Opinion

ANGLIA NJË E VËRTETË E PATHËNË…

Savash VELIU

Sot sa afër qëndron Turqia me Anglinë po aq Bota e Gjirit Persik reshtohet më pranë Turqisë!

Kurdoqë Turqia fuqizonte marredhenijet me Egjiptin atëherë edhe fuqia e Botës Arabe me “Vëllezëritë Muslimane” vinte e shtohej nga e cila erdhi edhe ”Pranvera Arabe” duke rrënuar shtetetë e Leventit dhe të Magrebit si domino, por bashkë me të erdhēn shpejtë edhe kërcënimet me luftëra civile nga perëndimorët nëse nuk do tërhiqeshin nga kërkesat e tyre demokratike.

İshte e para Siria që kërcënohej të kthehet në Irak të ri me shpërbërjen totale e cila ishte ndërkohë edhe një kërcënim i madh edhe për sigurinë e kufijve të Turqisë për të cilën kishte vite Erdogani që zhvillonte qasje pozitive me Bashar Asadin i sygjeruar të bëj reforma politike duke kaluar në pluralizëm shumpartiak ajo do t’i ikte rrënimit të cilës i druante edhe Bashar Asadi, por ai ndërkohë nga İrani kërcënohej.

Erdogani i siguronte Basharit mundësit ekonomiko-tregëtare duke ia hapur kufijtë për lëvizjet e mallrave Sriane si garancion i qëndrimit në këmbë të saja, një mundësi ti hapet edhe Turqisë rruga e zbritjesë posht jugperëndimit të Sirisë drejtë në Liban duke e rrethekuar nga veriu israelin dhe prej jugu me Egjiptin do ti bashkoninë forcat në Palestinë.

Me bashkimin e dy fuqive të mëdha muslimane Turko-Egjiptiane automatikisht do krijohej korridori i lidhshmërisë së ”Vëllezërisë Muslimane” si forcë kërcënuese ndaj planeve të imperializmit angloamerikan në mbarë Lindjen e Mesme.

Por imperialistët angloamerikan të kryesuara nga Anglia si mandatorja e vjetër mbi këtë rajon strategjik të bashkuar me kreaturat Israel dhe shtetet e Gjirit Persik (Emiratët e Bashkuara dhe Arabinë Saudite) kuptuan planet e Turqisë dhe përshpejtuan rrënimet e shteteve arabe, por për çudi në atë skenar djallëzor u fut edhe Irani në shkatërrimin e Sirisë me pretekstin të mos bashkohen “Vëllezërit Musliman” të Leventit me ata të Magrebit!

Dhe me shpejtësi erdhi rradha të rrëzohet pushteti i Egjiptit të kryesuar nga Muhammed Mursi që ishte rreziku më i madh për planet imperialiste që u rrënua me puç të përgjakshëm kurse tentativa për rrëzimin e Erdoganit kaloj i pasuksesshëm.

Kështu filluan Puçet gjithpërfshirëse mbi shtetet Arabe të cilët sapokishin filluar tē shijojnē liritë ndaj diktaturave properëndimore. Ndërkohë Emiratët dhe Sauditët fillojn plojën e djegjes së shteteve arabe duke i arrestuar antarët të vëllezërisë muslimane brenda dhe jashta saj duke atakuar Tunizinë, Algjerinë, Marokon, Libinë, Jemenin ata donin të shuajn çdo lëvizje progresive që rrezikonte fronet mbretërore të tyre në gjirin persik. Kurse për vazhdimin e jetgjatësis së sundimit diktatorial mbi tokat arabe me të madhe do ti financojnë puçet në botën arabe duke u bërë në anën tjetër mbrojtës të Israelit i cili sipas planit të Rirenditjes Botërore angloamerikane parashikohej të zgjerohet në İrak dhe Siri si “İsreli i Madh”, por ky plan rrezikonte sigurinë territorial të Turqisë!

Sa për njohuri; Shtet aktual İsraelit nuk është ai shteti i vërtetë hebre por i vërteti İsrael është shteti i Emiratëve të Bashkuara Arabe me 10% të popullsisë së formuar nga biznismenët e pasur jehud kurse 90% e tyre janë ardhacakët të ardhur si krah pune – GOİM.

Pra, tani dihet publikisht se të gjitha grupet terroriste në botën islame financohen nga Emiratët e Bashkuara Arabe, kurse Arabia Saudite pak ndryshon prej Emiratëve sepse shumica e popullatës së saj janë arab vendor, por sidoqoftë këta dy shtete arabe në shumë krime islame janë bashkëfajtor!

Turqia pas puçit të pasuksesshëm ndaj presidentit Erdogan mobilizoj forcat ushtarake dhe filloj atakimet drejt planeve imperialiste të krijimit të İsraelit të Madh me ndërhyrrjen në Siri dhe İrak ajo prishi korridorin terrorist të planifikuar nga amerikanët të kalonte nafta e plaeçkitur prej dy shteteve të okupuara arabe përmes militantëve të PKK-YPG-së si rruga tranzitore drejt detit Mesdhe, por ai korridor u nda në dyshe nga forcat Turke sikur me shpat dhe kēshtu projekti i tyre ra në ujë..!

Poashtu Turqia gjatë ndërhyrjes ushtarake parandaloj grushtetin mbi Katar dhe prej atje ndërhyri në Libi, Sudan, Somali, Mali, Etiopi dhe së fundi në Mesdheun Lindor nga u bllokua i gjithē deti Mesdhe për t’u shitur gazi i plaçkitur të militantëve angloamerikanë ‘PKK-YPG’s drejt Evropës, ky atak turk i bllokoi ata Brenda Sirisë edhe nga deti mesdhe etj etj..!

Ndërhyrja e Turqisë në pikat strategjike të rajonit Mesdhetar ua bërri rrëmujë planet e angloamerikanëve që të bëhet edhe shkak të ndarjes së Anglisë nga Amerikanët por edhe nga Evropa me Brexit ngase humbjet ishin tepër katastrofale për Anglinë që të vazhdoj rrugëtimin me humbasit.

Tani Anglia duke vendosur të lundroj e pavarur prej Amerikës dhe Evropës ndëroj kahun e timonit në krah të Turqisë që shihet si kontrolluesja e fuqishme e Mesdheut, por tani e reshtuar si partnere strategjike në një axhend të rëndësisme të bashkëveprojn kundër interesave të evropës Gjermano-Franceze nē tërrësinë e detit Mesdhe dhe Lindjes së Mesme. Kjo strategji e përbashkët mesdhetare do ta bēj Turqinë me Anglinë dy fuqi të reja detare sepse me ardhjen e kryeministrit Boris Johnson në postin anglez [një nip Osman] i ngarkuar special me detyrën specifike të mbaj pushtetin Anglez më pranë Turqisë për t’ia rikthyer Anglisë shkëlqimin e dikurshëm tani si superfuqia e re detare pran Turqisë e cila i preu tē gjitha rrugēt strategjike detare angloamerikanëve nē tokë dhe në detin mesdhe…!

Pas dēshtimit të planit afatgjat të coptimit të Lindjes së Mesme në shumë shtete të vogla solli rireshtimet e reja të përnjëhershme me interesatë politike Turke duke u afruar pran edhe Emiratët po edhe Sauditët. Por për fakt të mirë është se edhe israeli i cili pērjetoj kapitullimin në Siri dhe Irak po edhe në Mesdheun Lindor me projektin EastMed të transportonte gazin e gjetur në mesdhe drejtē Evropēs pērmes detit grek dështoi. Sot bëhet e ditur se pritet të vij edhe presidenti i israelit Herzog te Erdogan tē kērkoj mëshirë ekonomike për tubacionin EastMed. Poashtu pas saj pritet të afrohet edhe Egjipti ndërsa İrani u ulë dit më parë në tavolinë me Turqinë.

SHBA-ja tërhoqi mbështetjen e saj nga projekti i gazsjellësit EastMed, të cilin Turqia nuk e mbështeti sepse nuk duan të zemërojnë Turqinë. Në Israel, një nga palët në projekt, u konsiderua si një humbje. Gazeta Haaretz deklaronte se, “Israeli nuk ka zgjidhje tjetër veçse të nënshtrohet’’.

Është interesant të shihet se si shtetet e lartpërmendura që ishin të armiqësuar deri dje me Turqinë përnjëherë kërkojn strehim pran Turqisë siç janë İsraeli-Emiratët-Sauditët dhe İrani akti që zbulon haptazi se si u doli fytyra në shesh kinse luftojnë për të mirën e Botës Arabe derisa në fakt ata e sulmonin të parët Turqinë pas shpine saherë që ajo merrte fushatat goditëse ndaj interesave të anglosaksonëve sepse këta kreatura shtete ende dirigjohen nga Baba Angli si vazalēt e saj !!!?.

Ja pra, kēta janë shtetet kukulla tē ish kolonisë Angleze që gjithnjë çonin peshë kinse do të sulmojnë shtetin Israelit të cilët në fakt pas shpine i vrisninë pamëshirshëm vëllezërit arab musliman sunnit në emër të Palestinës!

Defacto sot Turqia politikisht dhe ushtarakisht është Triumfuesja e vetme në skenën GjeoGlobale e cila shkërmoqi gjitha fuqitë botërore duke patur vetëm Katarin dhe Pakistanin pran vetes si shtete vëlla. Ishte Turqia ajo që dha leksione të hatashme armiqve të harbuar për gjakun musliman!

Sot edhe SHBA me presidentin BIDEN pranuan haptazi disfatēn e tyre para forcēs sē Turqisē qē i mposht tē gjitha planet angloamerikane të hartuara pēr Lindjen e Mesme duke nxjerr tē gjitha të zezat para pazarit të turpit bashkë me vazalēt e tyre të turpëruar ti vijn para këmbëve të Erdoganit si krimba. Turqia me këta akte arriti pozicionimin mē të lartë të Humanitetit dhe të Paqeruajtjes së botës që do shihet si diktuesja e politikēs së sotme dhe të ardhmes globale.