Administrata Trump do të shkurtojë fondet në universitete për “Portretizimin pozitiv të Islamit”

Universitetit të Shteteve të Bashkuara të Karolinës së Veriut dhe Universitetit të Dukës iu desh të dielën të paraqisnin informacionin në administratën Trump në lidhje me konsorciumin e dy shkollave për Studime të Lindjes së Mesme pasi Departamenti Amerikan i Edukimit (DOE) akuzoi programin e përbashkët për informacion të njëanshëm për krishterimin dhe judaizmin .

DOE u ankua në një letër të dërguar në qershor për universitetet se “ka një theks të konsiderueshëm të vendosur në të kuptuarit e aspekteve pozitive të Islamit, ndërsa ekziston një mungesë absolute e ndonjë përqendrimi të ngjashëm në aspektet pozitive të Krishterimit, Judaizmit, ose çdo fe apo sistem tjetër besimi në Lindjen e Mesme “.

Agjensia qeveritare kërkoi që universitetet të paraqesin një listë gjithëpërfshirëse të ngjarjeve që do të mbështesin gjatë gjithë vitit dhe një listë të të gjitha kurseve që ata propozojnë.

Sekretari amerikan i Arsimit Betsy DeVos pas pjesëmarrjes në mars në një konferencë të quajtur “Konflikti mbi Gaza: Njerëzit, politika dhe mundësitë”, vendosi të hetojë përmbajtjen e programeve.

“Ata me të vërtetë duan të dërgojnë mesazhin se nëse doni të kritikoni Izraelin, atëherë qeveria federale do të shikojë me shumë kujdes tërë programin tuaj dhe ta redaktojë atë në maksimum,” i tha New York Times Zoha Khalili, avokati i stafit në grupin palestinez për të drejtat e Palestinës Ligjore.

DeVos po i dërgon “një mesazh programeve të studimeve të Lindjes së Mesme se ekzistenca e tyre e vazhdueshme varet nga gatishmëria e tyre për të prerë linjën qeveritare mbi Izraelin,” shpjegoi avokati.

Ndërsa sekretarja e arsimit tha se dëshironte të verifikonte nëse të dy universitetet nuk ishin “duke përdorur” në mënyrë të duhur “235,000 dollarë amerikanë të marrë nga qeveria federale për të inkurajuar” paragjykimin radikal anti-Izrael “.

Gjuhët e Lindjes së Mesme, historia dhe gjeopolitika, dhe ngjarjet pritëse të përqendruara në kulturën e rajonit, e cila është kryesisht myslimane, departamenti i arsimit shtoi në letër se programet duhet të përqendrohen në “mësimet e gjuhëve të huaja dhe studimet e zonës që avancojnë sigurinë dhe stabilitetin ekonomik të Shteteve të Bashkuara “.

Duka nuk pranoi të komentojë, megjithatë, UNC konfirmoi pranimin e letrës dhe i tha New York Times se ishte gati të bashkëpunonte me departamentin, duke siguruar informacion të plotë mbi programet e tij.

Nëse DOE i konsideron ata si të përqendruar në mënyrë të pamjaftueshme në Krishterimin dhe Judaizmin, universitetet do të rrezikojnë humbjen e mijëra dollarëve në grante federale.

Aksioni i DOE, i cili nuk befasoi grupet e avokimit të përfshira në aktivizëm mbi politikat e Izraelit, vjen në një kohë kur sulmet ndaj fjalës së lirë në kampuset e kolegjit janë rritur, pasi departamenti nën administrimin e DeVos është bërë gjithnjë e më i ngathët në të ashtuquajturat “paragjykim anti-Izrael” në arsimin e lartë./gazetaimpakt/telesurenglish

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne