Përballen çdo ditë me rrezikun për jetën, gazetarët në Gaza fitojnë çmimin Botëror të Lirisë së Shtypit

Nga: Chandra Muzaffar

UNESCO duhet të përgëzohet për dhënien e Çmimit Botëror të Lirisë së Shtypit Guillermo Cano për vitin 2024 për gazetarët palestinezë që mbulojnë Gazën. Çmimi këtë vit u shpall në Santiago, Kili në lidhje me Ditën Botërore të Shtypit më 3 maj. Çmimi i emëruar për nder të një gazetari kolumbian të vrarë në vitin 1986, Guillermo Cano Isaza, është një njohje e guximit të treguar nga gazetarët që janë të përgatitur të kryejnë përgjegjësitë e tyre përballë rrezikut të madh. Guillermo ishte një redaktor gazete që ishte një kritik i zëshëm i baronëve të drogës në vendin e tij dhe në Amerikën Jugore dhe Qendrore.

Është një e vërtetë e padiskutueshme që gazetarët në Gaza janë përballur me realitetin e vdekjes çdo ditë të jetës së tyre gjatë shtatë muajve të fundit, ndërsa bombat izraelite bien në atdheun e tyre të ngjeshur dhe plumbat izraelitë synojnë çdo fëmijë, grua apo burrë që banon në atë rrip të ngushtë toke. Deri në këtë pikë, 143 gazetarë kanë humbur jetën në sulmin izraelit në Gaza. Ky është numri më i madh i gazetarëve të vrarë në një konflikt brenda një periudhe të caktuar kohore në një mjedis të caktuar demografik.

Numri i gazetarëve të vrarë duhet parë në kontekstin e masakrës së madhe që ka ndodhur në Gaza që nga 7 tetori i vitit të kaluar. Izraeli, kryesisht forcat e tij të armatosura dhe kolonët sionistë që lejohen të vrasin palestinezë rastësisht, kanë asgjësuar të paktën 35,000 njerëz gjatë shtatë muajve të fundit.

Lëndohet zemra kur din se rreth 70% e të vrarëve janë fëmijë dhe gra. Në të vërtetë, më shumë fëmijë kanë vdekur në konfliktin aktual në Gaza dhe Bregun Perëndimor sesa në çdo sulm të mëparshëm ndaj territorit palestinez që nga viti 1948 kur shteti i Izraelit u krijua dhe u themelua. Nëse historia e kësaj kasaphane të pakuptimtë i është treguar botës, nuk është thjesht për shkak të guximit të gazetarëve të lidhur me mediat konvencionale.

Një rol të rëndësishëm kanë luajtur edhe mediat alternative. Brenda mediave alternative në Gaza janë një numër i madh i qytetarëve-gazetarë që u tregojnë të vërtetën të afërmve dhe miqve përmes telefonave të tyre dhe kanaleve të tjera të komunikimit. Edhe ata janë heronj dhe heroina për shkak të guximit të tyre të paepur dhe gatishmërisë së tyre për të ndërmarrë rreziqe të mëdha, rreziqe që vënë në rrezik jetën e tyre.

Për shkak se këta qytetarë-gazetarë i kishin ndarë historitë e tyre me disa kanale mediatike konvencionale, të cilat nga ana e tyre kishin verifikuar me përpikëri lajmet dhe informacionet që kishin marrë, se kaq shumë nga ato që ndodhnin dhe po ndodhin në Gaza tani janë të njohura për botën.

Një stacion televiziv që funksiononte në arabisht dhe në anglisht, i cili ndihmoi në shpërndarjen e ngjarjeve aktuale në Gaza dhe Bregun Perëndimor, ishte sigurisht Al Jazeera me bazë në Katar.

Al Jazeera ka gjithashtu rrjetin e vet të madh të gazetarëve në terren, guximi dhe integriteti i të cilëve janë frymëzues. Nëpërmjet angazhimit të tyre për të vërtetën dhe drejtësinë, ata e kanë ngritur gazetarinë në një nivel më të lartë.

Është turp që një stacion i tillë televiziv tani duhet të ndalohet nga autoritetet izraelite që të raportojë nga Palestina e pushtuar ose nga Izraeli. Ai vetëm konfirmon se shteti izraelit nuk dëshiron që bota të dijë të vërtetën për atë që po bën në Gaza.

Por e vërteta do të mbizotërojë në fund. Ky është ligji i pandryshueshëm i jetës. Pas më shumë se 75 vitesh shtypjeje dhe vrasjesh, shfarosjeje dhe dëbimi, miliona e miliona njerëz në mbarë botën kanë arritur të dinë se çfarë është në të vërtetë Izraeli, dhe çfarë u ka bërë palestinezëve dhe arabëve të tjerë. Izraeli është ekspozuar si kurrë më parë.

E gjithë bota tashmë e di se është një shtet dhe shoqëri arrogante, mizore dhe çnjerëzore. Është aq egoist sa ka sjellë vetë rënien e tij.

Në këtë pikë, duhet theksuar gjithashtu se ndërsa Izraeli po përjetëson padrejtësitë kolosale kundër palestinezëve, ka edhe miliona hebrenj në Amerikën e Veriut dhe Europë që janë kundër spastrimit etnik të palestinezëve nga Izraeli.

Ata duan të rikthehen të drejtat e palestinezëve. Ata janë të bindur se hebrenjtë, të krishterët dhe muslimanët mund të jetojnë së bashku në paqe dhe harmoni.

Së bashku me palestinezët dhe miliona të tjerë nga çdo kontinent dhe komunitet, ata do të përshëndesin vendimin e UNESCO-s për t’i dhënë çmimin e këtij viti për Lirinë Botërore të Shtypit gazetarëve palestinezë që mbulojnë katastrofën në Gaza.

Chandra Muzaffar është president i Lëvizjes Ndërkombëtare për një Botë të Drejtë.

Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull janë ato të autorit(ve) dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pozicionin e MalaysiaNow./Gazetaimpakt/

Titulli: Përshëndetje gazetarëve që thonë të vërtetën nga Gaza

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne