Ku po shkon Gjermania?

Shaban Burri 14.1.2024

Pas de-industrializimit të Gjermanisë ekziston edhe kërcënimi i demoralizimit.

Stop kësaj feje¹ thotë një nga përfaqësuesit më të lartë të katolicizmit në Gjermani dhe me këtë nuk ka për qëllim fenë e tij, por nënkupton Islamin. Kardinali Marksi kritikon ashpër klerikët islamikë për reagimin e tyre ndaj Hamasit. Ai thotë se nuk mund të dialogon me përfaqësuesit e një feje që justifikon vrasjen masive të Hamasit, vazhdon ai, duke kujtuar takimin historik të Papës me Shehun e Madh të Universitetit Al-Azhar të Kajros në shkurt 2019.
Sipas Marksit, të dyja palët kishin njëra-tjetrën në atë kohë përkushtuar për të punuar për një botë paqësore, ata gjithashtu janë kthyer qartë kundër dhunës dhe terrorizmit dhe tani ky Imam i Madh po pretendon se Hamasi po bën një luftë çlirimtare, që është një skandal.

Ndaloni këtë fe thotë aj.

Kështu para gjithash një lajm i vogël për Kardinalin, jo vetëm për të gjithë botën islame, por në fakt gjithë botën përveç Perëndimit, të cilin ai e përfaqëson qartë këtu, si dhe në vlerat e tij si LGBT, dhe mbi të gjitha në politikën e tij. E gjithë bota e sheh Hamasin si një organizatë çlirimtare, e cila në fakt është, mund të justifikohet në mënyrë krejtësisht legjitime, natyrisht, kritikoni ashpër organizatën çlirimtare për metodat e tyre, për atë që thonë, për atë që bëjnë, si veprojnë, si vazhdojnë, po ju nuk mund ta mohoni Hamasin ose, për shembull, Hezbollahun në Libani se janë një organizatë çlirimtare historikisht nuk ka fare kuptim sepse ato janë fakte, sigurisht, këto janë organizata që kanë kuptim vetëm në kontekstin e pushtimit historik në kontekstin e një regjimi i aparteidit, një koloni perëndimore e cila u themelua në zemër të botës islame me shpërngulje masive me gjenocid.

Kjo është historia e tyre dhe kështu vazhdon sot para syve tanë në Gaza, vetëm në këtë kontekst mund të kuptohet pse Hezbollahu ekziston në Liban dhe pse ekziston një Hamas në Gaza. Sigurisht që janë organizata çlirimtare që doni t’i kritikoni ashpër sa të doni, por ato janë padyshim organizata çlirimtare.
Në botën perëndimore, terrorizmi është thjesht një term për armiqtë tyre politikë, dhe ata automatikisht e quajnë atë ashtu. Ky nuk është një përshkrim objektiv, është thjesht një detyrë morale, një koncept luftarak që një katolik adopton këtu. Në fakt shumë e trishtuar, sepse mendon se një katolik, veçanërisht kardinali më i lartë në Gjermani ndoshta mund të marrë një pozicion të pavarur politik.
Ai nuk mundet. Ai mund të ndjekë vetëm rrjedhën perëndimore, Ai i referohet Sheikut të Madh të Kajros. Ai gjithashtu mund të foltë për shembull, për takimi me Seyyed al Sistanin, një nga figurat më të mëdha fetare, një autoritet fetar në Irak, per shiitët e Irakut dhe gjithashtu i njohur përtej Irakut, me të cilin u takua në vitin 2021 dhe ky Sejjid al Sistani tha të njëjtën gjë në atë kohë. Ka vetëm një zgjidhje për t’i dhënë fund padrejtësisë në Palestinë, gjegjësisht për t’i dhënë fund pushtimit plotësisht. Të gjithë pushtuesit duhet të largohen nga vendi, kjo është fjala e tij dhe kardinali Marks ndoshta do të fliste për këtë në të njëjtën mënyrë: se kjo është një thirrje për të urryer hebrenjtë apo të gjitha ato fraza boshe që një katolik i ditur i shqipton, të cilat i përdori edhe Marksi. Në bisedë klerikët në Iran që pretendojnë qëllimin e shkatërrimit të Izraelit. Për t’i dhënë fund aparteidit. Për t’i dhënë fund shtetit të aparteidit, sigurisht nuk ka të drejtë të ekzistojë sepse nuk ka drejta për padrejtësi, natyrisht, një kërkesë krejtësisht korrekte sipas ligjit ndërkombëtar.

Nuk ka të bëjë me shkatërrimin e hebrenjve, vrasjen e hebrenjve, atë që ata te fusin në gojë, por ka të bëjë me zhdukjen e regjimit të aparteidit. Kjo është sigurisht një kërkesë korrekte nga Irani, pavarësisht se çfarë mund të ketë kundër Iranit.

Kardinali Marks thotë gjithashtu se këta nuk janë fanatikë individualë, janë ata që mbajnë përgjegjësi në krye të një shteti.
Nëse një fe sipas kardinalit vazhdon të mbështesë grupe si Hamasi, ajo bëhet pjesë e problemit, atëherë gjithçka që mund të them është ndaloni ketë fe. Pra, sepse myslimanet sigurisht e shohin Izraelin si aparteid dhe një koloni të Perëndimit dhe sepse ata e pranojnë se është organizata çlirimtare dhe si them, se mund t’i kritikoni ashpër sa të doni, Hamasi dhe Hezbollahu janë larg të mos kritikohen fare në botën islame, por siç thuhet, ndaloni këtë fe sepse mbështet një organizatë të tillë çlirimtare në këtë rast ende e lidhur me urrejtjen ndaj Iranit që ka qenë i përhapur në Perëndim për dekada që nga fillimi i themelimit si Republikë Islamike sigurisht që mbështet kauzën e palestinezëve edhe pse ata janë shiitë dhe palestinezët janë sunitë.
Edhe, këtu Marksi i përmbahet pikërisht shkrimit perëndimor, siç thotë një katolik i mirë në frymën e tij të pavarur, ndaleni këtë fe.
Nga vjen kjo? Duket se është një kërkesë disi e ekzagjeruar, edhe nëse jeni pro aparteidit dhe nëse jeni kundër palestinezëve, tani Kisha Katolike e ka Sigurisht që ka një histori të caktuar në lidhje me Islamin, por ajo shkon shumë përtej kësaj.

(Papa Benedikti tha në fjalimin e tij në Regensburg: Më tregoni se çfarë gjërash të reja ka sjellë Muhamedi, dhe do të gjeni vetëm gjëra të liga dhe çnjerëzore si kjo, që ai urdhëroi që besimi që predikoi të përhapet me shpatë.’) gjithashtu një gjerman. katolike².

Këtu ka dy aspekte, aspekti i parë është të jesh absolutisht në anën e shtypjes në çdo mënyrë për të qenë në anën e imperializmit perëndimor.
Kardinali Marksi njihet, për shembull, për shërbimet e tij ndër-kishare që i mban në thonjëza, idhujtarinë dhe çdo prirje dhe çdo dashuri dhe dorëzim ndaj vlerave dominuese që lajnë Kishën Katolike dhe vlerat e krishtera, por unë nuk jam një i krishterë, por kur mendoj për ta, kujtohem Predikimin në Mal për lumturimin. Citoj disa prej tyre për ju,
Lum ata që vajtojnë, sepse ata do të ngushëllohen, ata që vajtojnë Qindra mijëra të cilëve aktualisht u është premtuar ngushëllimi i Jezusit. Lum ata që janë të uritur dhe të etur për drejtësi, sepse do të ngopen. Lum ata që janë të përndjekur për hir të drejtësisë, sepse mbretëria e qiejve u përket atyre.

Kush persekutohet për drejtësi, kuj i hidhen bombat, kush persekutohet në të gjithë botën nëse do të dalin kundër kësaj padrejtësi, je i bekuar kur njerëzit të shajnë e të përndjekin dhe flasin keq për ty për hirin tim, për hir të vlerave hyjnore, për hir të vlerave profetike.

Çfarë vlerash përfaqëson ky njeri? Ai përfaqëson personat LGBT, ai dëshiron që homoseksualiteti të mos jetë më mëkat dhe, më e rëndësishmja, është një përfaqësues i madh i aparteidit izraelit dhe kundërshton këdo që lë të kuptohet se kemi të bëjmë me një organizatë çlirimtare. Ti kritikoj sa te duash, pikërisht ai qe persekuton tjetrin, qe flet keq për ta, qe i shan.

Ndaloni ketë fe. Një kardinal katolik qe shan një fe botërore sepse kjo fe botërore përfaqëson akoma vlerat e Jezusit, me te vërtete duhet ta lesh atë te fundoset dhe për mendimin tim ky është ne fakt motivimi i brendshëm i një personi te tille, është zili, është zili e pastër, ai vetë e di që ka tradhtuar të gjitha vlerat krishtere, është në anën e shtypjes, i nënshtrohet çdo frymës se kohës, i larguar nga feja dhe ai sheh se ka një fe hyjnore që nuk e bën këtë, ka një fe hyjnore që ende qëndron kundër shtypjes, që qëndron kundër shtypjes në familje, ideologjisë kundër shtypjes nga perëndimoret cili përfaqëson Imperializmin. Por kjo nuk është feja të cilës i përket aj, është ajo ndaj së cilës është armiqësor dhe për këtë arsye e shan, prandaj dëshiron ta ndalojë sepse nuk e duron dot ashtu siç është, ai e di se pozicioni i ti është i gabuar.

1.https://www.tagesspiegel.de/politik/stoppt-diese-religion-kardinal-marx-kritisiert-islamische-geistliche-wegen-reaktion-auf-hamas-terror-scharf-10967302.html

2.https://de.wikipedia.org/wiki/Papstzitat_von_Regensburg

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne