“I burgosur politik”/ Argita Malltezi: Berisha nuk përmendet askund në dosjen e SPAK

Argita Malltezi, vajza e ish-kryeministrit Sali Berisha ka dalë këtë të premte në një konferencë për mediat ku ka folur në lidhje me dosjen në SPAK të çështjes së privatizimit të ish-kompleksit Partizani, për të cilën babai i saj, Sali Berisha dhe bashkëshorti i saj, Jamarbër Malltezi qëndrojnë nën masën e sigurisë “Arrest Shtëpie”.

Argita Malltezi pretendon se në këtë rast nuk kemi të bëjmë fare me çështje pronësie apo ndërrim destinacioni, teksa sipas saj 90% e truallit është blerë dhe nisur nga ky fakt, SPAK tani po merret me detajet nëse a ka patur oponencë teknike apo masa kundër zjarrit ndërtimi i para 14 viteve. Sipas Argita Malltezit, dosja është e montuar politikisht dhe prokurorët e çështjes po bëjnë një proces fiktiv. Ajo i ka akuzuar hetuesit për falsifikim dhe mashtrime, teksa sipas saj, prokurorët e SPAK kanë vepruar në bazë të urdhrave politik të kryeministrit Edi Rama.

Argita Malltezi iu referua Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, e cila i konsideroi Sali Berishën dhe Jamarbër Malltezin si të burgosur politik.  Ajo tha se në këtë çështje dy janë personat që kanë konsumuar vepra penale, taulant Balla dhe Edi rama për të cilët nuk ka as procedim penal. Gjithashtu, ajo tha se në dosjen e SPAK prej mijëra faqesh për zgjatjen e hetimeve nuk përmendet askund emri i Sali Berishës, duke konfirmuar se jo vetëm që nuk ka hetime, por nuk ka as dëshmi, teksa sipas saj, urdhri politik prevalon mbi ligjin dhe arsyen.

“Procesi ndaj Sali Berishës është politik. Altin Dumani, Millonai dhe Kraja po bëjnë një proces fiktiv ndaj Berishës. Ka falsifikime nga hetuesit për procesin ndaj Sali Berisha. Ndërrimi i destinacionit të Kompleksit Partizani u bë nga Edi Rama në vitin 2006. SPAK ka bërë mashtrim topografik në çështje

E gjithë dosja përfshirë edhe veprimet e fundit, tregon se kjo është një dosje e montuar politikisht, se Berisha dhe Malltezi janë të burgosur politikë sipas përkufizimeve të akteve ndërkombëtare dhe sot do të sjellë para jush, akte të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës. Jua kemi vënë edhe më parë në vëmendje faktin që ky nuk është një hetim gjashtëmujor që është zgjatur për një gjashtëmujor të dytë, por një hetim që ka zgjatur tashmë prej katër vitesh , një hetim që është intensifikuar në varësi të urdhrave politikë të Edi Ramës, siç provohet nga dokumentet e dosjes. 

Sa herë Edi Rama, në mënyrë publike, në Asamblenë e PS apo në Kongresin e PS ka kërkuar që SPAK të veprojë ndaj Sali Berishës, prokurorët politikë, Kraja-Millonai kanë intensifikuar veprimet e tyre siç demonstrohet nga shkresat në fjalë. Deri tani është provuar me dokumente të pakontestueshme ndërmjet tyre vendime gjyqësore, se dy janë personat që kanë konsumuar vepra penale: Taulant Balla për kallëzim të rremë dhe Edi Rama për shpërdorim të financave publike dhe dëm në 320 mijë euro ndaj shtetit. SPAK nuk procedon asnjerin prej tyre, madje as nuk ua përmend emrin për shkeljet e kryera.”, tha Argita Malltezi.

Ndërkohë, ajo i ka nxjerrë dhe me pika shkurtimisht ku i bazon deklarata e saj për shkeljet e SPAK, të cilat janë të renditura më poshtë.

Si është hedhur SPAK nga dega më degë?

Tregues se nuk po heton për çështjen por për t’u kap me personin prej 3 vitesh:

1. Toka e shpronesuar? JO. Taulant Balla beri kallzim te rreme. Fletoret Zyrtare te viteve 1942-
1943 deshmojne qe nuk ndryshoi pronesia mbi token.

2. Ndryshimi i Destinacionit nga Berisha? JO. U krye nga Rama ne 2006 (i) pa kerkese te
pronareve te tokes, (2) para se pronaret e tokes te kishin kontrate me firme ndertimi dhe (iii) pa
u kryer privatizimi.

3. Ne 2008 Edi Rama e ndryshoi te gjithe zonen ne banim me parametra te larte zhvillimi
(KRRT vendim nr.238 date 27.12.2008) para se te kryhej privatizimi

4. Ligje/VKM te pershtatura per 5 familjet? JO. Ligje per gjithe Shqiptaret! Edi Rama ka
Ligjin Fusha, Ligjin Butrinti, Ligjin Alabar, 4 VKM per Bolinon, VKM per t’i dhuruar Olsi
Rames 37,000 m2 toke qe nuk ju kthye pronareve se ishte ne PP

5. Kalimi nga Komision Pronash ne Agjensi Pronash per te ndihmuar dhendrin? JO.
Reforme qeverisese qe shtoi 2 hallka kontrolli (Agjensine Qendrore dhe Avokaturen e Shtetit)
perpara se cilido vendim te behej final.

6. Privatizimi i paligjshem? JO. E detyrueshme me ligj per pronaret.

7. Pagese e paket? JO. 800,000 $ per objekte te rrenuara dhe te uzurpuara. Pronaret paguan edhe
per (i) strehimin e 42 familjeve informale me mbi 2500 m2 dhe 500,000 €, (ii) kopsht/cerdhen
me te mire ne Tirane, (iii) faltore per besimtaret, (iv) park me mbi 2000 peme, (v) vepra arti,
(vi) 1500 m2 toke lene vakef per shkolle,

8. Letrat me vlere per te ndihmuar dhendrin? JO. Vec 10% u paguan me letra me vlere, 90% u
pagua me para. KSHP (700,000$) u pagua e plote me para vec 1 muaj para se hynte ne fuqi
VKM per letrat me vlere! Klubi tjeter kish vec 1 objekt e kushtonte vec 100,000$ – ketu Begeja
kish vec 4%, pra gjithsej 4,000$ duhej te paguante gjithe fisi.

9. Ish Klubi ne Planin e Perhapjes se FA? JO. Dokumentet zyrtare (Dekret) tregojne se nuk ka
qene as ne 2004. SPAK e konfirmoi kete qysh para 7 muajsh por vijon te tentoje te genjeje me
deshmi te rreme

10. SPAK sugjeron qe toka duhej te vijohej te vidhej? Shteti vec vidhej, pronaret nuk gezonin te
drejten Kushtetuese. Ligji ia ktheu pronareve legjitime. Ndofta SPAK po kenaqet tani qe Rama
miratoi ligjin qe ua vjedh pronareve private

11. Ish Pishina ishte e privati tjeter? JO. SPAK genjeu dhe fshehu vendim gjyqsor 7 vjecar qe
vertetoi qe ishte uzurpim dhe fallsifikim dokumentesh.

12. SPAK beri mashtrim topografik. Token ne Yzberisht e vuri si toke tek ish Klubi

13. Prof. Malltezi dhe Z. Begeja ishin ortake fiktive? JO. Ishin partnere prej 2007. Fillimisht
permes se drejtes kontraktore e me pas sipas te drejtes se shoqerive tregtare.

14. Pastrim parash? JO. thjesht investim ne pronen private permes vetefinancimit dhe mbulim te
gjithe shpenzimve te tjera te informalitetit.

15. Zgjatje hetimi prej 6 muajsh, ne fakt prej 3.5 vitesh.

16. Hetim pasuror qysh prej 30 vitesh dhe nuk ka asnje shkelje per asgje

17. Malltezi hyri me 113 m2 e doli me 5 miljone? JO. Ne fakt hyri me 410 m2 te trasheguar dhe
bleu edhe mbi 2,100 m2 te tjera nga bashkepronaret. Shiten ne grope per vetefinancim.
Prokuroret fshehen mbi 20 kontrata blerje toke dhe 350 kontrata te shitjeve ne grope.

