Bota

Irani dhe Arabia Saudite nënshkruajnë Memorandumin e Mirëkuptimit për Haxh

Irani dhe Arabia Saudite nënshkruan të martën një memorandum mirëkuptimi për pjesëmarrjen e haxhijve iranianë në Haxhin e vitit 2019.

Memorandumi u nënshkrua pas bisedimeve midis shefit të Haxhit të Iranit Aliriza Rashidian dhe Ministrin e Haxhit nga Arabia Saudite, Muhammed Saleh Benten.

Gjatë bisedimeve, Rashidian iu referua disa problemeve të haxhijve iranianë të përballur me Haxhin e këtij viti dhe ofroi zgjidhje për Haxhin e ardhshëm.

Ministri saudit, nga ana e tij, shprehu pikëpamjen e tij mbi çështjet e ngritura nga zyrtari iranian dhe premtoi përpjekjet për përmirësimin e kushteve.

Sipas Memorandumit të Mirëkuptimit, kuota për haxhijtë iranianë në haxhin e vitit 2019 do të jetë 86.500.

Irani dërgoi 86,000 haxhijë në Arabinë Saudite për Haxhin këtë vit. Në vitin 2017, rreth 85.000 iranianë e kryen Haxhin.

Një vit më parë, më shumë se 1.8 milionë haxhijë morën pjesë në Haxh, por iranianët qëndruar në shtëpi, pasi tensionet mes Rijadit dhe Teheranit ishin në kulm pas një ngjarjes tragjike vdekjeprurëse të njerëzve gjatë Haxhit 2015.

Irani nuk ka dërguar haxhijë në Arabinë Saudite për umren që nga viti 2015.

Më 24 shtator 2015, mijëra njerëz humbën jetën në shtrydhje vdekjeprurës, pasi autoritetet saudite bllokuan një rrugë në Mina gjatë një rituali, duke detyruar turma të mëdha të haxhijve të përplasen.

Shtrydhja ishte incidenti më vdekjeprurës në historinë e Haxhit. Sipas Associated Press bazuar në deklaratat zyrtare nga 36 vende që humbën qytetarët në katastrofë, më shumë se 2,400 haxhijë vdiqën në këtë incident.

Arabia Saudite thotë rreth 770 njerëz vdiqën , por zyrtarët në Organizatën Haxhit nga Irani thonë se rreth 4.700 njerëz, duke përfshirë më shumë se 460 haxhijë iranianë, humbën jetën.

Burimi : IQNA /ML