipas presidentit rus, kjo luftë ka për qëllim denazifikimin e Ukrainës. Nga ana tjetër, thuhet se në Ukrainë nuk ka nazistë. “Kjo nuk mund të jetë, pasi presidenti i tyre është një hebre me histori të kampit të përqendrimit.” Ky argument mund të dëgjohet vazhdimisht në diskutimin aktual. A mund të jetë kjo e vërtetë? Me disa kërkime në internet arrita të gjej shpejt disa përgjigje, ia lajë çdo lexuesi dyshues ta kontrollojë vetë ose ta hulumtojë vetë. Unë këto i bëra në gjuhen gjërmane.

Nga pikëpamja historike, është emocionuese të bësh krahasimin me Hitlerin. Sepse edhe Hitlerit iu desh të duronte shumë sanksione paraprakisht – të cilat shumë njerëz disi nuk duan t’i dinë. Fakti që hebrenjtë bënë thirrje për një bojkot mbarëbotëror të Hitlerit edhe para se ai të çmendej, as nuk mund të përmendet pa u goditur menjëherë me shkopin e antisemitzmit. Dhe sot e dimë se Hitleri kishte bërë disa marrëveshje sekrete para Luftes së dyt boterore. Nuk do të isha i çuditem nëse kjo do të zbatohej edhe sot!

Çfarë përfaqëson nazisti?

Nëse e reduktoni termin nazist në ata njerëz që i kishin vrarë hebrenjtë në mënyrë industriale, sigurisht që keni të drejtë. Këta njerëz kanë vdekur të gjithë tani.

Termi duhet dhe duhet kuptuar më gjerësisht. Nazistët ishin dhe janë – në sytë e mi – mbrojtës të mbijetesës ose të promovimit të një “race superiore” në kurriz të të ashtuquajturve nën-race. Në periudhën nga viti 1930 deri në vitin 1945, “bjondët dhe me sy blu” konsideroheshin “raca superiore”, hebrenjtë, sllavët dhe veçanërisht rusët si “nën-race”. Nazistët gjermanë ishin shumë profesionistë. Numri i viktimave të asaj kohe flasin të vetën.

Rastësisht, në Ukrainë në atë kohë kishte shumë “raca superiore” që ishin përfshirë me dëshirë dhe intensivisht në vrasjen e “nën-races”. Një udhëheqës i këtyre grupeve nderohet edhe sot në Ukrainë, pra në pjesën perëndimore të saj. Edhe Wikipedia, e cila sigurisht nuk është pro-ruse, shkruan: [2]

Stepan Andrijovych Bandera ishte një politikan nacionalist ukrainas (OUN) dhe udhëheqës partizan (UPA). Ai u vra në Mynih nga një agjent i KGB-së. Klasifikimi i veprës së Bandera dhe personit të tij është shumë i diskutueshëm në Ukrainë. Në lindje të vendit, por edhe në Poloni, Rusi dhe Izrael, ai konsiderohet kryesisht bashkëpunëtor dhe kriminel lufte i nazistëve. Në Ukrainën perëndimore, nga ana tjetër, ai nderohet nga shumë ukrainas si hero kombëtar.

Heroi kombëtar – atëherë si tani – por nuk ka nazistë nëse ndiqni raportet aktuale të mediave nga Kievi.
Sigurisht, raca superiore e sotme nuk është naziste…

“Raca superiore” ukrainas ekzistojnë ende. Edhe sot. Nuk ka – me rastin e rastit – thjesht nuk ka mjaft hebrenj, megjithëse mund të dëgjohet edhe në rrugët e Kievit dhe qyteteve të tjera kundër këtij agjitacioni përkatës.

Ju duhet të hulumtoni akuzat antisemitiste në Ukrainë në Lidhjen Anti-Shpifje (ADL). Kritikat vetëm në vitin 2018 çuan në disa artikuj, të cilët, megjithatë, u kundërshtuan masivisht nga pala ukrainase. [3]

Megjithatë, për shkak të mungesës së një “mase” çifute, imazhi i sotëm i armikut është reduktuar në njerëz me prejardhje ruse, më saktë të huaj. Ultra-djathtas ‘vendos rendin’ në Ukrainë. euro.news madje raportoi për këtë në vitin 2018. [4]
sjellje ndaj atyre që mendojnë ndryshe. Anëtarët dhe mbështetësit radikalë të batalionit vullnetar paraushtarak Azov rrethuan shtëpinë e politikanit ukrainas Mikhail Dobkin më . Dobkin është anëtar i partisë së Bllokut të Opozitës, e njohur për qëndrimin e saj pro-rus dhe euroskeptik. [5]
Racizmi në Ukrainë nuk njihet vetëm sot, këtu është një raport 7 vjet më parë – Ukraina midis ultra-nacionalistëve dhe interesave të fuqive të mëdha [6]

Në verën e vitit 2021, në Ukrainë u vendosën ligje të reja racore. Ju mund të lexoni për këtë nga Thomas Röper:
Teksti i projektligjit të Administratës Presidenciale të Ukrainës i ndan njerëzit që jetojnë në Ukrainë në “vendas” dhe “jovendas”. Përkthimi i shprehjes së përdorur është paksa i vështirë, sepse fjalë për fjalë do të duhej të përkthehej si “vendas” dhe “jo vendas”. me rrënjë” dhe “jo të rrënjosur”. . Ligji trajton çështjen se cilët popuj i kanë rrënjët në Ukrainë dhe cilët jo. Sipas këtij klasifikimi sTë gjithë qytetarët e Ukrainës do të kenë të drejta të ndryshme në të ardhmen.

Sipas formulimit të ligjit, popujt “vendas” janë ata, shoqëria etnike e të cilëve u ngrit në territorin e Ukrainës dhe që nuk kanë shtetin e tyre jashtë Ukrainës. Sipas projektligjit të Zelenskyj, atribute të tjera të popujve “vendas” janë prania e një gjuhe dhe kulture të veçantë, si dhe e organeve tradicionale, sociale, kulturore ose përfaqësuese. Një pikë e rëndësishme është se këto grupe etnike duhet ta kuptojnë veten si popuj “vendas” të Ukrainës.

Formulimi është interesant sepse përjashton të gjithë njerëzit nga lista “vendase”, përveç ukrainasve etnikë, tatarëve të Krimesë, karaitëve dhe çekëve të Krimesë. Kjo do të thotë, rusët, bjellorusët, hebrenjtë, polakët, hungarezët, bullgarët, armenët, moldavët, grekët, shqiptarët dhe përfaqësuesit e grupeve të tjera etnike që kanë jetuar me shekuj në Ukrainë dhe që ende jetojnë atje nuk përfshihen në klasën e privilegjuar të “vendasve”. “. regjistruar.

Por kjo nuk ju shqetëson në Gjermani. Ligjet racore mund të injorohen nëse vendosen nga partnerët e vlerave perëndimore.

Wikipedia shkruan për këtë zotëri: Oleh Yaroslavowytsch Tyahnybok ka qenë kryetar i partisë së djathtë populiste dhe radikale nacionaliste të Shoqatës All-Ukrainase “Svoboda” që nga viti 2004. [7]
Të gjithë mund të informohen për këtë festë.
Por nuk ka nevojë të kesh frikë nga nacionalistët radikalë – fashistët e rinj. Për sa kohë që ata të paktën nuk janë antisemitë, gjithçka është në rregull. Kështu tha Deutschlandfunk në vitin 2014. Dhe padyshim që ka të drejtë: [8]
“Asnjë antisemitizëm, pa shovinizëm” I ashtuquajturi Sektori i Djathtë tërhoqi më shumë vëmendje se Svoboda. Një grup i organizuar rreptësisht hierarkikisht. Në një intervistë me komandantin në detyrë dhe shoqëruesin e tij, asnjëri prej tyre nuk jep emrat dhe as heq maskën. “Ne nuk jemi racistë, nuk mendojmë se raca e bardhë është më e mirë. Por shohim që dominon ngjyra e errët e lëkurës. Ne jemi kundër përzierjes së gjakut. Nuk ka gjë të tillë si multikulturalizëm tek ne. Nacionalizmi ukrainas nuk është racizëm, por dashuri për vendin tonë. Asnjë antisemitizëm, pa shovinizëm.” Ata i referohen qindra aktivistëve hebrenj në Maidan me të cilët ata punojnë.

Është interesante se në vitin 2015 edhe „Der Spiegel“ i gjërmanisë raportoi në mënyrë neutrale për ta. Në videon “Dislokimi i ekstremistëve të krahut të djathtë” bëhet referencë e qartë për derusifikimin.

Regjimenti famëkeq i Azov, ndër të tjera, është aktiv në luftën kundër pakicës ruse. Në WAZ – sigurisht jo një medium propagandistik rus – mund të lexohet: [9]

“Regjimenti Azov” bëri kryetituj në gazeta vite më parë, luftëtarët arritën suksese ushtarake kundër milicive pro-ruse në Ukrainën lindore, për shembull në Mariupol. Njësia u formua në vitin 2014 kur shumë ukrainas dolën në rrugë kundër regjimit të atëhershëm pro-rus. Regjimenti Azov filloi si një paramilici, por sipas raportimeve të mediave tani është pjesë e Ministrisë së Brendshme të Ukrainës. Edhe zyrtarisht pjesë e Gardës Kombëtare. …Shoata është shumë e diskutueshëme, konsiderohet si ekstremistët të djathtë dhe tërheq vëmendjen me slogane raciste.
Në stemën e tyre është embledhur simboli “Wolfsangel”, një simbol nga Gjermania naziste. Që në vitin 2014, qeveria federale e gjermanisë në një kërkesë të fraksionit të majtë deklaroi: “Deklaratat raciste dhe antidemokratike janë të dokumentuara nga drejtuesit e batalionit Azov dhe batalioni përdor gjithashtu flamuj dhe shenja të modeluara sipas simboleve nacionalsocialiste. ”
Ju mund të dini për të nëse dëshironi.
“Rapni armët tuaja, luftoni derrat rusë, gjermanët, derrat hebrenj dhe parazitët e tjerë.” [10] 7 vite më parë Gregor Gysi mbajti një fjalim në Bundestag ku ndër të tjera tha se raca superiore (Nacistat) nuk do të heqë dorë vullnetarisht nga pushteti.

https://youtu.be/ezEjykTJjVk në gjuhen gjërmane

A ka nazistë në Ukrainë?

Gjeni “racen superiore” që ndërmarrin veprime kundër “nën-raca”. Ato gjenden në qeveri kur ligjet racore përdoren për të përcaktuar njerëzit e klasit të parë dhe të dytë. Mund t’i gjeni nëse shikoni.

Nuk e di pse kaq shumë e anashkalojnë atë.
Vuajtjet e popullatës civile janë, për mendimin tim, një katastrofë. Në lindje të Ukrainës për tetë vjet, në perëndim për 10 ditë. Janë gjithmonë civilët ata që janë viktimat. Figurat e shahut në një lojë të ndyrë.
Për të shmangur viktimat civile, forcat e armatosura ruse kanë hapur korridoret e arratisjes. Fakti që disa prej tyre nuk mund të përdoren është – çuditërisht – për shkak të “races superiore” të paraqitur më sipër, të cilëve u pëlqen gjithashtu të pozicionohen me tanket e tyre pranë shkollave dhe kopshteve femive, sipas informacioneve të mia.

Nazisti historik nuk mund të reduktohet vetëm në asgjësimin fizik të hebrenjve. Dekada të propagandës perëndimore u përqendrua gjithmonë te “Holokausti” si një tipar tipik i një nazisti (historik). Për ideologjinë naziste, megjithatë, ishte gjithashtu domethënëse që, përveç hebrenjve, Popujt lindore(sllavët), megjithëse me diferencime, përgjithësisht konsideroheshin si “nën race”: veçanërisht polakët dhe rusët. (Ndër “nënjerëzit” ishin edhe romet). Me sulmin ndaj Bashkimit Sovjetik në vitin 1941, u bë e qartë se Gjermania, në aleancë me vasalët e saj evropianë, po zhvillonte një luftë asgjësimi kundër popullsisë ruse. Nuk kishte kënaqësi për “race të huaj”. Në fund të fundit, “tërbimi teutonik” kishte për qëllim shtypjen dhe shkatërrimin e bartësve të një kulture të ndryeshme.
Denazifikimi përfundimisht nënkupton fundin e shtypjes kombëtare (shih edhe qëllimet historike të luftës së Bashkimit Sovjetik në Luftën e Dytë Botërore).

Nëse merrni definicionin e Musolinit për fashizmin – shkrirja e shtetit me financën e lartë – atëherë më së voni nga kriza financiare e 2008 mbas socializimit të humbjeve (shpëtim bankash, sistematikisht të rëndësishme dhe të tilla) ju duhet të kuptoni se kjo është reale.

Unë nuk jam aspak i befasuar nga veprimet e Rusisë, vetëm koha. Këtë do ta prisja shumë më heret. Në fakt, pasi u bë e qartë se Ukraina nuk do të jepte asnjë shenj për marrëveshjen e Minskut II….

 

[1] https://ungarnreal.de/menschen-erster-und-zweiter-klasse-gesetzentwurf-in-der-ukraine/

[2]https://de.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera

[3] https://www.adl.org/news/op-ed/the-adls-record-calling-out-eastern-european-anti-semitism-is-unimpeachable

[4] https://de.euronews.com/2018/02/02/kiew-die-ultrarechten-marschieren-auf

[5] https://www.youtube.com/watch?v=qPQ_n6YskHM

[6] https://www.youtube.com/watch?v=_pOjaOcaqew

[7]https://de.wikipedia.org/wiki/Oleh_Tjahnybok

[8] https://www.deutschlandfunk.de/ukraine-keine-angst-vor-neuem-faschismus-100.html

[9] https://www.waz.de/politik/ukraine-krise-rechtsextreme-miliz-asow-regiment-id234582939.html

[10] https://www.tagesspiegel.de/politik/ehre-von-parteichef-verletzt-swoboda-nationalisten-zeigen-gysi-an/10049208.html