Bota

OKB bën thirrje për armëpushim në Jemenin perëndimor

Nën-Sekretari i Përgjithshëm për Çështjet Humanitare dhe Koordinator  e Ndihmës Emergjente në një deklaratë të quajtur për mbajtjen armëpushim në Portin Al Hudaydah.

“Të gjitha palët duhet të përmbushin detyrimet e tyre sipas ligjit ndërkombëtar humanitar,” tha Mark Lowcock duke i bërë jehonë deklaratës së të dërguarit të posaçëm, Martin Griffiths.

“Unë kërkoj që palët të zbatojnë një ndërprerje të armiqësive, jo më pak në dhe rreth infrastrukturës dhe mjediseve në të cilat veprojnë operacionet e ndihmës dhe importuesit komercial”, thuhet në deklaratë.

Më herët, Sekretari i Përgjithshëm i OKB António Guterres paralajmëroi kundër shkatërrimit të portit të Al Hudaydah duke thënë se kjo do të rezultojë në një katastrofë.

Megjithë paralajmërimet ndërkombëtare dhe kushtet serioze humanitare, koalicioni saudit nisi sulme të gjata më 13 qershor për të marrë kontrollin e Al Hudaydah.

Arabia Saudite dhe një numër i aleatëve të saj rajonalë  kanë nisur një fushatë shkatërruese ushtarake kundër Jemenit  në mars të vitit 2015, me qëllim për të sjellë qeverinë e Mansour Hadi përsëri në pushtet dhe shkatërrimtar lëvizjen e vendi Ansaarullah Houthi.

Rreth 16,000 jemenas janë vrarë dhe mijëra të tjerë janë plagosur që nga fillimi i agresionit të udhëhequr nga Arabia Saudite.

Sulmet e forcave të koalicionit të udhëhequr nga Saudite kanë dështuar të ndalojnë  jemenasit që të rezistojnë ndaj agresionit./IRNA

OPINIONE