Forcat izraelite dhe kolonët hebrenj zhvendosën 4.000 palestinezë në Bregun Perëndimor në 2023 Rreth 4 mijë palestinezë u detyruan të

Rreth 4 mijë palestinezë u detyruan të braktisnin shtëpitë e tyre në Bregun Perëndimor të pushtuar në vitin 2023 për shkak të praktikave izraelite dhe dhunës së kolonëve hebrenj. Në raportin e publikuar nga Zyra e OKB-së për Çështjet Humanitare (OCHA) u dhanë informacione për palestinezët në Bregun Perëndimor të cilët u zhvendosën nga dhuna e kolonëve hebrenj dhe praktikat e forcave izraelite vitin e kaluar. Raporti thekson se numri më i lartë i palestinezëve të detyruar të zhvendosen në Bregun Perëndimor në një vit që nga viti 2009 u regjistrua në vitin 2023 dhe se rreth 4 mijë palestinezë u detyruan të largoheshin nga rajoni vitin e kaluar.

Raporti tregon se arsyeja kryesore për zhvendosjet ishte dhuna e kolonëve hebrenj dhe politikat e forcave izraelite që i pengonin banorët të hynin në tokat e tyre dhe se shumë “faktorë bindës”, përfshirë shkatërrimin e shtëpive dhe pronave palestineze, diskriminimin sistematik, arrestimet dhe bastisjet nga forcat izraelite, detyruan banorët vendas të migrojnë.

Në raport thuhet se këto praktika u zbatuan nga autoritetet izraelite ose me miratimin e tyre për të detyruar palestinezët të largoheshin nga shtëpitë dhe tokat e tyre dhe se shqetësimet për “zhvendosjet e detyruara” në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar ishin rritur.

Politika diskriminuese e Izraelit shkakton zhvendosje të detyruar në Bregun Perëndimor

Shumica e ndërtesave të shkatërruara në Bregun Perëndimor ishin në shënjestër me arsyetimin se ato ishin ndërtuar pa lejen e autoriteteve izraelite dhe se politikat diskriminuese të zbatuara nga Izraeli për lejet e ndërtimit në rajon e bënë të pamundur që palestinezët të marrin leje ndërtimi, thuhet në raport.

Në këtë kontekst thuhet se 895 ndërtesat e shkatërruara në vitin 2023 korrespondonin me 76 për qind të totalit të ndërtesave të shkatërruara në të njëjtin vit dhe se 214 nga këto ndërtesa u përkisnin palestinezëve që u detyruan të zhvendoseshin.

Përveç kësaj, në raport thuhet se 1.152 palestinezë, 575 prej të cilëve fëmijë, shtëpitë e të cilëve u shkatërruan në Bregun Perëndimor me arsyetimin se nuk kishin leje nga autoritetet izraelite dhe 173 palestinezë, përfshirë 70 fëmijë, duhej të largoheshin nga rajoni si rezultat i rrënimit të shtëpive të tyre nga forcat izraelite.

Zhvendosen 921 palestinezë, shtëpitë e të cilëve u shkatërruan në bastisjet izraelite

Gjatë bastisjeve të kryera nga forcat izraelite në rajon, u shkatërruan 222 struktura, kryesisht në Zonën A. Prishjet e përmendura bënë që 921 palestinezë, përfshirë 394 fëmijë, të largoheshin nga rajoni. Në raport thuhet se gjatë bastisjeve, forcat izraelite hapën rrugët me buldozerë, u shkatërruan ujësjellësi dhe kanalizimi në këto vendbanime dhe u theksua se kjo ndikoi negativisht në jetën e qindra mijëra palestinezëve duke dëmtuar jetën e tyre.

Zhvendosjet e detyruara për shkak të dhunës së kolonëve hebrenj

Më tej në raport thuhet se 1.539 palestinezë, përfshirë 756 fëmijë, u detyruan të zhvendosen në “Zonën C” të Bregut Perëndimor për shkak të dhunës së kolonëve hebrenj dhe forcave izraelite që i pengonin banorët të hynin në tokat e tyre dhe në zonat e kullotave.

Përveç kësaj, raporti thoshte se 200 palestinezë, prej të cilëve 82 ishin fëmijë, duhej të largoheshin nga shtëpitë e tyre për shkak të kufizimeve të udhëtimit të vendosura nga forcat izraelite ndaj palestinezëve në rajonin e Khalilit.

Në kuadër të “Marrëveshjes së Dytë të Oslos” të nënshkruar midis Palestinës dhe Izraelit në vitin 1995, Bregu Perëndimor i pushtuar u nda në rajonet A, B dhe C. Menaxhimi administrativ dhe i sigurisë i “Zonës A”, që mbulon 18 për qind të Bregut Perëndimor, i mbeti Palestinës, menaxhimi administrativ i “Zonës B”, që është 21 për qind i takoi Palestinës dhe siguria e saj Izraelit ndërsa menaxhimi administrativ dhe i sigurisë i “Zonës C” që mbulon 61 për qind, iu la Izraelit./AA

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne