Bota

Presidenti i Algjerisë: Kauza palestinese mbetet e shenjtë

E drejta e popullit palestinez për të pasur një shtet me Kudsin si kryeqytetin e tij nuk është çështje e pazarit, tha sot presidenti algjerian Abdelmadjid Tebboune.

Komentet e tij erdhën gjatë fjalimit të tij gjatë sesionit të 75-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (OKB) të mbajtur përmes video-lidhjes.

“Kauza palestineze mbetet kauzë e shenjtë për Algjerinë dhe popullin e saj”, tha Tebboune.

Ai më tej shprehi mbështetjen e vendosur për popullin palestinez dhe të drejtën e tij “të patjetërsueshme” për të krijuar shtetin e tyre të pavarur, sovran me Kudsin si kryeqytet.

Më 15 shtator, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bahreini nënshkruan marrëveshje normalizimi me Izraelin të ndërmjetësuar nga SHBA, duke injoruar refuzimin palestinez. Riadi zyrtar akoma nuk ka deklaruar refuzimin ose mbështetjen e tyre për këto marrëveshje.

Gjatë fjalimit të tij, Tebboune gjithashtu theksoi nevojën për të përshpejtuar një reformë gjithëpërfshirëse të OKB-së për të përmirësuar performancën e saj dhe për të siguruar përfaqësimin e drejtë të kontinentit Afrikan në Këshillin e Sigurimit në përputhje me Deklaratën e Sirtes.

Samiti i Unionit Afrikan i mbajtur në vitin 2005 në Sirte, Libi, doli me Deklaratën e Sirtes që bën thirrje për një reformë gjithëpërfshirëse të OKB-së dhe sigurimin e përfaqësimit të kontinentit në Këshillin e Sigurimit me dy vende të përhershme dhe pesë jo të përhershme./AA