Rajoni

Pas rusëve, turqit ‘pushtojnë Malin e Zi

Turqit po e ‘pushtojnë’ Malin e zi, si tregtarë e si investues. Se ata janë gjithnjë e më të shumtë në numër e dëshmojnë të dhënat se vitin e kaluar janë regjistruar 1.545 kompanish e ndërmarrjesh ekonomike të tyre, ndërsa vetëm para tri vitesh kanë qenë memzi shtatëdhjetë.

Rusët po tërhiqen, duke i shitur patundshmëritë me çmime më të ulëta se sa kur i kanë blerë ato në vitin 2006 dhe dy vite në vazhdim, shkruan gazeta serbe ‘Novosti’.

Ndërtesa të mëdha banimi, sipas gazetës, kërkojnë blerës në Budvë e vende tjera të Malit të Zi, sepse oferta e madhe dhe rënia e aftësisë blerëse të klasës së mesme ka bërë që atyre t’u bjerë çmimi – 1.200 deri 2.500 euro për metër katror në Budvë.

“Kanë ndodhur ndryshime të mëdha në treg”, i kanë thënë gazetës në agjencinë “Kamin” në Budvë. “Tash rusët, të cilët kanë qenë blerësit kryesor duke ofruar shuma të mëdha për banesa, shtëpi e troje – janë shitës. E blerës janë turqit”.

Tash për tash turqit vetëm duan të kenë “adresë malazezë”, sepse banesat po i lëshojnë me qira, ndërsa po përgatiten të hapur restorane, por edhe biznese tjera.

Rusët, në kohën e të cilëve banesat janë shitur edhe deri në 8.000 euro metri katror, tash po tërhiqen për shkak të krizës ekonomike, por edhe për shkak të marrëdhënieve të tendosura ndërmjet Malit të Zi e Federatës Rusë qëkur Mali i Zi ka hyrë në NATO.

OPINIONE

INTERVISTA