Bota Opinion

Libia shënon përvjetorin e 8-të të Revolucionit që drejtoi vrasjen e Gadafit; a janë më mirë sot?

8 Vite pas vrasjes së Gadafit, disa libianë ende nuk e pranojnë se janë përdorur nga Perëndimi për të mposhtur një udhëheqës të madh afrikan.

Nga Sebastiane Ebatamehi

Gjatë fundjavës, disa libianë dolën në rrugët e kryeqytetit të vendit, Tripoli, si dhe në qytete të tjera të mëdha si Bengazi dhe Misurata & Zawyia , për të festuar përvjetorin e 8 të revolucionit që çoi në vrasjen e udhëheqësit të tyre, Muammar Mohammed Abu Minar Gaddafi, i njohur zakonisht si kolonel Gaddafi.

Tubimet u publikuan shumë nga shtypi perëndimor dhe i huaj, shumë prej tyre duke i etiketuar ato si “një festë për të shënuar vdekjen e diktatorit”. Ata ndanë fotografitë dhe videot e njerëzve jashtë Sheshit të Dëshmorëve të kryeqytetit, duke tundur flamuj dhe duke kënduar këngë në haraç për revolucionin.

Ka shumë gjëra që kanë qenë të gabuara në regjimin e Gadafit, por rruga dhe mënyra në të cilën është vrarë, dhe motivimi që qëndron pas saj, ishin të gabuara në çdo aspekt. Ka shumë udhëheqës në Afrikë që kanë vazhduar të sundojnë pa u kënaqur me pushtetin dhe duke i vënë qytetarët e tyre përmes vështirësive, por ata janë të mirëpritur në Evropë dhe Amerikë. Cilat emra vijnë në mendje? Pse ishte rasti i Gaddafit?

Arsyeja kryesore pse Gaddafi u vra ishte për shkak të ideologjive dhe filozofive pan-afrikane që kishin të bënin me Perëndimin. Ata nuk e pëlqenin dhe nuk ishin të kënaqur me ndikimin e tij në kontinentin afrikan.

Nëse Gaddafi ishte me të vërtetë problemi i Libisë ashtu si Perëndimi i bëri qytetarët të besonin, pse atëherë vendi po lufton dhe përjeton trazira tetë vjet pas vdekjes së tij? Pse qytetarët përjetojnë periudhat më të këqija?

Që nga vrasja e Gaddafit, Evropa dhe Amerika e kanë kthyer Libinë në një vend të minierave personale dhe kanë vazhduar  të shfrytëzojne burimet natyrore të vendit.

Koha ka provuar se Gadafi dhe kritikët e tjerë të Perëndimit kishin te drejte se ajo që Perëndimi donte ishin burimet natyrore në vend dhe të pengonte ndikimin e Gadafit për një Shtet të Bashkuara të Afrikës.

Që nga vrasja e Gadafit më 20 tetor 2011, në Sirë të Libisë, vendi ka përjetuar trazira dhe shumë qytetarë po presin me padurim zgjedhjet e ardhshme të këtij viti me një orvatje për të zgjedhur një udhëheqës i cili do të rivendosë   lavidine e humbur.

Ka dy fraksione që luftojnë për zgjedhjet e ardhshme, qeveria e Tripolit mbështetur nga Kombet e Bashkuara dhe forcat e Khalifa Haftar .

Është e trishtueshme të shihet se përkundër gjithë asaj që ka ndodhur në kohët e fundit pas vdekjes së Gadafit, shumë Libianë ende nuk e kuptojnë se ato janë përdorur si mash  nga Perëndimi për të arritur interesat e tij në Libi dhe ne Afrikë në përgjithësi./ africanexponent/ Gazeta Impakt

 

OPINIONE