Opinion

Pandemi apo shpërthimi i histerisë masive? A janë këto vetëm masa paraprake apo ekzistojnë frika më të mëdha? Evropa e pafuqishme, Turqia në rritje. A është ky një rend dixhital në botë?

Nga Ibrahim Karagul

Ne jemi dëshmitarë të ngjarjeve që kurrë më parë nuk janë parë në historinë njerëzore.

Gjërat që kemi thënë “nuk mund të ndodhin kurrë” po ndodhin njëra pas tjetrës dhe në një periudhë shumë të shkurtër kohore.

Gjërat që mund t’i konsiderojmë si “një skenar i plotë i katastrofës” dhe gjërat që ne mund të tallemi me dikë për të thënë po kthehen shpejt në realitet.

Edhe gjërat imagjinare më fantastike po kthehen në realitet.

Një transformim mendor po ndodh në lidhje me mendimet më të çmendura për të ardhmen e botës dhe njerëzimit po kthehen në realitet.

Të kthehemi në gjendjen tonë më të pafuqishme nga pragu i pamundur. A ka ndonjë frikë tjetër?

Gara njerëzore, e cila ka arritur fuqinë, mjetet dhe njohuritë për të kërkuar viruse, baktere në hënën e Jupiter, tani Europa po kërcënohet nga një virus në territorin e vet. Njerëzimi po përjeton gjendjen e tij më të dëshpëruar njëkohësisht me fuqinë dhe talentin e tij duke shtyrë kufijtë e të pamundurës.

Një virus epidemik dhe çka është edhe më keq, një shpërthim i histerisë masive po merr peng tërë njerëzimin.

Masat janë të jashtëzakonshme. Shtetet janë në kategorinë  e kuqe të gatishmërisë , sikur të përgatiten për një katastrofë shumë më të madhe.

Duket se po bëhen përgatitje jo vetëm për koronavirusin, por për atë që parashikohet të ndjekë në valën tjetër pas saj.

Bota u ndal, vendet u ndalën, njerëzit u ndalën.

Vendet po mbyllin kufijtë, hapësirat ajrore dhe të gjitha mjetet e transportit.

Vendet dhe kombet po shkëputen nga njëri-tjetri. Të gjitha platformat mbinacionale janë ndalur.

Xhamitë po mbyllen. Rrethprerja e Qabes po pezullohet. Lutjet e së Premtes dhe lutjet në xhemat janë anuluar.

Kishat dhe faltoret po mbyllen. Sheshi i Vatikanit po izolohet. Aktet kolektive të adhurimit janë anuluar.

Shkollat po mbyllen. Vendet e punës po mbyllen. Të gjitha fushat ku njerëzit mund të kalojnë kohën së bashku janë duke u mbyllur. Fusha sociale po zhduket.

Udhëtimi dhe transporti janë duke u ndaluar. Fluturimet, shërbimet e anijeve dhe trenave janë anuluar. Të gjitha zonat ku njerëzit mund ishin në kontakt me njëri-tjetrin janë duke u mbyllur.

Viktima e parë e Bashkimit Evropian. Askush nuk i dha ndihmë askujt. Shembull perfekt i deshpë rimit të  SHBA.

Pra, çfarë është kjo?

A janë këto vetëm masa paraprake shëndetësore apo ekzistojnë frika më të mëdha? Për momentin, ajo paraqitet vetëm si një masë paraprake. Nëse kjo gjendje zgjat shumë, do të ndikojë në ekuacionet e tjera dhe do të shkaktojë ndryshime të tjera rrënjësore.

Vendet e Bashkimit Evropian janë shpërndarë. Të  gjitha vendet po luftojnë  të  vetme luftën; nuk ka solidaritet të përbashkët.

E gjithë sharmi i anëtarëve të BE-së, vendeve kolonialiste është zhdukur. Të gjitha dobësitë e tyre janë zbuluar. Ata mund të mos jenë në gjendje të krijojnë besim edhe tek njerëzit e tyre.

Makthi i Corona ka thyer të gjitha vendet dhe zbuloi se sa të dobët janë në të vërtetë vendet e pasura. Vendet e BE-së nuk kanë më shanse t’i “mburren” askujt.

Vendi më i pasur në botë, SH.B.A., është në panik për shkak të Covid-19. Uashingtoni është i paqartë  se si ta zgjidhë atë. Ajo nuk ka të dhëna se çfarë të bëjë. Deklaratat e saj nën panik janë mahnitëse.

Deklaratat e “ndryshimit ekonomik” të Presidentit amerikan Donald Trump janë shumë të vështira për t’u kthyer dhe do të rrisin panikun. Shtetet e Bashkuara dhe vendet e BE janë të mbë rthyer nga e njëjta “pafuqi dhe frikë”.

Apo disa duan që këto të ndodhin?

Edhe nëse nuk është Coronavirusi, edhe nëse masat e marra janë të domosdoshme, a dëshironi që disa prej tyre të ndodhin përmes këtij kërcënimi?

A do të formësohet një rend i ri shoqëror?

A do të vendoset një rend i ri politik?

A do të vendoset një sistem i ri ekonomik, financiar?

A do të vendoset një rend i ri botëror?

A do të formësohet një diskurs i ri politik, ideologji të reja?

Fuqia, pasuria, boshti i ndryshimit të suksesit: Turqia “shteti model”

Bota aktualisht po kalon një ndërrim të jashtëzakonshëm të energjisë. Ndërsa disa vende janë lënë në të ftohtë me të gjitha dobësitë e tyre, vendet e tjera po grumbullojnë fuqi të jashtëzakonshme.

Kina po tregon sukses në luftën e saj kundër epidemisë, ndërsa Evropa zyrtarisht po përballet me humbje.

Fuqia, pasuria dhe suksesi po ndryshojnë boshtin e tyre.

Turqia po tregon një shembull shumë të suksesshëm të luftës, qetësisë dhe kujdesit paraprak se pothuajse të gjitha vendet perëndimore.

Ndërsa Irani, Arabia Saudite dhe Evropa po shkatërrohen, Turqia qëndron si një “vend model”. Prandaj, tashmë është e mundur të thuhet se Turqia do të dalë më e fortë nga ndërrimi i pushtetit të  tanishë m.

Vende të tilla si Kina, Rusia, Gjermania dhe Turqia mund të dalin nga “kriza pandemike” në ngjitje.

Test i dhembshurisë për shtetet, durimi për individët. Mirësevini në botën dixhitale!

Tërmeti i madh, ndryshimi i madh ka filluar. Vendet dhe qytetet tashmë janë në mbyllje, njerëzit janë izoluar në shtëpitë e tyre.

Ndërsa kompanitë konvencionale po shemben, njerëzit detyrohen të futen në fushën virtuale/ dixhitale. Tashmë mund të shohim që kompanitë në këtë fushë do të arrijnë një rritje të madhe dhe kontrollojnë botën.

Shtetet po testohen mbi dhembshurinë ndërsa masat po testohen mbi qëndrueshmërinë psikologjike. Ne jemi dëshmitarë të zhvillimeve që nuk janë parë gjatë kohërave të fatkeqësive të mëdha dhe luftërave.

Ata po përdorin kë të  rrugë për në të ardhmen që do të përshkojnë. Ata që nuk arrijnë të parashikojnë të ardhmen, ky ndryshim i madh do të mbetet këtu, qoftë ata individë, shtete, kompani apo lëvizje politike dhe identitete./Gazetaimpakt/yenisafak/

OPINIONE