Mbahet sot në Bruksel samiti i liderëve të Bashkimit Evropian me ata të Ballkanit Perëndimor, merr pjesë Rama dhe Vjosa Osmani

Mbahet sot në Bruksel samiti i liderëve të Bashkimit Evropian me ata të Ballkanit Perëndimor. Kryeministri Edi Rama dhe presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani ka udhëtuar për në Bruksel për të marr pjesë në Samit. Samiti BE-Ballkani Perëndimor do të drejtohet nga Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel. Në njoftimin e BE-së thuhet se Samiti është një mundësi për të rikonfirmuar rëndësinë kyçe të partneritetit strategjik midis BE-së dhe Ballkanit Perëndimor.

Temat kryesore të diskutimit do të jenë:

Afrimi i partnerëve të Ballkanit Perëndimor me BE-në dhe avancimi i integrimit.

Ndërtimi i themeleve ekonomike për të ardhmen dhe zbutjen e ndikimit të agresionit rus kundër Ukrainës.

Intensifikimin e angazhimit politik dhe politik

Përforcimi i sigurisë

Një konferencë e përbashkët për shtyp do të mbahet nga presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel, dhe presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen.

Po ashtu, udhëheqësit pritet të lëshojnë gjithashtu një deklaratë.

Agjenda, e mërkurë, 13 dhjetor 2023

15:30: Mbërritjet

17:00: Seancë pune

18:15: Foto familjare

18:30: Darkë pune

20:45: Konferencë për shtyp

Sjellja e partnerëve të Ballkanit Perëndimor më afër BE-së dhe avancimi i integrimit

Nëpërmjet bashkëpunimit dhe investimeve, BE-ja synon të sjellë Ballkanin Perëndimor më afër BE-së. Udhëheqësit do të konsiderojnë se si të përdorin instrumentet ekzistuese politike dhe ligjore për të zhbllokuar mundësitë për bashkëpunim dhe integrim.

Zbutja e ndikimit të agresionit rus kundër Ukrainës

Për të zbutur ndikimin e luftës së agresionit të Rusisë kundër Ukrainës, BE-ja është e vendosur të intensifikojë më tej angazhimin e saj politik me rajonin e Ballkanit Perëndimor, përveç ndihmës së dhënë tashmë.

BE-ja do të vazhdojë mbështetjen e saj për partnerët e Ballkanit Perëndimor në trajtimin e efekteve negative në ekonomitë dhe shoqëritë e tyre.

​Intensifikimi i angazhimit politik

Udhëheqësit do të diskutojnë mënyrat e thellimit të angazhimit midis BE-së dhe partnerëve të saj në rajonin e Ballkanit Perëndimor, duke ofruar përfitime të prekshme, veçanërisht për të rinjtë. Ata do të bëjnë vlerësimin e progresit të bërë në nivelin e integrimit, si ulja e tarifave të roaming-ut.

Përforcimi i sigurisë dhe ndërtimi i qëndrueshmërisë

Samiti do të jetë një mundësi për të diskutuar veprimet e koordinuara në lidhje me çështjet e sigurisë, të cilat janë bërë më të ‘mprehta’ që nga agresioni rus kundër Ukrainës. Në mënyrë të veçantë, trajtimi i manipulimit të informacionit është një temë shqetësuese për liderët dhe kërkon përmirësimin e sigurisë kolektive kibernetike.

Samiti është pjesë e zbatimit të agjendës strategjike të Këshillit Evropian 2019-2024, e cila synon të përmirësojë sigurinë, qëndrueshmërinë dhe angazhimin global të Bashkimit Evropian. Takimi i fundit mes BE-së dhe Ballkanit Perëndimor ishte në Tiranë më 6 dhjetor 2022./BW

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne