Opinion

Cila është baza e trazirave publike që po godasin SHBA-të dhe Evropën? Cfarë fshihet pas vendimit të Trump për tërheqjen e trupave amerikane nga e gjithë bota?

A do të çojë vrasja e George Floyd, e ndjekur nga demonstratat në pothuajse të gjitha qytetet amerikane, në një mendim të mirë në të gjithë botën?

A do të prodhojë ajo një themel psikologjik dhe atmosferë për një lloj të ri të vetëdijes, identitetit apo reagimit politik? A do ta aktivizojë pakënaqësinë, tërbimin dhe ndërgjegjesimin e masave?

A do të fillojë një lloj kolapsi shoqëror, veçanërisht në vendet perëndimore, gjatë kësaj periudhe në të cilën teoritë dhe ligjërimet politike nuk janë më të vlefshme, identiteti shoqëror po ndryshon me shpejtësi dhe kërkon rrugë të reja, marrëdhëniet shtet-publik janë dëmtuar ndjeshëm, vlerat dhe perceptimet janë duke u ripërcaktuar, dhe harta globale e energjisë konvencionale është shkatërruar rrënjësisht?

Kjo nuk është një valë e përkohshme. Shpërthimet e shoqërisë priteshin pas pandemisë

A po rritet racizmi në Sh.B.A dhe shqetësimet e publikut dhe po përhapet kundër tij një valë e përkohshme siç dëshmuam me kohë, apo është shenja e një copëtimi të thellë të pafund të shkaktuar nga ndryshimi i madh në botë?

Kishte frikë të zakonshme në të gjithë botën në lidhje me periudhën pas pandemisë. Disa nga këto ishin që institucionet të shembeshin, qeveritë do të humbnin forcën mbi civilët, identitetet etnike dhe fetare do të ishin më të spikatura në terren, do të zbuloheshin mosmarrëveshjet e mbuluara, do të tronditej besimi i masave në shtet, do të shpërthenin kryengritjet shoqërore, etj. dhe se malli për burimet do të rritet më tej dhe do të çonte në konflikte më të mëdha.

Mundësitë nuk mund të parashikohen, por të gjithë e dinin se do të fillonte diçka e madhe.

SH.B.A. polarizohet shpejt, duke u shembur dhe duke u ndarë

Kina, India, Rusia, Azia Lindore, Azia Juglindore, Lindja e Mesme dhe Afrika aktualisht po ruajnë heshtjen e tyre.

Sidoqoftë, stuhia e parë pas pandemisë goditi Sh.B.A. Ajo nuk ishte e kufizuar vetëm në racizëm, ose në konfliktin tradicional shoqëror të Sh.B.A. Ajo që po ndodh përmes racizmit tani është shumë më e thellë dhe më e brishtë: ndarja e Sh.B.A-së brenda vetvetes, polarizimi dhe kolapsi i saj.

Aktualisht, është një luftë e zhvilluar midis të bardhëve dhe zezakëve, më vonë do të vazhdojë midis të bardhëve dhe amerikano- latinëve, atëherë ajo do të zhvillohet midis shteteve, midis masave dhe shteteve, midis rendit të vendosur dhe atyre që duan ta ndryshojnë atë, dhe midis institucioneve të sistemit.

A do të ketë një grusht shteti në SHBA?

Përçarja e thellë midis Presidentit të Sh.B.A. Donald Trump dhe sistemit të vendosur do të vazhdojë ndërsa këto tensione rriten. Grindja midis Sekretarit të Mbrojtjes së Sh.B.A-së dhe Trump, shpërthime të tilla si, “Unë jam i përkushtuar jo për presidentin, por për popullin Amerikan”, do të bëjë që ndarja brenda sistemit të thellohet. Ky është një tregues i madhësisë së tensionit shoqëror.

Tani e tutje, çdo valë, çdo stuhi, çdo tension, çdo veprim në botë do të inkurajojë argumentin drejt shpërbërjes brenda SH.B.A-së. Një luftë civile mund ta paraqesë Sh.B.A si një vend “i botës së tretë”.

“Terroristët pushtuan qytetin tone”

Taktikat që ata zbatuan në shumë vende deri më tani, përfshirë Turqinë, tani po ndodhin brenda vetë SH.B.A.-së, dhe bota po e shikon nga afër. Deklarata e Trump përgjatë drejtimit se “Terroristët pushtuan Seattle” janë shumë të njohura për ne.

Duke marrë parasysh sferën magjike të paprekshme të Sh.B.A-së, thirrja e tij drejtuar guvernatorit dhe kryetarit të komunës, duke thënë: “Merrni qytetin tuaj prapa ose unë do vendos”, tregon se zhvillimet kritike janë afër.

Ju u përpoqët të pushtonit Turqinë pikërisht me këta terroristë!

Ctuditërisht, ANTIFA, organizata që shpalli një “rajon autonom” në qytetet e SHBA, është një organizatë që punon me Partinë e Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) në Siri dhe u trainua nga trupat e Sh.B.A-së në kampet e PKK. Kjo është gjendja e atyre që janë përpjekur të pushtojnë Turqinë për vite me rradhë përmes PKK dhe Organizatës Terroriste Fetullah (FETÖ).

Strukturat e energjisë brenda Sh.B.A përgatitën luftën e tyre civile në Siri dhe në territoret që pushtuan. Kohë më parë ishin vendet pushtuese të shtetit, duke i shkatërruar ato përmes terrorizmit, por tani ajo luftë është transferuar në atdheun e saj.

Pse u rrënuan statujat e tregtarëve skllevër, udhëheqës racistë?

Reagimi që ngrihet kundër racizmit nuk zbulon vetëm luftën e brendshme të SHBA-së për pushtet, por tregon edhe të kaluarën, një ndërgjegje që do të godasë të gjithë aksin Atlantik dhe rrethinën e tij.

Sulmet kanë filluar me statujët e tregtarëve të skllevërve dhe udhëheqësve racistë në SHBA aq shumë sa që edhe statuja e Winston Churchill u mor nën mbrojtje kundër vandalizmit të mundshëm.

Statujat e racistëve dhe tregtarëve skllevër në Belgjikë ose po shpërndahen ose hiqen. Statujat e udhëheqësve të konfederatës në Sh.B.A po bëhen objektiva dhe njerëzit po kërkojnë heqjen e tyre.

Zelanda e Re, e cila është një koloni britanike, vendosi të heqë statujat britanike, të cilat janë simboli i kolonializmit.

Afrika mund të dëbojë vendet kolonialiste. Mund të ndryshojë historinë koloniale

Ajo që është më e rëndësishme për ne është se Senegali vendosi të heqë të gjitha statujët e tregtarëve skllevër dhe kolonialistë. Kjo së shpejti mund të përhapet në të gjitha vendet afrikane. Simbolet britanike dhe franceze të kolonializmit në të gjithë kontinentin mund të jenë në shënjestër. Kjo pastaj mund të shkaktojë një lëvizje të madhe liberalizimi në të gjithë Afrikën.

Mund të kthejë historinë koloniale evropiane në Senegal, Algjeri, Afrikë të Jugut, Ruandë, në të gjitha vendet afrikane.

Mbretërimi i historisë koloniale të Sh.B.A.-së, Italisë, Francës, Hollandës, Belgjikës, Spanjës dhe Portugalisë që shtrihet nga Amerika Latine në Afrikë, në Azinë Juglindore duhet të marrë fund.

Ne jemi dëshmitarë të revolucionit më të madh të historisë

Sigurisht, ky do të jetë ngjarja më e madhe në histori për tu parë. Do të jetë lëvizja më e fuqishme e ndërgjegjësimit. Në rast se kjo ndodh, bota do të dëshmojë për një revolucion të madh shekuj më vonë.

Mund të duket imagjinare, fantastike, apo edhe ekstreme për ata që e konsiderojnë fuqinë e Perëndimit si të shenjtë. Sidoqoftë, ndërrimet e energjisë nuk janë të vetmet gjëra që kanë ndryshuar në botë. Ai nuk konsiston vetëm në ngritjen e Kinës, Azisë dhe Turqisë kundër Perëndimit. Teknologjia, komunikimi dhe rehatia nuk janë gjërat e vetme që kanë ndryshuar.

“Zbulimet gjeografike”, fillimi i kolonializmit. Cfarë do të ndryshojë shekulli 21?

Bota po ndryshon para syve tanë. Gjenerimet, stili i jetesës, ndërgjegjja, perceptimi i botës, perceptimi i shtetit dhe fuqisë, i ndërmarrjeve shumëkombëshe që vjedhin botën, për identitetet politike dhe shoqërore po ndryshojnë gjithashtu shpejt.

Rendi global i Perëndimit po tronditet për herë të parë pas “zbulimeve gjeografike” si, pas fillimit të kolonializmit. Luftërat I dhe II Botërore nuk çuan në një ndryshim në botë në këtë kuptim. Ajo forcoi më tej fuqinë e Perëndimit.

Dhe tani, Perëndimi ka arritur në fundin e këtij sovraniteti të pushtetit. Kjo është ajo që duhet të diskutohet.

Pse Trump po tërheq trupat në të gjithë botën? Cfarë frike ka?

Sidoqoftë, për herë të parë pas shekujsh, fuqitë e mëdha po ngrihen kundër Perëndimit. Vendimi i Trump për tërheqjen e trupave nga Gjermania, Iraku, Afganistani dhe Koreja e Jugut, me deklaratën duke thënë: “Ne jemi jashtë luftërave të pafunde; ne nuk jemi polici i botës, “tregon një frikë tjetër: kolapsi i brendshëm. Aksi Atlantik nuk do të jetë më në gjendje të dominojë botën.

Ne do të dëshmojmë regresin e SHBA dhe të Evropës, ndërsa vendet si Turqia, Kina, India, Gjermania dhe Rusia rriten.

SHBA do të sjellë fundin e Perëndimit! Shekulli i Turqisë po fillon tani

Tani e tutje, ne do të shohim më shumë kriza të brendshme dhe probleme në Sh.B.A dhe Evropë. Këto janë shembujt e parë që po shohim pas George Floyd.

Eshtë fundi i rrugës për Perëndimin. Aksi i energjisë është thyer për herë të parë pas shekujsh.

Së fundmi, unë do të them diçka shumë të guximshme: Sh.B.A do të sjellë fundin e Perëndimit.

Ndërsa thosha, “epoka e re e rritjes së Turqisë ka filluar”, “Ata që kundërshtojnë këtë do të humbasin dhe “Turqia nuk mund të ndalet “, unë u përpoqa të shpjegoj disa zhvillime duke e konsideruar këtë thellësi të ndryshimit.

Ndërsa shekujt e Perëndimit po shkatërrohen, shekujt e Turqisë po fillojnë!/Gazetaimpakt/yenisafak/

 

OPINIONE

INTERVISTA