18. Dyshime dhe arrest pa asnje ekspertize! Vec pas 3.5 vitesh caktuan ekspertin e preferuar e te
perdorur gjithnje nga Dumani per te kryer nje ekspertize kontabel

19. Cfare po heton tani? SPAK tani po heton nese ka pasur apo jo oponence teknike projekti
Libeskind, dhe nese ka pasur apo jo masa kunder zjarrit objektet e ndertuara ne 2010-12!

Perkufizimi i burgosjes politike sipas Asamblese Parlamentare te Keshillit te Evropes –
Resolution 1900 (2012)1:

Nje person i privuar nga liria personale trajtohet si ‘burgosur politik’:
a. nese arresti eshte vendosur ne dhunim te nje prej te garancive themelore te pershkruara ne
Konventen Evropiane te te Drejtave te Njeriut…;

b. nese arresti eshte vendosur per arsye te pastra politike pa lidhje me ndonje veper penale;

c. nese, per arsye for politike, gjatesia e arrestit ose kushtet jane qartazi jashte permasave te
vepres penale qe personi gjendet fajtor apo i dyshuar;

d. nese, per arsye for politike, ai ose ajo eshte arrestuar ne nje menyre diskriminuese
krahasuar me persona te tjere; ose

e. nese arresti eshte rezultat i procedurave te cilat ishin qartazi te padrejta dhe kjo duket se
lidhet me motivet politike te autoriteteve.

• Ne 3 vjet hetime SPAK nuk u thirri asnjehere as Prof. Berishen e as Prof. Malltezin.

• U vendosen masat ne menyre abuzive ne dhunim te ligjit pa u pyetur kurre as Berisha
e as Malltezi.

• U vendosen masa kufizuese ne menyre antikushtetuese ndaj Berishes2

• Dumani u shpreh se nuk ka nevoje te pyesim parlamentin kur e ka caktuar gjykata.
Pra, gjykata e kontrolluar nga politika mori tagrat e nje pushteti tjeter, atij legjislativ.

• U vendos ne menyre antikushtetuese masa e arrestit ndaj Berishes.

• Ne shkelje te Kushtetutes (N.71§1) dhe jurisprudences se GJEDNj (Selahattin
Demirtas v. Turqise (nr.2) [GC], 2020) Berishes ju ndalua shkuarja ne Parlament pa
vendim te formes se prere te gjykates.

• U caktua gjyqtare ne konflikt interesi dhe e kapur ne veper penale.

• U pengua mbrojtja dhe u caktua avokat qe kerkonte arrestimin e Berishes.

• Vendimi per te ndaluar komunikimin gjithashtu eshte vendim i pabazuar ne ligj, qe bie
ndesh me Nenin 17 te Kushtetutes, pasi eshte hequr nga Kodi Penal qysh prej 2017.

SPAK ndonese ka hyre ne vitin e 4 te hetimit, zvarrit hetimet vetem per te mbajtur ne arrest
liderin e opozites. Ky eshte nje arrest tipik politik sipas perkufizimeve nderkombetare.
Rezoluta 2077 (2015)3
(Abuse of Pre-trial detention in State Parties) e Asamblese
Parlamentare te Keshillit te Evropes tregon se ka verejtur shume raste te abuzive te arrestit
paragjyqsor ne nje numer vendesh anetare te KEDNj, qe kryen per arsyet e meposhtme:

1. T’i beje presion te arrestuarve per t’i frikesuar qe te pranojne veper penale ose te
bashkepunoje me prokurorine (rasti i Sergey Magnitsky, ne Rusi, rastet e udheheqeve
te opozites ne Gjeorgji)

2. Te diskreditoje ose perndryshe te neutralizoje konkurente politike (psh. raste te
udheheqesve te Levizjes se Bashkimit Kombetar ne Gjeorgji);

3. Te nxise objektiva politike te tjera, perfshi atyre te lidhura me politiken e huaj

4. Te vendose presion mbi te arrestuarit me qellim per t’i detyruar te sheshin bizneset e
tyre (psh rasti Gusinsky ne Rusi)

5. Te frikesoje shoqerine civile dhe te heshte zerat kritike (psh ne Turqi, Rusi).

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne