Bota Islamofobi

Pamjet e rënda/ Ushtarët australianë pinë birrë nga këmba protezike e luftëtarit Taliban të vdekur

Një numër fotografish të marra nga Guardian tregojnë një ushtar të lartë – i cili është akoma duke shërbyer – zbavitet me këmbën në një lokal jozyrtar të njohur si Armët e Zonjës së Fat, që u vendos brenda bazës së forcave speciale Australiane në Tarin Koët, kryeqyteti i Uruzgan krahinë, në vitin 2009.

Një tjetër duket se tregon dy ushtarë që kryejnë një kërcim me këmbë.

Fotografia e ‘këmbës si gotë’ është e para që publikohet që konfirmon raportet e mëparshme të praktikës së përdorimit të këmbës si enë për pirje.

Disa ushtarë thonë se praktika ishte toleruar gjerësisht nga oficerët e niveleve të larta dhe madje përfshiu disa prej tyre. Kjo ishte pavarësisht se gjymtyrët potencialisht ishin një trofe lufte – një send që ushtarët australianë ishin të ndaluar ta hiqnin nga fusha e betejës, e lëre më ta mbanin.

Situata ka zemëruar ushtarët e rangut të dosjeve të cilët thonë se ata janë kritikuar padrejtësisht në raportin e Brereton për përqafimin e një kulture dhe praktikash të tilla, pavarësisht se oficerët ishin të vetëdijshëm për to për vite me radhë. Raporti i Brereton zbuloi se një “kulturë luftëtari” kishte kontribuar në një mjedis në të cilin pretendohej se ishin kryer krime lufte.

Këmba besohet se i përkiste një luftëtari të dyshuar Taliban të vrarë gjatë një sulmi të skuadriljes SASR 2 ndaj dy përbërjeve dhe një kompleksi tuneli në Kakarak në Uruzgan në Prill 2009.

Më pas thuhet se u mor nga fusha e betejës dhe u mbajt në ambientet e lokalit Zonjës së Fat, ku vizitorët ndonjëherë e përdorin atë për të pirë.

Më vonë ajo u montua në një pllakë druri nën titullin Das Boot, së bashku me një Kryq të Hekurt – një dekoratë ushtarake e përdorur në Gjermaninë Naziste. Këmba udhëtoi me skuadriljen në çdo kohë, i tha Guardian një ish-trupor.

“Kudo ku u vendosën, Krahët e Zonjës së Shëndoshë, atëherë aty u mbajt këmba dhe u përdor herë pas here për të pirë”, tha ai.

Ushtari tha se komandantët e vjetër do të vizitonin herë pas here lokalin, veçanërisht në Ditën e Anzakut, dhe do të kishin parë këmbën dhe potencialisht praktikën e pirjes në të.

Thashethemet se ekzistojnë fotografi të oficerëve të rangut të lartë duke pirë nga këmba kanë kohë që qarkullojnë në komunitetin e forcave speciale Australiane. Dhe media të tjera kanë raportuar për ekzistencën e këmbës dhe aktin e prijes së birrave prej saj, edhe pse një fotografi e aktit, deri më tani, nuk është publikuar.

Seksionet e raportit Brereton nuk përmendin këmbën ose nëse ndonjë ushtar ishte nën hetim për marrjen e ‘trofeve’ të luftës, por raporti i referohet Armëve të ‘Zonjës së Shëndoshë’ si një shembull se si u lidh lidershipi etik.

Sipas nenit 268.81 të kodit penal të Komonuelthit, marrja e pasurisë pa pëlqimin e pronarit mund të klasifikohet si krimi i luftës apo plaçkitje, i cili mbart një dënim me burg 20 vjet, tha ish-avokati ushtarak Glenn Kolomeitz.

Raporti i Drejtësisë Brereton rekomandoi që 19 ushtarë të hetohen nga policia në lidhje me vrasjen e pretenduar të 39 të burgosurve dhe civilëve dhe pretendimin e trajtimit mizor të dy të tjerëve.

Ai gjithashtu gjeti “informacion të besueshëm” se 25 personel që shërbenin ose ish-FSHZH ishin të përfshirë në krime të rënda ose të paktën kishin qenë pajisje e tyre.

Raporti thekson se ishte më pak e mundshme që Shtabi i Grupit të Punëve të Operacioneve Speciale dhe oficerët komandues të SOTG do të kishin qenë në dijeni të krimeve të luftës për shkak të faktit se ata nuk ishin në terren.

Pas botimit të raportit, shefi i mbrojtjes, gjenerali Angus Campbell, njoftoi se ai do të pranonte rekomandimet që përfshinin heqjen e “citimit të grupit meritor” për ushtarët që shërbyen në Grupin e Detyrave të Operacioneve Speciale midis 2007 dhe 2013.

Ky rekomandim ka shkaktuar zemërim , me të afërmit e anëtarëve të Grupit të Task-ut që vdiqën në fushën e betejës duke u ankuar se ishte një ndëshkim gjithperfshires dhe preku shumë që ishin të pafajshëm për keqbërje.

Të hënën, thuhet se pas ndërhyrjes nga kryeministri, Scott Morrison dhe ministrja e mbrojtjes, senatorja Linda Reynolds, heqja e citimit u kthye mbrapsht. / TCH/