Kaledonia e Re të dielën voton për pavarësi nga Franca

Votuesit në Kaledoninë e Re të dielën në referendum do të vendosin nëse do të bëhen plotësisht të pavarur nga Franca, e cila qeveris me arkipelagun në Oqeanin Paqësor që nga shekulli i 19-të.

Referendumi i cili do të mbahet të dielën paraqet një pikë kthese në dekolonizimin e arkipelagut dhe do të ndihmojë në përcaktimin e së ardhmes së Kaledonisë së Re si një shtet i pavarur ose territor tejoqeanik francez.

Më shumë se 174.000 votues kanë të drejtë të përgjigjen në pyetjen: “A dëshironi që Kalendonia e Re të fitojë sovranitet të plotë dhe të bëhet i pavarur?”.

Vëzhguesit parashikojnë se shumica do të japin votën për të qëndruar në Francë, bazuar në një sondazh të opinionit publik dhe rezultateve të zgjedhjeve të fundit.

Vendvotimet do të hapen në orën tetë të mëngjesit sipas kohës lokale dhe do të mbyllen dhjetë orë më vonë. Rezultatet e referendumit priten të dielën në mbrëmje.

Kaledonia e Re është një grup ishujsh dhe ishujsh dhe ka rreth 270.000 banorë. Popullsia indigjene Kanak përbëjnë 40 për qind të popullsisë, ndërsa rreth 27 për qind janë nga Evropa. Pjesa tjetër e popullsisë përbëhet nga kolonët e vendeve aziatike dhe ishujt në Oqeanin Paqësor.

Aktualisht ka një shkallë të lartë autonomie, por mbështetet tek Franca për mbrojtjen, zbatimin e ligjit, diplomacinë, drejtësinë dhe arsimin. Kaledonia e Re çdo vit nga Franca merr rreth 1.3 miliardë euro nga subvencionet shtetërore dhe shumë prej tyre kanë frikë se ekonomia do të dobësohet nëse shpallet pavarësia e plotë.

Burimi: AA

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne