Bota

Presidenti rus dhe kuban mbështesin përpjekjet ndërkombëtare për të parandaluar garën e armëve në hapësirë

Presidenti kubanez Miguel Diaz-Canel filloi vizitën e tij zyrtare në Rusi të premten duke biseduar me presidentin rus Vladimir Putin dhe folësit e të dyja dhomave të parlamentit rus.

Presidenti rus dhe homologu i tij kubanez kanë mbajtur një konferencë të përbashkët shtypi pas një ceremonie për nënshkrimin e marrëveshjeve të përbashkëta për Partneritetin Strategjik midis dy vendeve.

Në një deklaratë të përbashkët, të dy udhëheqësit dënuan përdorimin e sanksioneve të njëanshme dhe të pabazuara si një faktor destabilizues në politikën e jashtme.

“Rusia dhe Kuba kanë qenë gjithmonë në favor të respektimit të rreptë të parimeve kyçe të së drejtës ndërkombëtare të sanksionuara në Kartën e Kombeve të Bashkuara, duke përfshirë respektimin e sovranitetit dhe interesave të të gjitha shteteve, papranueshmërinë e presionit shtrëngues, përdorimin e sanksioneve unilaterale dhe ndërhyrjen në punët e brendshme “, tha Putin.

Duke iu drejtuar marrëdhënieve me Havanë, Vladimir Putin vuri në dukje se Rusia kishte ofruar ndihmën e Kubës në përmirësimin e infrastrukturës së saj të transportit, e cila do të trefishonte trafikun e pasagjerëve dhe trafikun e dyfishtë. Ai shtoi se në Kubë do të ngrihej një stacion terren i Sistemit Satelitor të Navigacionit Global (Glonass). Putini gjithashtu përmendi se rivendosja e ndërtesës së Kullës Kubane do të finalizohej nga kompanitë ruse në 2019.

Në përgjigje, Miguel Diaz-Canel konfirmoi dhënien e një ftese presidentit rus, duke thënë se Putin do të mirëpritej në Kubë në 2019.

Burimi: Sputnik/ Gazeta impakt

OPINIONE