Bota

Gjykata Franceze dënon dy shtetas izraelitë për vjedhjen e 55 milion euro

Dy shtetas izraelitë u dënuan nga një gjykatë në Paris për vjedhjen e 55 milion eurove duke pretenduar se ata punuan për ministrin francez të mbrojtjes dhe kishin nevojë për para për të paguar një shpërblim për të çliruar dy shtetas francezë të rrëmbyer, raportoi BBC.

Gilbert Chikli, 54 vjeç dhe Anthony Lasarevitsch, 35 vjeç, zhvilluan biseda në Skype me rreth 150 biznesmenë dhe njerëz të pasur dhe u thanë atyre se dy shtetas francezë ishin rrëmbyer në Siri nga 2015 deri në 2016.

Të dy pretenduan se ata punonin për Ministrin Jean-Yves Le Drian dhe u kërkuan politikanëve dhe drejtuesve ndihmë financiare për ato që i quanin operacione sekrete nga shteti francez.

Mashtrimi u krye nga një shtëpi në Ashdod në jug të Izraelit. Thirrja do të zhvillohej në një dhomë të zbukuruar me një flamur francez dhe një foto të Presidentit të Republikës Franceze. Secili u paraqit si drejtor i zyrës së Ministrit Francez të Mbrojtjes dhe foli nën kushtet e konfidencialitetit.

Aga Khan, udhëheqësi shpirtëror i myslimanëve të grupit Ismaili, bëri pesë transferime të plota të një totali prej 20 milion eurosh në Poloni dhe Kinë në 2016, sipas Asharq Al-Awsat. Tre nga këto pagesa ishin ngrirë, por 7,7 milion euro u zhdukën.

Manati turk i biznesit Inan Kirac gjithashtu raportohej se ishte i bindur të transferonte mbi 47 milion dollarë.

Gilbert Chikli u dënua me 11 vjet burg ndërsa Anthony Lasarevitsch u dënua me shtatë vjet. Të dy u gjobitën me një milion euro gjobë secili./Gazetaimpakt/jpost/