Opinion

Përditësimi i fundit i fjalës “urrejtje” në Facebook vërteton se çdo censurë nuk do të jetë më e mjaftueshme në mediat sociale

Nga: Helen Buyniski

Facebook ka zgjeruar listën e tij tashmë të stërmadhe të përmbajtjes së ndaluar për të përfshirë si fyerje, termin “Zezak” dhe nocionin që hebrenjtë kontrollojnë industritë kryesore. Por edhe këto rregulla të reja nuk janë të mjaftueshme.

Gjigandi e i mediave sociale e ka përkulur gjurin në mënyrë spektakolare duke u përgjigjur pas një fushate pro-censurimi të maskuar si reklamuese ndaj butësisë së supozuar të Facebook ndaj fjalës së urrejtjes”. Në një postim në blog të martën, platforma njoftoi një zgjerim dramatik të politikës së tij të fjalës “urrejtje” së bashku me formimin e një “Këshilli Konsultativ për Diversitetin” dhe një grusht forcash me detyra “përfshirje”.

Facebook madje ka bërë vullnetarë që t’i nënshtrohet një “auditimi të pavarur, të palëve të treta në 2021”, duke lëshuar një thirrje për propozime për auditorët e mundshëm që të “klasifikojnë detyrat e shtëpisë së saj” – d.m.th të verifikojnë se nuk ka manipulim të statistikave për ta bërë veten të duket më e ashpër ndaj “fjalës urrejtje” sesa është në të vërtetë. Si përmbledhje, Facebook ka hequr plotësisht pretendimin e tij të kundërshtimit dhe u pajtua me kërkesat e “Ndal Urrejtjes për Përfitim”, fushata e bojkotit e udhëhequr nga censura famëkeqe nga avokatët e Lidhjes Anti-Shpifje.

Ashtu siç ADL mban mbizotërimin e saj duke hipnotizuar deri tek krimet e urrejtjes për të dhënë përshtypjen se nazistët dhe anëtarët e KKK janë duke rënë në çdo vend, duke nxitur liberalë të shqetësuar që të krijojnë para në to për t’i bërë njerëzit e këqij të largohen, “Ndaloni Urrejtjen për Fitimin” i bindi korporatat e mëdha që blerja e reklamave në Facebook ishte e ngjashme me miratimin e kapitullit lokal të Rinisë së Hitlerit ose fushatës së rizgjedhjes së Trump. Kompanitë tashmë duke ecur në guaskat e vezëve në mes të llogaritjes racore të shkaktuar nga vrasja nga policia e George Floyd në Minneapolis nuk ishin në gjendje të kundërshtojnë ADL, veçanërisht kur ajo kishte orientuar drejtimin për të drejtën sociale si NAACP dhe Ngjyra e Ndryshimit për të dhënë shkakun e saj të saktë.

Asnjëherë të përcaktuar veçanërisht mirë, koncepti i “fjalës së urrejtjes” në facebook tashmë përfshin jo vetëm “përgjithësime që tregojnë inferioritetin” (të llojit higjienik, mendor ose moral), “shprehje përçmimi” dhe “shprehje neverie” por edhe “shprehje pushimi nga puna”. Po, duke deklaruar se dikush nuk interesohet për akuzat e grupit të mbrojtur si gjuhë urrejtjeje në platformën më të madhe në botë të mediave sociale. “Tallja me konceptin, ngjarjet ose viktimat e krimeve të urrejtjes” është gjithashtu e jashtëligjshme, një praktikë interesante për një politikë, duke pasur parasysh prirjen e njohur të ADL-së për të shpikur statistikat e krimit të urrejtjes nga shtëpia.

Në listën e rrobave në një lavanteri jo-specifikuar është e të çuditshme (e cila përfshin të dy krahasimet midis “njerëzve me ngjyrë të zezë dhe majmunëve ose krijesave të ngjashme me majmunët” dhe “njerëzit e me ngjyrë të zezë dhe veshjet e fermave”), se si në azhurnimin e së martës shtuan ngjyrën e zezë dhe komentet për “njerëzit hebrenj që drejtojnë në botë ose duke kontrolluar institucionet kryesore siç janë rrjetet mediatike, ekonomia apo qeveria”.

Kjo e fundit është një temë prekëse, duke pasur parasysh që CEO hebre i facebook-ut Mark Zuckerberg dhe COO i Facebook hebraiku Sheryl Sandberg dikur paguanin për imazhe propagandistike që përshkruanin spekulatorët e monedhës hebraike dhe megadonorin famëkeq George Soros si një oktapod me tentakulat e tij duke mbuluar tokën. Me sa duket, politika e re parandalon përdoruesit të komentojnë se jofitimpruria hebreje ADL i nënshtroi në fushatën për të censuruar fjalimet e tilla në radhë të parë, ose që Soros është përpjekur publikisht të largojë Zuckerberg nga kryetari i CEO për muaj me radhë. A nuk do të ishte ironike nëse do ta merrte përsipër ADL, Zuckerberg shkoi drejt e në një kurth që do të siguronte largimin e tij nga ndërmarrja? Por kjo do të ishte një teori antisemitike e komplotit që nuk mund të mendohet. Zhduk mendimin!

Edhe termi zezak duket i dizajnuar për tejkalim. Facebook pranoi se masa do të përjashtonte portretizimin e “fytyrës së zezë”, një personazh tradicional i parë në festimet e Krishtëlindjes në Hollandë, i cili vishej sportiv me zeza, apo valltarët e Moris që kanë pikturuar fytyrat e tyre të zeza, por mund të lejojë diskutimin kritik për të, për shembull, një politikani të zbuluar të ketë veshur një fytyrë të zezë.

Shuma e “dëmtimit të kolateralit” të bërë në bisedat organike njerëzore në Facebook nga algoritmet që heqin përmbajtjen mbi kuptimin e vërtetë të së cilës ata nuk janë në gjendje të përcaktojnë duke pasur parasysh pamundësinë e inteligjencës artificiale për të njohur sarkazëm, nuanca, ose në të vërtetë ndonjë gjë më pak delikate sesa një goditje në kokë, është masiv. Duke vazhduar të zgjeroni kategorinë e “fjalës së urrejtjes” për një kohë të gjatë atë që dikush do ta konsideronte “urrejtje”, platforma e Zuckerberg ka vendosur një fetva me humor të egër. Dhe nëse “zbatimi i tyre i zi” është diçka si zbatimi i tyre i “gjuhës së urrejtjes”, përdoruesit e tij ka mundësi të gjejnë postimet e tyre të konstatuara si fyese.

Në raportin tremujor të përmbarimit të standardeve të komunitetit, Facebook tejkaloi një rritje masive në zbatimin e gjuhës së urrejtjes për tremujorin e fundit, duke përmendur se kishte fshirë 22.5 milion “artikuj” në krahasim me 9.6 milion gjatë periudhës së kaluar. Ndërsa Zuckerberg zbuloi gjatë dëgjimeve të antitrustit të muajit të kaluar në Big Tech se Facebook censuron gati 90 përqind të të ashtuquajturës “gjuhë të urrejtjes” para se të shihet nga kushdo, raporti tremujor i shpallur që përqindja në të vërtetë ishte rritur në 95 përqind duke ngritur pyetjen se kush , nëse dikush, është duke u ankuar për shumë prej këtij materiali, dhe kush ishte fyer mjaftueshëm për të nxitur në radhë të parë një bojkot të reklamuesit.

Përfshirja në media e rregullave të reja pothuajse gjithmonë përfshin disa keqkuptime që mendojnë se Facebook ose nuk ka shkuar mjaftueshëm, nuk ka vepruar mjaft shpejt, ose nuk është me të vërtetë i sinqertë në dëshirën e tij për të mbrojtur cilindo që posedon “karakteristika të mbrojtura” nga mesatarja komentet (seriozisht, “termat ose frazat profane me qëllim të fyerjes” klasifikohen gjithashtu si gjuhë urrejtjeje).

Zuckerberg me siguri e di se ai do të kërkojë falje për pjesën tjetër të jetës së tij ose pjesën tjetër të kohës së tij si CEO, të paktën, dhe duke shtuar gjithnjë e më shumë lloje të bisedave të gabuara në komponentin e “fjalës së urrejtjes” në Facebook. Sa shpejt do të jetë para se të vendosin, ka kuptim që vetëm të lëshoni një listë të mendimeve të aprovuara dhe t’i lejoni përdoruesit të zgjedhin prej këtyre ideve të paragjykuara për sigurinë familjare?/GazetaImpakt//Rt/

OPINIONE