Jo vetëm në SHBA, Kanadaja kthehet në bazë për antarët e FETO-s. Refuzon ekstradimet në Turqi!

Kanadaja u streha e dytë për anëtarët e arratisur grupit terrorist FETO Amerikën e Veriut, kjo pasi më shumëanëtarë u infiltruan vend nga Shtetet e Bashkuara, ku banon lideri i grupit.

Grupi Terrorist Gylenist (FETO), i cili ishte pas një përpjekjeje dështuar për grusht shteti Turqi 15 korrik 2016, u kthye gjithnjë e shumë Kanada, ku ata përforcuan praninë e tyre vitet e fundit. Vendi tani po pret një numër konsiderueshëm anëtarësh grupit, ose ata janë arrati dhe kërkohen nga drejtësia turke ose ata mbërritën vend nga Shtetet e Bashkuara. fakt, Kanadaja tani ka rrjetin madh FETO pas fqinjit saj jugor, ku Fetullah Gylen, udhëheqësi i grupit, banon i lirë Pensilvani.

Përpjekja e pasuksesshme për grusht shteti Turqi shpejtoi mbërritjen e anëtarëve FETO Kanada pasi Turqia ndërmori shumë hapapër goditur grupin terrorist.

Kanadaja është shtëpia e një numri madh shoqatash lidhura me grupin, ndërsaCentreCanada, është e spikatura ndër to.Faqja e internetit e shoqatës, emri i plotë i cilës ështëQendra në Kanada Shoqëria eShërbimeve për sapoardhurit, që thotë se indihmon sapoardhurit fillojnë jetën e tyre re Kanada. Ai gjithashtu pret një vargngjarjesh vazhdën e mbledhjeve të anëtarëve FETO.

Shoqatat lidhura me FETO që lulëzuan,inkurajohen me sa duket nga refuzimi iKanadasë për ekstradimin e anëtarëve kërkuar grupit terrorist nga Turqia.

CentreCanada është themeluar nga Federata e Trashëgimisë së Ansdolit, një shoqëri civile me bazë Toronto dhe me lidhje me FETO, e cila p

romovon fushatën e grupit terrorist kundërTurqisë. Ajo ofron shërbime nga ndihma përstrehimin deri te arsimimi dhe punësimi përardhurit e rinj.

Vendi i Amerikës Veriut ku FETO kishte njëprani përpara përpjekjes për grusht shteti vitit2016, mirëpriti figura larta grupit terrorist iknin nga vendet Afrikë dhe Azisë pas tentativës. Shumica mbërritën me dokumente ligjore dhe me rrugë ajrore përpara se gjykatatturke lëshonin urdhër-arrest për ta. vitet e fundit, anëtarë tjerë kërkuar grupi udhëtuan fshehurazi si të inflitëruar Kanada nëpërmjet SHBA-, përmes kufirit meksikan. Mungesa e veprimit nga qeveria e Justin Trudeau e bëri Kanadanë një destinacion të preferuar dhe masiv për anëtarët e FETO bënin udhëtime rrezikshme nga Meksika drejtkëtij vendi.

Mes atyre e quajnë Kanadanë shtëpinë e tyre re është Osman Ozsoy, një akademik, i ciliështë listën e terroristëve kërkuar Ministrisë Brendshme turke. Ozsoy ishte njëprezantues një stacion televiziv tashmë mbyllur grupit Turqi. Para tentativës përgrusht shteti, ai fitoi famë për komentet e tij emisionin e tij televiziv, ku promovoi një grushtshteti kundër qeverisë.

Cemal Karaata, i kërkuar nga Turqi për rolin e tij vrasjen e ambasadorit rus Ankara, Andrei Karlov, është një tjetër i arratisur i FETO që jeton Kanada. Karlov u vra teksamerrte pjesë një ngjarje kryeqytetin turk vitin 2016 nga një oficer policie jashtë detyrës, besnik i FETO-. Një hetim imëvonshëm zbuloi se atentati ishte një komploti grupit terrorist. Temel Alsancak, një tjetër idyshuar komplotin e atentatit, u pa qershor Teksas të SHBA-së.

Said Sefa, është një tjetër anëtar i FETO iarratisur, që gjithashtu tani jeton Kanada, injohur për propagandën e tij në internet përgrupin terrorist.

Grupi terrorist është i njohur për rrjetin e tij global shkollave dhe shoqatave themeloi, ndërkohë u maskua si një organizatë ndërkombëtare jofitimprurëse me ngjyrime fetare shumë kohë përpara tentativës për grusht shtet. Federata e Trashëgimisë Anadollit kryeson përpjekjet e FETO përmarrëdhënietme publikun Kanada. Ajo funksionon me degë dhe organizon takime Toronto, Otava, Montreal, Vancouver, Edmonton, Calgary, Regina dhe Kitchener. Ajo është një organiza tëombrellë për 19 shoqata tjera ngjashme, por vogla, duke përfshirë KomunitetinKanadez Miqësisë Turke (CTFC), Institutin e Dialogut Ndërkulturor (IDI), Përqafo ShoqërinëIslame, Fondacionin e Ndihmës Drita Verioredhe Shërbimet EdukativeDrita Veriore.

Jashtë Fondacionit Trashëgimia e Anadollit Kanadaja pret organizata tjera lidhura me FETO, duke përfshirë Fondacionin Kanadez Trashëgimisë Turke Otava, Qendrën Kulturre Anadolli Montreal, Qendra NdërkulturoreBurç Calgary, AkademiaMjegulnaja dhe Qendra mozaike e edukimin Edmonton. FETO është gjithashtu i njohur për lidhjet me një numër panjohur kompanish dhe faqesh internet mediave sociale vend. Ankaraja e ka paralajmëruar vazhdimisht Kanadanë ndërmarrë veprime kundër organizatave tilla, pa asnjë dobi për këtë vend.

Turqia ankohet shpesh për dështime bashkëpunimin ndërkombëtar kundër terrorizmit dhe çështjë e ekstradimit spikat ndër këtoshqetësime në dështime. Vendi, i cili luftonkundër kërcënimeve nga grupe shumta terroriste, pret njëjtin qëndrim nga komuniteti ndërkombëtar, veçanërisht aleatët e tij. Ministri i Drejtësisë Yilmaz Tunç tha muajin e kaluar se pak vende miratojnë kërkesat për ekstradim.Tunç i tha Agjencisë Lajmeve Demiroren(DHA) se kërkesat për ekstradim për anëtarët e FETO ishin shoqëruar me urdhër-arreste ndërkombëtare. korrik kemi gjithsej 2100 kërkesa për ekstradim ( dërguara ministringa gjykatat). Kemi paraqitur kërkesa 112 shtete 1387 raste. Kemi bërë 28 kërkesa Suedi dhe 22 prej tyre janë refuzuar. Sa i përketnjoftimeve kuqe, për fletarreste ndërkombëtare, asnjë nuk u miratua”, tha ai.

Fetullah Gylen, i cili jeton një kompleks nëpronësi të FETO Saylorsburg, Pensilvania, ka lavdëruar vendet perëndimore ndihmojnëanëtarët e grupit vitin 2018. Duke iu drejtuar anëtarëve FETO një video titulluar Tokat e huaja, emigracioni, shehadeti dhe shërbimi“, Gyleni tha se shumë vende, duke përfshirë Gjermaninë, Kanadanë, SHBA- dhepjesërishtFrancën, e kishin ndihmuar. “Ata thanë marrim një shtëpi me qira dhe ne do tapaguajmëGjermania e ka bërë këtë, po ashtuedhe Kanadaja dhe Franca (pjesërisht), SHBA-ja dhe vende tjera, tha Gyleni, i cili u shfaqrrallë pas tentativës për grusht shteti.

Një numër i panjohur anëtarësh FETO, kryesisht figura rangut lartë, u larguan nga Turqia kur u pengua përpjekja për grusht shtet. Shumë nga anëtarët e grupit ishin larguar ngavendi përpara përpjekjes për grusht shteti, pasiprokurorët turq nisën hetimet për krime tjera grupit terrorist.

SHBA, ku banon kreu i arratisur i FETO, Gylen, është subjekt i shumicës kërkesave përekstradim. Deri tani, turqia ka dërguar disa herë kërkesa për ekstradim Gylenit Uashington, por, për fat keq, është vërejtur pak përparim këtë temë. Ankaraja kërkoi zyrtarisht ekstradimin e Gylenit 19 korrik2016 dhe atëherë ka ushtruar presion ndajSHBA-, duke dërguar qindra dosje plot me prova e implikojnë Gylenin dhe FETO përpjekjen për grusht shteti. Çështja është ngritur takimet dypalëshe, telefonata, letra dhe shkëmbime tjera mes zyrtarëve turq dhe amerikanë.

Shënim/ Titulli i autorit: Jo vetëm SHBA, Anëtarët e arratisur FETO kërkuar nga Turqia lulëzojnë edhe Kanada /DailySabah

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne