Historia e shkrojtur ne ‘tabelat’ e rrugeve

Nga Petro Prodani
Nje here e nje kohe, Durresi quhej Epidamnus. Me vone, romaket e riemertuan ne Dyrrahium. Thuhet se Konstantini i Madh mendoi ta kthente ate ne kryeqendren e Perandorise Romake. Ai qendroi ne qytet per me shume se nje vit por u largua sepse nuk i pelqyen as ambjenti, as banoret, as … Konstantini u vendos ne qytetin antik te Bizantium ku themeloi Konstantinopojen qe per shume shekuj mbeti qyteti me i rendesishem i Botes. Ne vitin 1930, qyteti i famshem u riemertua ne Istambul.
Cilen rruge ndoqi Konstantini per te shkuar nga Durresi ne Istambul ? – Do te pyese sot dikush.
Ai, dhe ndjekesit e tij, udhetuan nepermjet Rruges Egnatia te cilen e kishte planifikuar nje Konsull Romak pothuajse 500 vite perpara Konstantinit. Administratori/politikani ne fjale quhej Egnatius dhe thuhej se rruga ishte emertuar per nder te tij.
Per shume kohe, historianet dhe studjuesit kerkonin nje fakt konkret per te provuar shkecerisht kete hipoteze. Me ne fund, ne vitin 1974 u gjet fragmenti i nje kollone perkujtimore, apo guri informativ, qe “vuri piken mbi i’. Mbishkrimi antik, ne latinisht dhe greqisht, u zbulua prane Thessaloniki/Selanikut.
Relika antike deshmon se latinishtja dhe greqishtja e vjeter ishin gjuhet e sistemit perandorak romak dhe se historia shkencore nuk mund te ndryshohet me thashetheme kafenesh.
As me idjotesite e pafundme qe kane permbytur Internetin …/gazetaimpakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne