Detaje nga marrëveshja Shqipëri-Itali/ Qiraja e anijes së transportit të emigrantëve mund të kushtojë deri në 13.5 mln euro

Marrja me qira për 90 ditë e anijes që do të shërbejë për transportin e emigrantëve nga Italia drejt Shëngjinit mund të kushtojë deri në 13.5 milionë euro. Kjo parashikohet nga “konsultimi paraprak i tregut” i nisur nga Ministria e Brendshme për zbatimin e protokollit ndërmjet Romës dhe Tiranës, me “kontratë tre mujore, nga 15 shtatori deri më 15 dhjetor 2024”, sipas medias italiane.

200 emigrantë dhe 100 operatorë në bord

Sipas specifikimeve teknike për shërbimin, ku “pika e grumbullimit të emigrantëve” identifikohet “rreth 15/20 milje detare në jug-jug/perëndim të ishullit të Lampedusas”. Flitet për një transport prej “rreth 300 njësi” (200 emigrantë dhe 100 operatorë), dhe “tre deri në katër udhëtime në muaj (ardhje vajtje-ardhje)”.

Çdo operacion do të zgjasë deri në 6 ditë

Kohët e lundrimit nga pika e marrjes deri në destinacion llogariten në “rreth 50 orë” në dokumentin e Ministrisë së Brendshme. Kohëzgjatja e çdo operacioni tregohet si “5/6 ditë”, duke përfshirë “transportimin e migrantëve, aktivitetin e qendrës, transportin për në Shqipëri, aktivitetet e zbarkimit dhe kthimin në zonën e operacionit”.

Ndër kërkesat për anijen, janë: kapaciteti për të transportuar afërsisht 300 pasagjerë, 200 migrantë plus 100 operatorë; një minimum prej 50 kabinash, secila me një maksimum prej dy shtretër; “i përshtatshëm për ankorim në portin e Shëngjinit”; një dhomë për ekzaminimin e migrantëve; një për t’u përdorur si dhomë sigurie për nevojat e policisë gjyqësore; një dhomë për infermierinë; dhe zona për karantinë të mundshme.

“Shërbimi i menaxhimit të pronarëve të anijeve do të jetë përgjegjësi e operatorit me të gjitha detyrimet dhe përgjegjësitë”, saktësohet në dokument. Për më tepër, ekzekutimi i shërbimit përfshin furnizimin e mallrave dhe produkteve ushqimore, si dhe përgatitjen e ushqimeve në lidhje me porositë fetare apo ndonjë problem shëndetësor. Nëse tejkalohet mesatarja prej 300 njësive për ditët e kohëzgjatjes së kontratës, do të njihet një “kosto shtesë për frymë prej 40 euro/ditë për numrin e pasagjerëve”.

“Duke pasur parasysh paparashikueshmërinë e evolucionit të flukseve migratore dhe rrjedhimisht pamundësinë e përcaktimit sasior të numrit të saktë të kalimeve të nevojshme”, lexojmë në kapitullin e fundit të dokumentit, nëse distanca e lundrimit për kohëzgjatjen e kontratës do të jetë më e vogël se 6 mijë milje aktiviteteve detare, kostoja e qirasë do të ulet me 15%./tpz

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne