Krijimi i një përçarje dhe armiqësie midis Iranit dhe botës arabe

Shefi i zyrës së Iranit për mbrojtjen e interesave të Iranit në Kajro tha: “Krijimi i një përçarje dhe armiqësie midis Iranit dhe botës arabe është një politikë sioniste dhe amerikane”.

Nasser Kanaani, kreu i Zyrës për Mbrojtjen e Interesave të Republikës Islamike të Iranit në Kajro, reagoi ndaj vërejtjeve anti-iraniane të një ish-diplomati egjiptian të Dielën, duke thënë se iranianët dhe arabët kanë një histori të gjatë ndërveprimesh civilizuese, kulturore dhe madje edhe gjuhësore. Irani nuk ka një konflikt të qenësishëm me botën arabe. Ai deklaroi: Sistemi sionist, natyra e të cilit bazohet në armiqësi me botën islamike dhe arabe, kurrë nuk ka qenë dhe nuk do të jetë mik i botës arabe. Kreu i Zyrës për Mbrojtjen e Interesave të Republikës Islamike të Iranit në Kajro theksoi se Islami ka qenë një faktor kryesor në forcimin e lidhjeve etnike midis iranianëve dhe arabëve dhe për shekuj ka qenë një faktor i madh në lulëzimin e civilizimit islam mbi civilizimin perëndimor. Diplomati iranian shtoi: “Republika Islamike e Iranit ka provuar gjatë katër dekadave të kaluara se ajo gjithmonë përpiqet për partneritet rajonal dhe bashkëpunim me fqinjët e saj dhe e konsideron sigurinë e kufirit dhe fqinjëve rajonalë si sigurinë e saj. Ajo ka pasur rolin më të fortë në vitet e fundit duke luftuar ISIS-in e zi dhe terrorizmin takfirist, i cili mund të jetë një kërcënim shkatërrues për të gjitha vendet në rajon. Mustafa al-Faqi, ish-ambasadori dhe drejtori i Bibliotekës së Aleksandrisë në Egjipt, e quajti Republikën Islamike të Iranit një armik të botës Arabe në një intervistë me kanalin televiziv MBC të Egjiptit.

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne