Opinion

Perça dhe sundo: kunder Islamit politik

Shaban Burri

Islam politik nuk ka, thojn disa percarsit të ashtuquajtur Hoxhallare.

Ne një anë thojn se Profeti pati dy martesa me aishen dhe xhuvejren dhe këto i bëri puna aleancës politikë. I Njëjti tani po refuzon së ka Islam politik. Haj tesh si me e kuptua? Arsyja për 6 grat të tjera ishtë arsyja soziale se ishin të divorcuar dhe të shkreta. Sa Partija sot kanë në banderolen e tyre “S” ozial? A sështë Islami “Sozial”? Të thiresh në Ibn Tejmnijen si shembul “Islam Politik” është mjerim, se ata sot në Botë as 2-3% ata I perfaqesojne. Ata kryesisht janë aty prezentë ku ata shtetet nga këta hoxhalar të dashur dhe cilët më asnjë fjal si kritikojnë në ligjëratat e tyre cilët e përhapin demokracinë/sekularizmin me bomba. Sinqerisht duhet njeriu te dyshoj në njetin e tyre. Po reshtohen me Selman Rushdin, Ayaan Hirsi Ali, Ahmad Mansurin(israelit musliman), Hamed abdel samed(djal i një hoxhe), Seyran Ateş(hoxhenic muslimane), Projektuesi I Islam Landkartes Ednan Aslan Profesor Islam i shkarkuar, Mohanad Khorchide e tjerë.

Motivet e këtyre janë shumë të qarta, po këta hoxhalar tonë çvare motivesh kanë?
Dëshironi të na ndaloni pjesmarjen në shoqëri si besimtarë?

A s’është musliman aj nga cili vellau i ti është i mbrojtur nga gjuaha dhe dora e ti? Pse po sulmoni njani tjetrin? Pse personalisht po argumentoni? A është individi arsyja e kritikës apo ideologjia e tyre? Me çvare nevojë po i gjykoni njerzt? A ju mësoj Islami kështu?

Shpeshherë po e përmendeni së dikush cili ska krye apo studiu në fakultete islamin ska drejt të fol për islam, tani dhe po na ndaloni gjithashtu edhe mendimet për pjesmarje në një shoqëri. Përmendët nga disa edhe Ali Sheriati, ai sishte as hoxhe as politikan, por japi mendime shumë të vlefshme për shoqëri, jam i dyshimt se e keni lexuar me vëmendje.

…….Dalja nga burgu i fundit është më e vështira. Sepse burgu i fundit është instikti i vetvetes, egoja e Basharit. Beteja përfundimtare zhvillohet në vetë basharin. Ishtë një revolucion kundër vetvetes dhe vetëm kur të ketë mundur vetveten mund të dalë nga burgu i fundit dhe të piqet në një insan të vërtetë…..

Po na thoni se ku e marim guximin për tu jap mend juve hoxhalarve, juve te shkolluar e njaq të ditur. Spo dua tju jap mend, por mbasi i keni shpal luft të varfërve e të shtypurve sme leni mundësi tjetër tju jap këtë vërejtje, ndalohuni me përkrahjen e zulumqareve, njaq juve të dashur perëndimorët. Skam deshir haptas tju përmendi me emra e tju qes në shesh mendimet apo qeli6met e juaja jo te mira. Se kam të kuptuar si nga goja juaj dalin disa fjal, si përkrahja për sionistet përshembul. Marin pjesë në një iftra I qitur nga ata ciliet njëkohesisht e ndalojnë Iftarin në Al-Aqsa. Mos mendoni se ata do tju mbrojnë nga vetdjegja e shpirtit juaj, po ata ju mbrojnë e ju japin buk deri kanë nevojë për ju por pastaj ju hedhin poshtë si pershembul Sadam Huseinin, Hosni Mubarakun, Berishen, Thaqin dhe tjerë.

Me një pabesim ndegjova se çka u foli dhe se çka u vepru ne keto ditët e fundit në luften e Cionisteve kundër Palestines.
Nuk dua tju ndaloj fjalen dhe veprën e juaj, çdokush ka të drejtë të flasë dhe të bejë çka dojë, por gjithashtu aj duhet të durojnë fjalt cilët janë edhe kundër tij…
A nuk po shihni se si po veprojnë kriminelt cionistet tesh 70 vjet?

A spo shihni se Lufta kundër Islamit politik është lufta kundër muslimanëve mbi të gjitha në botën perëndimore, por edhe në shtetet kukulla si Kosova dhe Shqipëria. Spo përmendi luftat e bëra në të gjith botën nga perëndimorët.
Me ndihmën e ekspertëve dhe profesorëve musliman për islam, ata madje krijuan një hartë në interne në mënyrë si Google Maps me vende (xhamive / komuniteteve) me te ashtuquajtur ekstremizëm politik të motivuar fetarisht, i njohur gjithashtu si „Islam politik“.

Pa përcaktuar kurrë se çfarë është Islami politik dhe kush janë pasuesit e tij, a janë thjesht të gjithë muslimanët që janë politikisht aktivë në bazë të vlerave islamike?
Gjithashtu flasin për pretendimin e Islamit për të sunduar botën, apo ata duan të zgjidhën në votime, a është ky pretendimi i tyre për të sunduar botën?

Është plotësisht e paqartë, por duket se është shumë e qartë së ekziston praktikisht një stigmatizim i të gjithë muslimanëve që duan të aktivohen politikisht në shoqëri.
Një nga drejtorët e qendrës së dokumentacionit thotë në një intervistë se shumë njerëz me qëllime të mira kanë rënë në strategjinë e Islamit Politik.  Ai gjithashtu mendon së Islami politik është i zemëruar, Islami politik është i rrezikshëm, Islami politik duhet të luftohet. Të njejten gjë po e thotë në thelb edhe këtë një hoxhe filozof nga kosova.

Nëse jeni në këtë kartelë, nuk ka rëndësi nëse jeni një komunitet islamik apo qendër rinore apo çfarëdo qoftë tjetër, nëse jeni në këtë kartë ju stigmatizoheni automatikisht, ju penalizoheni dhe ju frikësoheni sepse llogariteni në mesin e atyre që janë armiq të rinj. Kanë krijuar një listë që duket si një listë e lëshuar për vrasje, si një listë për udhëzime se kush duhet të stigmatizohet, madje edhe ku të sulmohet në një gjendje islamofobe, në çdo rast mundeni të nxisni frikën midis komuniteteve myslimanë.
Me akuza personale apo grupore bëhet i njëjti efekt.

Ju jeni ata që në profesionin tuaj nuk bëni asgjë tjetër përveç luftimit të muslimanëve me ndihmën dhe mbështetjen e shtetit dhe mediave. Ndihmoni në stigmatizmin kundër motrave tona me arsytyme së ajo është veshë arabë e ska gja të bëjë me Islam.

Ju jeni terreni për krahun e djathtë i cili më pas, për shembull, vendos postera para komuniteteve myslimane si në Austri me shënimin “Vëmendje Islami politik” të cilat janë renditur në listën e dokumentacionit ose emërtohen personalisht gjithashtu në leksione të tilla në Kosovë dhe Shqipëri.

Në Perëndim asgjë e re.

Në Perëndim ka pasur posterë ja shum larg me fjalët ” Cifut” vëmendje ketu”.  Hekja e flamurit turk nga një pun humanitare për vendin e jonë janë rezultati i distancimit te juaja ndaj turqis, arabis dhe vendeve tjera mysliman.

Krejt veprat e shtetit apo të djathtëve jane rezultati i veprave dhe fjalve të juaja, ju jeni ata cilët shkaktoni radikalizmin të rinjve të jonë. – Keqardhja juaj më pas që bëhet fjalë për instrumentalizimin që nuk keni dashur ta shkaktoni aspak, qëllimi i fjalimeve tuaja ishte krejtësisht i ndryshëm dhe veprime të tilla nuk kërkoheshin. Ju thjeshtë deshët të filloni një debatim rreth “Islamit Liberal” tuaj. Të jepni një kontribut pozitiv.

Por ata vetëm kapin gurin që ju po e hidhni.

Nuk është një banalizim, është e tmerrshëm ajo që ndodhi atëherë, por është gjithashtu e tmerrshëm ajo që po ndodh sot, duhet të kuptoni ngadalë se të gjitha këto janë metoda të nisjës së luftës kundër Islamit politik si pretekst dhe gradualisht të frikësimit të të gjithë muslimanëve me stigmatizim dhe kriminalizimin e tyre dhe për ti shtyrë në një qosh, madje për më vazhduar kundër tyre me metoda shtetërore dhe me mediat që herët a vonë kjo do të gjejë një rezultat katastrofik, Unë shpresoj shumë që të mos vijë deri ajo që njerëzit të përfshihen dhe që ata gjithashtu të shohin se kjo rrugë do të çojë në një katastrofë shoqërinë tonë dhe atë perëndimore.

Temat fetare midis meshebeve dhe drejtimeve të ndryshme, ose atyre që mendojnë ndryshe apo edhe religioneve do të na çojnë në përçarje dhe duhet të zhvillohen vetëm midis dijatarëve dhe studiuesve.  Përmendja e ndryshimeve nuk është gjëja thelbësore për ne.

E vetmja fe e vërtetë është me ata që e përfaqësojnë drejtimin e tyre.Të tjerët gjithësi janë banorët të ferrit dhe hyjnë në zjarr.  Luftime të tilla shfaqje në të cilat bëhet marrëveshja më së shumti se si të luftohet e kush të fitojë, në të cilat synohet të bindesh kundërshtarin tënde.  Të mbizotërojë retorikisht, kush konverton më shumë etj..

Kështu shkojnë shumica e debateve, kjo nuk na duhet.

Tema të tilla nuk çojnë në asgjë përveç përçarjes.
Ndërsa mendojmë për grupe të ndryshme fetare ose brenda një feje, e cila bazohet në këtë mendim krejtësisht sipërfaqësor.

Ne jemi të mbingarkuar nga një valë e një sistemi krejtësisht jofetare, amoral, të dëmshem që synon të bashkojë burrat dhe gratë, që sjell feminizmi / LGBT përpara në një mënyrë që shkatërron burrat dhe gratë, dhe luftë në botë, ndërsa ne jemi të zënë duke u përpjekur të zbulojmë se kush ka të drejtë, Sunitët apo Shiitët, Katolikët, Ortodokset ose Ungjijtë etj … kjo nuk ka kuptim, kjo është e dëmshme për të gjithë.

Sështë për mua dhe nuk duhet të jetë pika thelbësore për shumicën, pika thelbësore është anashkeluar plotësisht dhe ajo që bëjnë shumica në debate dhe në këtë luft intelektuale dhe vetë-portretizim nuk janë të dobishme, pavarësisht nëse e keni fituar apo humbur teorikisht. Është në dëmin tuaj dhe vetëm nxit urrejtjen dhe kundërshtimin.

Arsyetimi i bazuar në vlera është gjithmonë i preferueshëm nga arsyetimi i bazuar në grupe apo individe.  Islami na ofron një bazë të vlerave universale me barazinë dhe drejtësinë ndaj padrejtësisë së imperializmit grabitqar perëndimor.

Mos dëmtoni dhe mos lejo të demtohesh 2.279