Bota Opinion

Kujdes! Pas Sirisë, Turqia është duke u rrethuar në Mesdhe nga toka dhe deti!

Nga Yusuf KAPLAN

Prilli erdhi përsëri. Kjo është një periudhë e tensionuar që përdoret për të shfrytëzuar çështjen e Armenisë, teksa përpjekjet janë bërë për të mbërthyer Turqinë në një qoshe. Sa herë që vjen prilli, çdo vit, ne fillojmë të presim, pyesim se cili vend do të dënojë ngjarjet armene të vitit 1915.

KY ËSHTË SEZONI KU SHPALOSET ÇËSHTJA E ARMJENISË

Unë nuk jam shumë i sigurt nëse armenët janë të shqetësuar nga Perëndimi që i përdorur ato për të mbuluar mëkatet e tyre.

Por ka dy gjëra për të cilat jam i sigurt: administratorët e vendeve imperialiste perëndimore po përpiqen të shtypin problemet e tyre të brendshme nëpërmjet armenëve. Kjo është e neveritshme!

Nëse armenët mendojnë se nuk ka një gjë të tillë si publiciteti i keq, ata duhet ta dinë se ata humbën që nga fillimi – që ata humbën në emër të njerëzimit.

Gjëja e dytë për të cilën jam i sigurt është se Turqia, përvoja e vetme më e suksesshme qytetëruese, e cila mbretëroi në tre kontinente dhe nuk kreu masakra dhe përkundrazi, komunitetet e feve, kulturave dhe etnive të ndryshme bashkëjetonin në mënyrë paqësore, të quajtur si “gjenocidër” dhe përpjekja për të fyer fëmijët e tyre si “fëmijë të gjenocidërve”, është sjellje e turpshme në emër të njerëzimit.

Prilli është përsëri këtu, dhe projektligjet armene janë sërish në axhendën e disa vendeve perëndimore. Këtë herë ne dëshmuam deklaratat tronditëse që Franca dhe Italia bënë për të dënuar Turqinë.

Ishim të tronditur, sepse Italia dhe Franca janë dy “zotër të gjenocidit” të përulur në botë.

Ata janë të fundit që flasin.

Të dy vendet zgjodhën të shfrytëzonin çështjen armene dhe t’i fshehin mëkatet e tyre me mbulesa të trasha, në vend që të kërkonin falje Turqisë për marshimin drejt jugut të Turqisë gjatë ndarjes së Perandorisë Osmane dhe për masakrat, barbarizmin që kryen atje.

Natyrisht që pritja për humanitet nga imperialistët është e kotë.

 

TURQIA E RRETHUAR NË MESDHEUN LINDOR NGA DETI DHE TOKA

Çështja armene nuk është çështja e vetme me të cilën Turqia ka të bëjë.

Shikoni, Mesdheu Lindor po ngroh, a jeni të vetëdijshëm?

Ngrohja është paraqitje e lehtë e asaj që po ndodh, ajo ka kohë që ka filluar të vlojë.

U.K. po kryen një grumbullim ushtarak në Qipro.

A ishim të vetëdijshëm?

Italia po ul një F-35 në Kretë.

A kemi dëgjuar për këtë?

Kjo nuk është e gjitha.

Shtetet e Bashkuara, Italia, Franca, Izraeli, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Greqia zhvilluan një stërvitje ushtarake interesante në Mesdheun Lindor që zgjati pothuajse dy javë.

A kemi dëgjuar për këtë?

Shfrytëzimi i çështjes armene nuk është një surprizë. Incidente të tilla u pritën. Ne jemi të gatshëm për këtë përkundrejt çdo gjëje.

Megjithatë, ndërtimi ushtarak i britanikëve në Qipro nuk është një çështje që ne mund ta kalojmë lehtë. Vendet e këqija që kryejnë një stërvitje ushtarake provokuese në Mesdheun Lindor në një kohë jashtëzakonisht kritike nuk mund të jenë kurrë një çështje që nuk përfillet. Imperialistët po formojnë një aleancë të shumëfishtë kundër Turqisë në jug.

Formimi i një NATO-je arabe me Egjiptin, Izraelin dhe sauditët në qendër të tij dhe lënia hapur e saj si një përpjekje për të ndërtuar një front arab kundër Turqisë, kurrë nuk mund të konsiderohet si një çështje që duhet shpërfillur.

Turqia, e cila u nda nga Siria dje, ende po paguan shumë për këtë.

Falë operacionit të Mburojës së Eufratit, ne shkatërruam planet e tyre për të goditur Turqinë dhe për ta bërë atë të gjunjëzohej.

Megjithatë, ne disi morëm kontrollin mbi kërcënimin e korridorit të Partisë së Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) që u formua pas pushtimit dhe ndarjes së Sirisë, por rreziku ende vazhdon.

Duket sikur Turqia do të ketë shumë probleme në këtë çështje.

Në një periudhë të tillë, një deputet i HDP-së, një zëvendës i quajtur Yahya Tezelli, bashkëkryesues i HDP-së, ka guximin të thotë se në juglindje janë tokat e premtuara të Anadollit dhe, në të vërtetë, duke thënë se kemi tharë këto toka, në mënyrë që këto toka të shpëtohen siç është premtuar, nuk mund të pranohet.

Unë them se të paturit e mentalitetit të skllavërisë është telash i madh dhe kujtoj se deklarata të tilla duhet të merren në pyetje para ligjit.

Shkurt: Pas Sirisë, kësaj here Turqia është duke u larguar nga një zonë më e madhe, nga Mesdheu Lindor.

Turqia duket se është mbyllur në vetete pas zgjedhjeve. Në një kohë kur është duke u ngatërruar strategjikisht nga të dyja tokat dhe nga deti, horizontalisht dhe vertikalisht, mbyllja e Turqisë është e rrezikshme.

Unë u bëj thirrje autoriteteve të jenë të ndjeshëm, të gatshëm dhe të vëmendshëm kundër këtij rrethimi nga Mesdheu Lindor, i cili po i afrohet hap pas hapi dhe është një kërcënim për sigurinë dhe të ardhmen e vendit tonë./GazetaImpakt

OPINIONE