Kina ndryshoi emrat e më shumë se 3000 fshatrave ujgure

Një raport i Human Rights Watch thotë se autoritetet kineze në rajonin e Xinjiang kanë ndryshuar emrat e fshatrave të banuara nga ujgurët dhe pakicat e tjera etnike për të pasqyruar ideologjinë e Partisë Komuniste në pushtet. Studimi është bërë në bashkëpunim me organizatën norvegjeze Uyghur Hjelp.

Emrat e 25 mijë fshatrave në Xinjiang u krahasuan, sipas regjistrimeve nga viti 2009 në 2023 në Byronë Kombëtare të Statistikave. Prej tyre, rreth 3600 emra u ndryshuan – shumica dërrmuese për ato që grupet i quajtën “arsye laike”. Megjithatë, raporti identifikoi rreth 630 fshatra në rajon, emrat e të cilëve u ndryshuan për t’iu referuar kulturës dhe historisë islame ose ujgure, sipas HRW.

Fjalë të tilla si “dutar”, një instrument tradicional me tela ujgure, ose “mazar”, një faltore, janë zëvendësuar me emra që do të thotë “lumturi”, “unitet” dhe “harmoni”. Këto terma gjenden shpesh në dokumentet e partisë në pushtet.
Terma të tjerë që janë hequr përfshijnë “hoja”, titulli i një mësuesi fetar sufi dhe “haniqa”, një lloj ndërtese fetare sufi, ose terma të tillë si “baxshi”, një shaman, shkruajnë mediat.Referencat historike për ujgurët përpara krijimit të Republikës Popullore të Kinës në 1949 u hoqën gjithashtu, thuhet në raport.
“Autoritetet kineze po ndryshojnë emrat e qindra fshatrave në Xinjiang nga ato të pasura me kuptim për ujgurët në ato që pasqyrojnë propagandën e qeverisë. Këto ndryshime emrash duket se janë pjesë e përpjekjeve të qeverisë kineze për të fshirë shprehjen kulturore dhe fetare të ujgurëve ”, tha Maya Wang, drejtoreshë në detyrë për Kinën në Human Rights Watch.
Rajoni i Xinjiang në Kinën perëndimore kufizohet me Kazakistanin dhe është shtëpia e rreth 11 milionë ujgurëve dhe pakicave të tjera etnike./Telegrafi/

 

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne