Rajoni

Emocionuese: Kosovari viziton skulpturën me figurën e tij në Suedi

Gëzimi këtë të premte pas shumë tentimeve të tij për të vizituar statujën e tij të vendosur në qytetin suedez, Vasterasit, ia arriti qëllimit.

Ai qëndroi përballë vetës së tij, por kësaj radhe Gëzimi ishte rritur e bërë burrë e ‘Gëzimi’ në skulpturë ende ishte i pikëlluar dhe mbante dy duart në faqe.

Gëzim Dervishi nga Drenica ka udhëtuar më shumë se 3 mijë kilometra për në Suedi, atje ku para 6 vjetësh, autoritetet suedeze në qytetin Vasterasit vendosën skulpturën e tij në shenjë kujtimi për fëmijët shqiptarë që u vranë në luftën e Kosovës, dhe gjithë fëmijët që u traumatizuan nga terrori i ushtrisë serbe.

Gëzimi në atë kohë i kishte vetëm 8 vjet kur ishte dëbuar nga Kosova në kampet e refugjatëve në Suedi.

I pikëlluar dhe me duar në faqe është ky imazhi i Gëzimit, i cili bëri që Suedia tash në një nga sheshet e saj, ta ketë Gëzimin, fëmijën e mërzitur nga Kosova që ushtria serbe e dëboi nga shtëpia dhe ai shkoi në Suedi.

Është vetë Gëzimi ai që ka publikuar disa foto nga qyteti i Vasterasit në Suedi me mbishkrimin ‘Sa më gëzim e prita këtë ditë të përqafoj një herë’.

Kosova Post merr vesh se Gëzimi që është një personazh për shtetin suedez deri më tani në mungesë vize nuk ka mundur që të vizitojë skulpturën e tij, edhe pse ishte bërë bujë e madhe mungesa e vizës për të, por regjisori suedez kishte ardhur nga Suedia dhe e kishte vizituar Gëzimin i cili ishte kthyer së bashku me familjen e tij në fshatin Gradicë të Drenasit.

Ndryshe, historia me Gëzimin kishte filluar në vitin 2002, kur regjisori suedez Knutte Wester ishte zhvendosur me studion e tij nga veriu i Suedisë në një nga kampet refugjateve në pjesën qendrore te Suedisë. Atëbotë Gëzim Dervishi 8 vjeçar e vizitonte çdo ditë studion e artistit suedez.

Përjetimet gjatë luftës së Gëzim Dervishit ishin filmuar nga regjisori suedez, Knutte Wester. Dokumentari i realizuar për Gëzimin, “Gëzim Rewind” është dokumentari me i suksesshëm, dhe ka marrë shpërblime në disa festivale të filmit në Suedi.