Bota

Partia hebreje mund largohet nga qeveria e Izraelit për projektligjin e ushtrisë

Partia fetare hebreje e krahut të djathtë, Torah Judaizmi i Bashkuar (UTJ), është zotuar të tërhiqet nga koalicioni qeverisës i Izraelit nëse Knesset (Parlamenti i Izraelit) miraton projektligjin për shërbimin e detyrueshëm ushtarak, transmeton Anadolu Agency (AA).

“Kriza mbi projektligjin për shërbimin ushtarak është kthyer përsëri në ndjekje të koalicionit qeverisës dhe kërcënon stabilitetin e tij”, raportuan mediat izraelite.

Mediat theksuan se një këshill i partisë UTJ kishte udhëzuar gjashtë deputetët e kësaj partie të tërhiqeshin nga koalicioni qeverisës i Izraelit nëse Knesset miraton një version të ndryshuar të projektligjit.

E përditshmja izraelite Yedioth Ahronoth theksoi se ligji i tanishëm për shërbimin ushtarak të vendit ishte përcaktuar të skadonte në shtator, kështu që “Knesset duhet të kalojë një ligj alternativ para asaj kohe”.

“Nëse nuk miratohet një ligj i ri për të siguruar përjashtimin e studentëve yeshiva ultra-ortodokse, dhjetëra mijëra prej tyre ka të ngjarë të marrin urdhra për hartimin e forcave të mbrojtjes izraelit”, tha e përditshmja izraelite.

Gazeta tha se këshilli në fjalë ka urdhëruar deputetët e saj “të punojnë në ndryshimin e legjislacionit të propozuar dhe të sigurojnë që ministri i Mbrojtjes, Avigdor Lieberman, të ruajë autoritetin për të përjashtuar studentët yeshiva nga draft-plani”.

Megjithatë, Kanali 10 izraelit citoi ministrin Lieberman të thoshte se ai nuk do të tërhiqej nga formulimi i tanishëm i draftit.

Shërbimi i ushtrisë është i detyrueshëm për të gjithë qytetarët izraelite (tre vite për burrat dhe dy vite për gratë), me përjashtim të anëtarëve të komunitetit të hebrenjve ultra-ortodoks.

Hebrenjtë ultra-ortodoks përbëjnë afërsisht 10 për qind të popullsisë së përgjithshme të Izraelit. Ata priren të jetojnë në bashkësi të mbyllura dhe t’i përmbahen interpretimeve strikte të ligjit fetar hebre.