Opinion

“OPEN BALLKAN”!!!

Savash VELİU

İ kujt është ideja e nismës gjeopolitike që shqetson rajonin ballkanik…!??

Nëqoftëse llogarisim se Ballkani ishte e ndarë në dy sfera interesi gjeopolitike dhe gjeostrategjike mes Amerikës dhe Gjermanisë me Marrëveshjen e vitit 1975 para ndërhyrjes së Rusisë dhe Turqisë vitet e fundit, e praktikuar së pari me rrënien e Murit të Berlinit në vitin 1989 ku Gjermania rrënoi Perandorinë 71 vjeçare (1918 -1989), që të kthehet në rrënimin e Jugosllavisë pas vdekjes apo likuidimit të Titos të organizuar me Demonstratat e Kosovës nga CİA-BND të vitit 1981.

Qëllimi i tyre final ishte krijimi i Serbo-Kroacisë së Madhe përmes pijonëve Millosheviç një agjent i CIA-s dhe Tugjman një agjent Gjerman.

Dmth. Tokat ishJugosllave u ndan mes Gjermanisë pa vullnetin e popujve të tij e cila do merrte nën influenc diagonalisht anën verilindore të saj kurse SHBA-ja diagonalisht anën jugperëndimore deri te kufijt e Bullgarisë.

Ja pra kjo ishte mentaliteti i bllokut perëndimor të forcoj dy rrymat Serbo-Kroate nën diktat të patronëve amerikano-gjerman. Dhe Gjermania morri pjesën e saj nën UE [duke pandehur të krijoj Rajhun e Katërt] derisa Serbia ngeli në zonën Amerikane sot në krye me Vuçiç një shegërt i Milloshit [Millosheviçi ishte një bankier i Rotshilldëve, këta dy agjentë amerikan] i cili merr instruksione nga SOROS kurse ky i fundit i kushtëzuar nga SHBA-ja duhet të ndihmoj shqiptarët, tani në çfarë forme nuk e kemi të qartë.

Pra, Mini Shengeni ose Open Ballkan mund të jetë projekt i tyre për ti kënaqur amerikanët është një urdhër i shqiptuar sot George SOROS spekullatorit financiar, andaj ai frekuenton shpesh shegërtët e tij, Vuçiç-Rama-Zaev, ndoshta me qëllim të këtij projecti ballkanik!

Është interesant se Dodiku është njeriu i ndikuar drejpërdrejt nga Putini larg Vuçiçit i cili pa vullnetin e tij [e di poqese ndizet konflikti i Bosnjes serbët do ta humbin republika serpskën] duhet të bëjnë trysni ndaj bosnjes ndoshta e mbeshtetur edhe nga amerikanet sepse janë bashkë në skenën e Ukrainës kundër interesave turke.

Po në këtë rast çfarë bënë Turqia? Ajo bën trysni nga Ukraina dhe Hungaria ndaj Serbisë, Rusisë dhe Amerikës që tua hutoj strategjitë e armiqëve që i bëjnë trysni ta shporin nga Ukraina e cila është furnizuesja me teknologji avionike që është armë shumë strategjike. Nuk i dihet përse janë stacionuar kaq armatimi i rëndë amerikan nga kufiri grek në prani të Turqisë që kërcënon drejpërdrejt sigurinë e saj [ndoshta edhe Rusinë në grykën e Bosforit] ndoshta për ta mbajtur larg nga Bosnja dhe Veriu i Kosovës nëse ato copëtohen!? Por Turqia sot u bëri vizitë zyrtare Bosnjes e cila ishte në vizitë ushtarake paraprake në Turqi dhe poashtu edhe ndaj Kosovës që është një mesazh i hapur armiqëve të qëndrojn larg synimeve të ulta në Ballkan!

Në një intervistë për kanalin shtetëror turk Erdogan është shprehur se Turqia do të mbështesë vëllezërit shqiptarë nëse do të jetë e nevojshme edhe me trupa ushtarakë. Sipas opionistëve thuhet se; Kryeministri i Turqisë, Recep Tayyip Erdogan, ka kërcënuar me shpërbërje të Maqedonisë dhe të gjithë Ballkanit, nëse nuk merren parasysh të drejtat e shqiptarëve. Ai po ashtu shtoi se populli shqiptar ka të drejtën e vetëvendosjes për krijimin e një shteti etnik shqiptar, dhe se UÇK nuk është organizatë rebele-terrorist, por vullneti i shqiptarëve për të mbrojtur trojet e tyre. Erdogan tha se trupat kombëtare turke janë në gatishmëri dhe do ndihmojnë shqiptarët për çlirimin e trojeve shqiptare.

Deklarata e kryeministrit turk, ka ngjallur reagime të ashpra nga ministri i jashtëm grek dhe serb.

Tani ju ofroj një përshkrim që është interesant me historikun e ‘’Open Ballkan’’…

Nëqoftëse shqiptarët gëzojnë një memorie historike afatshkurtër i duhet kujtuar se ‘Open Balkan’ nuk është një nismë e re, kjo nismë vetëm sa ka ndërruar emër. Kur Berisha ishte Kryeministër i vendit nisma që sot është pagëzuar me emrin ‘Ballkani i Hapur’ në atë kohë quhej ‘Nisma Lukshiç’ në nder të iniciatorit Igor Lukshiç ish-ministër i Jashtëm i Malit të Zi. Kjo nismë konsistonte në krijimin e një mini-BE ku gjashtë shtetet e Ballkanit Perëndimor do merrnin pjesë (në përbërje të të cilit do të ishin: Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia, Serbia dhe Bosnja e Hercegovina) ku theksi vihej në marëdhëniet permanente ekonomike midis shteteve dhe veprohej në postulatin sorosist ‘Ekonomia miqëson kombet’.

Aldo Bumçi me zell kundërshtonte nismën ‘Open Ballkan’ dhe lavdëronte ‘Proçesin e Berlinit’ një gafë e madhe për një ish-Ministër të Jashtëm pasi ‘defacto’ ‘Open Balkan’ investohet dhe propagandohet nga ‘Proçesi i Berlinit’. Aldo Bumçi kur shërbente në postin e Ministrit të Jashtëm ishte firmëtar i nismës ‘Lukshiç’ pararendëse dhe ekuivalente e nismës ‘Open Balkan’.

Ne shqiptarët nuk i duam serbët dhe as serbët nuk na duan dhe marëdhënjet ekonomike nuk mundet t’a rekuperojnë jetën e viktimave të gjenocidit serb ndaj shqiptarëve…thotë ky shkrim!

Por ja edhe këndvështrimi i Turqisë si vepron në arrenën gjeopolitike sot aktualisht për të shtrirrë influencën e saj gjeostrategjike pasi të skadoj ‘’Marrëveshja e Lozanës’’ e nënshkruar më 1923 që do ti jep shumë të drejta Turqisë pas vitit 2023, si në Ballkan edhe gjetiu të cilën firmëtarët perëndimor duan ta sabotojnë para se të vjen kjo datë famoze për Erdoganin!?

Turqia me të madhe armatosë veten para vitit 2023 bashkë me shtetet partner strategjik si Shqipèrinë, Hungarinë dhe Bullgarinë sipas interesave gjeopolitike duke përforcuar krahun lindor ashtu edhe krahun perëndimor siç theksova më parë në artikullin e fundit ”Turqia po punon mbi Hungarinë dhe Bullgarinë e Madhe” kundrejt interesave perëndimore që punojnë për ngritjen e Serbisë dhe Greqisë së Madhe e më pas edhe Kroacisë së Madhe që do kaloj mbi reduktimin e territoreve të shqiptarëve pjesërisht prej Kosovës, Shqipëris dhe Bosnje e Hercegovinës!

Prandaj Turqia në gjitha fushatë ushtarake intenzivisht armatoset dhe armatosë partnerët anti serbo-grek mbi axhendën të krijoj Shqipërinë Etnike, Hungarinë dhe Bullgarinë e Madhe si kundërpërgjigje aspiratave properëndimore që krijuan shtete të mëdha artificiale nën udhëheqjen e Evropës me popuj artificial në dëm të Shqiptarëve, Boshnjakëve, Bullgarëve dhe Hungarezëve të zhvilluara gjatë luftërave Ballkanike dhe Luftës së Parë Botërore kur iu shkëputën pjesët e tokave prej Perandorisë Osmane, ku shqiptarët pësuan më keq se popujtë tjerë!

Veprimet shokuese të Turqisë në rajon nuk e vonoj Amerikën ti dërgon porosi Turqisë: “Jemi të shqetësuar nga dronët e juaj ushtarak” që po i përdorni në terren dhe shitjet e tyre ndaj shteteve të treat që që bie ndesh me kufizimet e SHBA-së sepse prishin ekuilibrin e vendosur!

Tani Turqia tenton të rikorigjoj historinë sioniste të hartuar sipas apetiteve trashanike të perëndimorëve anti-islame dhe anti-turke nga treshi famkeq; Anglia [sot Amerika] – Franca dhe Rusia që masakruan sa tokat po aq edhe popujtë ballkanik!

Ja pra kështu është pasqyra momentale e politikës ballkanike. Kjo është ajo që dihet për sot mbi veprimet në Ballkanin perëndimor që është politikisht shumë e koklavitur si projekt ‘’Open Ballkan’’!!!

Etiketa