Opinion

Rusia ka shpallur luftë ndaj shtraussianëve

Nga Thierry Meyssan

Rusia nuk po bën luftë kundër popullit ukrainas, por kundër një grupi të vogël njerëzish të brendshëm të qeverisë amerikane, një grup që e ka transformuar Ukrainën pa dijeninë e saj: Straussianët. Një grup i formuar gjysmë shekulli më parë dhe që ka kryer tashmë një numër të pabesueshëm krimesh në Amerikën Latine dhe Lindjen e Mesme, pa e ditur populli amerikan. Këtu është historia e tyre.

Në agim të 24 shkurtit, forcat ruse hynë masivisht në Ukrainë. Sipas presidentit Vladimir Putin, i cili mbajti një fjalim televiziv në të njëjtën kohë, operacioni special është fillimi i përgjigjes së Rusisë ndaj “atyre që aspirojnë të dominojnë botën” dhe po zgjerojnë infrastrukturën e NATO-s në kufijtë e vendit. Në fjalimin e gjatë, presidenti përmblodhi se si NATO shkatërroi Jugosllavinë, pa autorizimin e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, duke arritur deri aty sa të bombardonte Beogradin në vitin 1999. Më pas ai rishikoi ndërhyrjen e Shteteve të Bashkuara në Lindjen e Mesme, Irak, Libi dhe Siri. Vetëm pas këtij ekspozimi të gjatë, ai njoftoi dërgimin e trupave në Ukrainë me një mision të dyfishtë: të shkatërronte forcat e armatosura të lidhura me NATO-n dhe t’i jepte fund grupeve neo-naziste të armatosura nga NATO.

Të gjitha shtetet anëtare të Aleancës Atlantike denoncuan menjëherë pushtimin e Ukrainës, duke e krahasuar atë me atë të Çekosllovakisë gjatë “Pranverës së Pragës” (1968): Rusia e Vladimir Putinit do të kishte adoptuar “doktrinën Brezhnevi” të Bashkimit Sovjetik. Për këtë arsye bota e lirë duhet të ndëshkojë “Perandorinë e së Keqes” të ringjallur duke shkaktuar “kosto shkatërruese”.

Interpretimi i Aleancës Atlantike dëshiron mbi të gjitha të privojë Rusinë nga argumenti i saj kryesor: sigurisht NATO nuk është një konfederatë e të barabartëve, ajo është një federatë hierarkike e komanduar nga anglo-saksonët; por Rusia vepron në të njëjtën mënyrë: ajo nuk u njeh ukrainasve të drejtën për të zgjedhur fatin e tyre, siç bënë sovjetikët me çekosllovakët. Natyrisht, NATO lëviz në kundërshtim me parimet e sovranitetit dhe barazisë ndërmjet shteteve të sanksionuara në Kartën e Kombeve të Bashkuara, por ajo nuk duhet të shpërbëhet, përveç nëse shpërbëhet edhe Rusia.

Ndoshta, por ndoshta jo.

Fjalimi i Presidentit Putin nuk ishte kundër Ukrainës, as kundër Shteteve të Bashkuara, por në mënyrë eksplicite kundër “atyre që aspirojnë të dominojnë botën”, domethënë kundër “strausianëve” të brendshëm të qeverisë amerikane. Pikërisht këtij grupi të fundit iu drejtua shpallja e tij e luftës.

Më 25 shkurt, presidenti Putin e përcaktoi fuqinë e Kievit si një “klikë të narkomanëve dhe neo-nazistëve”. Pretendimet, sipas mediave Atlanticiste, prej një të sëmuri mendor.

 

Natën e 25-26 shkurtit, presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky i drejtoi Rusisë një propozim armëpushimi përmes ambasadës kineze në Kiev. Kremlini u përgjigj menjëherë me kushtet e mëposhtme:

– arrestimi i të gjithë nazistëve (Dmitro Yarosh dhe Batalioni Azov, e kështu me radhë);

– zëvendësimi i të gjithë emrave të rrugëve dhe heqja e monumenteve që lavdërojnë bashkëpunëtorët e nazistëve gjatë Luftës së Dytë Botërore (Stepan Bandera dhe të tjerë);

– depozitimi i armëve.

Shtypi Atlantic e injoroi atë, por pjesa tjetër e botës që e njihte e mbajti frymën. Negocimi dështoi pas disa orësh për shkak të ndërhyrjes së Uashingtonit. Vetëm atëherë u informua opinioni publik perëndimor, por kushtet e rusëve u mbajtën të fshehta.

 

Për çfarë po flet Presidenti Putin? Kundër kujt po luftoni? Dhe cilat janë arsyet që e kanë bërë shtypin atlantist qorr e memec?

 

HISTORI E SHKURTËR E SHTRAUSIANEVE

Është me vend të ndalemi te ky grup, straussianet, për të cilin perëndimorët dinë shumë pak. Ata janë personazhe, të gjithë hebrenj, absolutisht jo përfaqësues as të hebrenjve amerikanë dhe as të komuniteteve hebreje në mbarë botën. Ata u trajnuan nga filozofi gjerman Leo Strauss, i cili u strehua në Shtetet e Bashkuara kur nazistët erdhën në pushtet, ku u bë profesor i filozofisë në Universitetin e Çikagos. Shumë dëshmi dëshmojnë se Shtrausi formoi një grup të vogël studentësh të besuar nëpërmjet mësimdhënies gojore, prej të cilëve nuk ka asnjë gjurmë të shkruar. Ai u shpjegoi atyre se e vetmja mënyrë për hebrenjtë për t’i shpëtuar një gjenocidi të ri është të vendosin diktaturën e tyre. Ai thirri studentët hoplitë (ushtarët e Spartës) dhe i dërgoi për të prishur mësimet e rivalëve të tyre. Në fund, ai u mësoi atyre maturinë dhe “gënjeshtrat  fisnike”. Strauss vdiq në 1973, por komuniteti studentor e ka përjetësuar veten.

Gjysmë shekulli më parë, në vitin 1972, Shtraussianët filluan të formojnë një grup politik. Të gjithë ishin pjesë e ekipit të senatorit demokrat Henry “Scoop” Jackson, veçanërisht Elliott Abrams, Richard Perle dhe Paul Wolfowitz. Ata punuan ngushtë me një grup gazetarësh trockistë, gjithashtu hebrenj, të cilët ishin takuar në City College të Nju Jorkut dhe kishin botuar revistën Commentary. Ata u quajtën “Intelektualët e Nju Jorkut”. Si Straussianët, ashtu edhe Intelektualët e Nju Jorkut ishin shumë të afërt me CIA-n, por gjithashtu, falë vjehrrit të Perle, Albert Wohlstetter (strateg ushtarak amerikan), me Rand Corporation, institutin e ekspertëve të kompleksit ushtarak-industrial. Shumë nga këta të rinj u martuan me njëri-tjetrin, duke formuar një grup kompakt prej rreth njëqind vetësh.

Në mes të krizës Watergate (1974) klani hartoi dhe zbatoi “amendamentin Jackson-Vanik”, i cili kërkonte që Bashkimi Sovjetik të autorizonte emigrimin e popullsisë hebreje në Izrael me kërcënime për sanksione ekonomike. Ishte akti i tyre themelues.

Në 1976 Wolfowitz [1] ishte një nga arkitektët e Ekipit B, i porositur nga Presidenti Gerald Ford për të vlerësuar kërcënimin sovjetik [2]. Rezultati ishte një raport deluzion, në të cilin Bashkimi Sovjetik u akuzua se po përgatitej për të ushtruar një “hegjemoni globale”. Lufta e Ftohtë ndryshoi funksion: qëllimi nuk ishte më izolimi (frenimi) i BRSS, por ndalimi i tij për të shpëtuar “botën e lirë”.

Straussianët dhe intelektualët e Nju Jorkut, të gjithë të majtë, u vunë në shërbim të presidentit të krahut të djathtë Ronald Reagan. Duhet kuptuar se të dyja këto grupe në fakt nuk janë as të majtë e as të djathtë. Në fund të fundit, disa prej anëtarëve të tyre kanë kaluar pesë herë nga Partia Demokratike në Partinë Republikane dhe anasjelltas: e rëndësishme është të infiltrosh pushtetin, çfarëdo ideologjie që i përket. Abrams u bë ndihmës i sekretarit të shtetit. Ai kreu një operacion në Guatemalë, ku vendosi një diktator në pushtet dhe eksperimentoi, me zyrtarët izraelitë të Mossad-it, krijimin e rezervateve për indianët Mayan, në mënyrë që më pas të ishte në gjendje të adoptonte modelin në Izrael me arabët palestinezë (Rezistenca Mayan ishte me vlerë në Rigoberta Menchú Çmimin Nobel për Paqe). Abrams vazhdoi abuzimet e tij në Salvador dhe më pas, me çështjen Iran-Contras, kundër sandinistëve në Nikaragua. Nga ana e tyre, intelektualët e Nju Jorkut, tani të quajtur Neokonët, krijuan National Endowment for Democratie (NED) dhe Institutin Amerikan të Paqes; një klikë që organizoi shumë revolucione me ngjyra, duke filluar nga Kina, me tentativën për grusht shteti të kryeministrit Zhao Ziyang dhe shtypjen e sheshit Tiananmen që pasoi.

Në fund të mandatit të George H. Bush (babait), Wolfowitz, atëherë numri tre i sekretariatit të mbrojtjes, hartoi një dokument [3] rreth një ideje qendrore: pas shpërbërjes së BRSS, Shtetet e Bashkuara duhet të parandalojnë shfaqjen e rivalëve të rinj, duke filluar nga Bashkimi Evropian. Teksti përfundonte me shpresën e veprimit të njëanshëm, domethënë për t’i dhënë fund bashkërendimit me Kombet e Bashkuara. Wolfowitz ishte padyshim krijuesi i “Desert Storm”, operacioni për të shkatërruar Irakun dhe që lejoi Shtetet e Bashkuara të ndryshojnë rregullat e lojës dhe të organizojnë një botë të njëanshme. Pikërisht në këtë periudhë Straussianët vlerësuan konceptet e “ndryshimit të regjimit” dhe “promovimit të demokracisë”.

Gary Schmitt, Abram Shulsky dhe Paul Wolfowitz janë infiltruar në komunitetin e inteligjencës amerikane përmes Konsorciumit për Studimin e Grupit të Inteligjencës për Reformën e Inteligjencës. Ata kritikuan supozimin apriori se qeveritë e tjera mendojnë si ajo e Shteteve të Bashkuara [4]. Më pas ata kritikuan mungesën e drejtimit të politikave të inteligjencës, gjë që e lë atë të endet mes temave me pak rëndësi, në vend që të fokusohet në ato thelbësore. Politizimi i inteligjencës ishte ajo që Wolfowitz kishte bërë tashmë me Ekipin B dhe që ai filloi ta bënte sërish në vitin 2002, me Zyrën e Planeve Speciale, duke shpikur pretekste për luftëra të reja kundër Irakut dhe Iranit (“gënjeshtra fisnike” nga Leo Strauss).

 

Shtraussianët u rrëzuan nga pushteti gjatë mandatit të Bill Clinton. Më pas ata u prezantuan në grupet e mendimit ( think tank) të Uashingtonit. Në vitin 1992, William Kristol dhe Robert Kagan (burri i Victoria Nuland, i cituar gjerësisht në artikujt e mëparshëm) botuan një artikull në Foreign Affairs në të cilin ata dëshpëruan politikën e jashtme të turpshme të presidentit dhe bënë thirrje për një rinovim të “hegjemonisë së painteresuar të Shteteve të Bashkuara” hegjemonia dashamirëse globale) [5]. Një vit më pas ata themeluan Projektin për një shekull të ri amerikan (PNAC) në ambientet e Institutit Amerikan të Ndërmarrjeve, anëtarë të të cilit ishin Schmitt, Shulsky dhe Wolfowitz. Të gjithë admiruesit jo-hebrenj të Leo Strauss, duke përfshirë protestantin Francis Fukuyama, autori i Fundit të Historisë, u bashkuan menjëherë.

Në 1994 Richard Perle (i njohur ndryshe si Princi i Errësirës), një tregtar armësh në atë kohë, u bë këshilltar i ish-presidentit nazist Alija Izetbebovič në Bosnje dhe Hercegovinë. Ishte Perle ai që solli Osama bin Laden dhe Legjionin e tij Arab (pararendës i Al Kaedës) nga Afganistani për të mbrojtur vendin. Perle do të jetë gjithashtu anëtar i delegacionit boshnjak në nënshkrimin e Marrëveshjes së Dejtonit në Paris.

Në vitin 1996 anëtarët e PNAC, duke përfshirë Richard Perle, Douglas Feith dhe David Wurmser, shkruan një studim për kryeministrin e ri izraelit, Benjamin Netanyahu, brenda Institutit për Studime të Avancuara Strategjike dhe Politike, IASP. Raporti [6] rekomandoi eliminimin e Jaser Arafatit, aneksimin e territoreve palestineze, luftën kundër Irakut dhe palestinezëve më vonë. Dokumenti u frymëzua jo vetëm nga teoritë politike të Leo Strauss, por edhe nga ato të një miku të Shtrausit, Ze’ev Jabotinsky, themeluesi i “sionizmit revizionist”, i ati i Netanyahut ishte sekretar privat.

PNAC mblodhi fonde për kandidaturën e George W. Bush (djali) dhe botoi para zgjedhjes së tij raportin e famshëm “Rindërtimi i Mbrojtjes së Amerikës”, në të cilin shpresonte për një katastrofë të krahasueshme me atë të Pearl Harbor, pretekst për të hedhur popullin amerikan në një luftë për hegjemoninë globale. Janë pikërisht këto terma të përdorura më 11 shtator 2001 nga sekretari i mbrojtjes Donald Rumsfeld, anëtar i PNAC.

Falë sulmeve të 11 shtatorit, Perle dhe Wolfowitz vendosën Admiralin Arthur Cebrowski në hijen e Rumsfeld, i cili luajti një rol të ngjashëm me atë të Albert Wohlstetter gjatë Luftës së Ftohtë. Ai imponoi strategjinë e “luftës së pafund”: ushtria amerikane nuk duhet të fitojë më luftëra, por të lëshojë shumë dhe t’i bëjë ato të zgjasin sa më gjatë. Qëllimi është të shkatërrohen të gjitha strukturat politike të shteteve që synojnë të reduktojnë popullsinë në mjerim dhe t’i privojnë ata nga çdo mjet për t’u mbrojtur nga Shtetet e Bashkuara [7]; një strategji e zbatuar për njëzet vjet në Afganistan, Irak, Libi, Siri, Jemen…

Aleanca midis Strausianëve dhe Sionistëve revizionistë u vulos në vitin 2003, me rastin e një konference të madhe në Jerusalem, në të cilën për fat të keq politikanët izraelitë të të gjitha llojeve u ndjenë të detyruar të merrnin pjesë [8]. Prandaj nuk është çudi që në vitin 2006 Victoria Nuland (gruaja e Robert Kaganit), në atë kohë ambasadore e NATO-s, ndërhyri për të shpallur një armëpushim në Liban, duke lejuar që ushtria e mundur izraelite të mos ndiqej nga Hezbollahu.

Ka dikush që, si Bernard Lewis, ka punuar me të tre grupet: Straussians, Neokons dhe Zionistët revizionistë. Një ish-agjent i inteligjencës britanike, Lewis mori nënshtetësinë amerikane dhe izraelite, ishte këshilltar i Benjamin Netanyahu dhe anëtar i Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Shteteve të Bashkuara. Lewis, i cili pohoi në mes të karrierës se Islami është i papajtueshëm me terrorizmin dhe se terroristët arabë janë në fakt agjentë sovjetikë, më vonë ndryshoi mendje dhe siguroi me besim se Islami predikon terrorizmin. Në emër të Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Shteteve të Bashkuara, Lewis shpiku strategjinë e “përplasjes së qytetërimeve”, e cila konsiston në shfrytëzimin e dallimeve kulturore për të mobilizuar myslimanët kundër ortodoksëve; Koncepti i popullarizuar nga ndihmësi i tij në Këshill, Samuel Huntington, i cili megjithatë nuk e paraqiti atë si një strategji, por si një fatalitet kundër të cilit duhej të veprohej. Huntington filloi karrierën e tij si këshilltar i inteligjencës së aparteidit të Afrikës së Jugut; më vonë ai shkroi një libër, Ushtari dhe shteti [9], në të cilin argumenton se ushtarakët, të rregullt dhe mercenar, përbëjnë një kastë në vetvete, e vetmja e aftë për të kuptuar nevojat e sigurisë kombëtare.

Pas shkatërrimit të Irakut, Straussianët ishin objektiv i të gjitha llojeve të polemikave [10]. Të gjithë ishin të habitur që një grup kaq i vogël, i mbështetur nga gazetarë neokonservatorë, mund të kishte fituar një autoritet të tillë pa debat publik. Kongresi i Shteteve të Bashkuara caktoi një grup studimi mbi Irakun, Komisionin Baker-Hamilton, për të vlerësuar politikën e tij: raporti dënonte, pa e përmendur atë, strategjinë Rumsfeld/Cebrowski, duke dënuar qindra mijëra vdekje që shkaktoi. Rumsfeld dha dorëheqjen, por Pentagoni vazhdon pandërprerë strategjinë e tij, duke mos e miratuar kurrë zyrtarisht atë.

Në administratën e Obamës, Straussians hynë në kabinetin e Zëvendës Presidentit Joe Biden. Këshilltari i tij për Sigurinë Kombëtare, Jacob Sullivan, luajti një rol qendror në organizimin e operacioneve kundër Libisë, Sirisë dhe Mianmarit; një këshilltar tjetër, Antony Blinken, u fokusua në Afganistan, Pakistan dhe Iran. Ishte Blinken ai që udhëhoqi negociatat me liderin suprem Ali Khamenei, të cilat rezultuan në arrestimin dhe burgosjen e anëtarëve kryesorë të ekipit të Presidentit Mahmud Ahmadinejad në këmbim të marrëveshjes bërthamore.

Ndryshimi i regjimit në Kiev të vitit 2014 u organizua nga Straussianët. Zëvendëspresidenti Biden bëri një angazhim të vendosur për të. Victoria Nuland udhëtoi për në Ukrainë për të mbështetur elementët neonazistë të sektorit të djathtë dhe për të mbikëqyrur komandon izraelite “Delta” [11] në Sheshin Maidan. Një përgjim zbuloi dëshirën e tij për të “ngacmuar Bashkimin Evropian” (sic), në traditën e raportit të Wolfowitz të vitit 1992. Por liderët e Bashkimit Evropian nuk e kuptuan dhe u kufizuan në protesta të dobëta [12].

“Jake” Sullivan dhe Antony Blinken vendosën djalin e Zëvendës Presidentit Biden, Hunter, në bordin e drejtorëve të një kompanie të madhe gazi, Burisma Holdings, megjithë kundërshtimin e Sekretarit të Shtetit John Kerry. Hunter Biden është një i varur nga heroina, i cili do të shërbejë si pasqyrë për një mashtrim gjigant kundër popullit ukrainas. Nën mbikëqyrjen e Amos Hochstein, djali i Bidenit do të identifikojë disa nga shokët e tij në krye të kompanive të ndryshme, në mënyrë që të grabisin gazin ukrainas. Këto janë ato që presidenti Putin i ka përcaktuar si një “bandë narkomanësh”.

Sullivan dhe Blinken mbështeten te kumbari mafioz Ihor Kolomoïnsky, i cili zotëron pasurinë e tretë më të madhe të vendit. Edhe pse hebre, ai financon të ashprit e Sektorit të Djathtë, një organizatë neo-naziste që punon për NATO-n dhe luftoi në sheshin Maidan në kohën e “ndryshimit të regjimit”.

Kolomoïnsky përfiton nga njohjet e tij për të marrë pushtetin në komunitetin hebre evropian, por të tjerët nga famullia e tij e kundërshtojnë atë dhe e përjashtojnë nga shoqatat ndërkombëtare. Sidoqoftë, ai arriti të emëronte kreun e Sektorit të Djathtë, Dmytro Yarosh, zëvendës sekretar i Këshillit të Sigurisë Kombëtare dhe Mbrojtjes së Ukrainës, dhe të emërohej guvernator i rajonit të Dnipropetrovsk. Dy burrat do të hiqen shpejt nga çdo post politik. Është grupi i tyre që presidenti Putin e ka quajtur “klikë neo-naziste”.

Në vitin 2017 Blinken themeloi WestExec Advisors, një firmë konsulence që përfshin ish-zyrtarë të lartë të administratës Obama dhe shumë Straussian. Veprimtaria e kësaj kompanie është jashtëzakonisht diskrete. Ai përdor marrëdhëniet politike për të fituar para: atë që në çdo shtet ligjor do të quhej korrupsion.

 

SHTRAUSIANET GJITHMONË TË BARABAR ME VETEN

Me kthimin e Joe Biden në Shtëpinë e Bardhë, këtë herë si president i Shteteve të Bashkuara, Straussian sundojnë të gjithë sistemin. Sullivan është Këshilltar i Sigurisë Kombëtare, Blinken është Sekretar i Shtetit dhe përkrah tij është Victoria Nuland. Siç kam raportuar në artikujt e mëparshëm, në tetor 2021 Nuland udhëton në Moskë dhe kërcënon të shtypë ekonominë e Rusisë nëse nuk bie dakort. Është fillimi i krizës aktuale.

Në Kiev, nënsekretarja e Shtetit Nuland cpluhuros përsëri Dmitro Yarosh dhe ia imponon Presidentit Zelensky, ish-aktori televiziv i mbrojtur nga Ihor Kolomoïsky, i cili më 2 nëntor 2021 e emëron atë si këshilltar special të kreut të forcave të armatosura, gjeneralit Valerii Zaluzhnyi. Ky i fundit, një demokrat i mirëfilltë, fillimisht e kundërshton, në fund e pranon. Kur u pyet nga shtypi për çiftin befasues që ai krijon me Yarosh, Zaluzhnyi refuzon të përgjigjet dhe lë të kuptohet për një problem të sigurisë kombëtare. Yarosh i ofron të gjithë bashkëpunimin e tij “fuhrerit të bardhë”, kolonelit Andrey Biletsky dhe Batalionit të tij Azov. Që nga vera 2021, kjo kopje e divizionit SS Das Reich është përshtatur nga ish mercenarët amerikanë nga Blackwater [13].

Ky digresion i gjatë, i cili shërbeu për të nënkuptuar Strausianët, na detyron të pranojmë se aspirata e Rusisë është e kuptueshme, madje e dëshirueshme. Të çlirohesh nga bota nga Straussianët do të nënkuptonte vënien e drejtësisë për më shumë se një milion vdekje që ata kanë shkaktuar dhe shpëtimin e atyre që po përgatiten të vrasin. Mbetet për t’u parë nëse ndërhyrja ushtarake në Ukrainë është mjeti i duhur.

Në çdo rast, nëse përgjegjësia për ngjarjet në zhvillim bie mbi strausianët, përgjegjësinë e mbajnë edhe të gjithë ata që i kanë lënë të veprojnë pa ndërhyrë. Duke filluar nga Gjermania dhe Franca, të cilat nënshkruan Marrëveshjet e Minskut shtatë vjet më parë dhe nuk bënë asgjë për t’i zbatuar ato; së dyti, pesëdhjetë shtetet, të cilat edhe pse nënshkruese të deklaratave të OSBE-së që ndalojnë shtrirjen e NATO-s në lindje të linjës Oder-Neisse, nuk kanë bërë asgjë. Një qëndrim jo kategorik për ngjarjet është shprehur vetëm Izraeli, i cili ka hequr qafe sionistët revizionistë.

Këtu është një mësim që duhet nxjerrë nga kjo krizë: popujt e vendeve të sunduara në mënyrë demokratike janë përgjegjës për vendimet e marra nga ata që i qeverisin dhe të mbajtura për një kohë të gjatë, edhe pas ndryshimit të pushtetit.

 

1] «Paul Wolfowitz, l’âme du Pentagone », par Paul Labarique, Réseau Voltaire, 4 octobre 2004.

[2Killing Detente: The Right Attacks the CIA, Anne H. Cahn, Pennsylvania State University Press (1998).

[3] Questo documento è stato rivelato in «US Strategy Plan Calls For Insuring No Rivals Develop », Patrick E. Tyler, New York Times, March 8, 1992. Si vedano anche gli estratti pubblicati a pagina 14 : « Excerpts from Pentagon’s Plan : “Prevent the Re-Emergence of a New Rival” ». Ulteriori informazioni si possono trovare in « Keeping the US First, Pentagon Would preclude a Rival Superpower » Barton Gellman, The Washington Post, March 11, 1992..

[4Silent Warfare: Understanding the World of Intelligence, Abram N. Shulsky & Gary J. Schmitt, Potomac Books (1999).

[5] « Toward a neo-Reaganite Foreign Policy », Robert Kagan & William Kristol, Foreign Affairs, july-august 1996, vol. 75 (4), p. 18-32.

[6] «A Clean Break : A New Strategy for Securing the Realm», Institute for Advanced Strategic and Political Studies (1996).

[7] “La dottrina Rumsfeld/Cebrowski”, di Thierry Meyssan, Traduzione Rachele Marmetti, Rete Voltaire, 25 maggio 2021.

[8] “Vertice storico per sigillare l’alleanza dei guerrieri di Dio”, Rete Voltaire, 23 agosto 2005.

[9The Soldier and the State: The Theory and Politics of Civil-Military Relations, Samuel Huntington, Samuel Huntington, Belknap Press (1981).

[10] Questa polemica continua ancora oggi. Per scrivere questo articolo ho consultato in particolare questi otto libri: The Political Ideas of Leo Strauss, Shadia B. Drury, Palgrave Macmillan (1988). Leo Strauss and the Politics of American Empire, Anne Norton, Yale University Press (2005). The Truth About Leo Strauss: Political Philosophy and American Democracy, Catherine H. Zuckert & Michael P. Zuckert, University of Chicago Press (2008). Straussophobia: Defending Leo Strauss and Straussians Against Shadia Drury and Other Accusers, Peter Minowitz, Lexington Books (2009). Leo Strauss and the Conservative Movement in America, Paul E. Gottfried, Cambridge University Press (2011). Crisis of the Strauss Divided: Essays on Leo Strauss and Straussianism, East and West, Harry V. Jaffa, Rowman & Littlefield (2012). Leo Strauss, The Straussians, and the Study of the American Regime, Kenneth L. Deutsch, Rowman & Littlefield (2013). Leo Strauss and the Invasion of Iraq: Encountering the Abyss, Aggie Hirst, Routledge (2013).

[11] «Qui sont ces anciens soldats israéliens parmi les combattants de rue dans la ville de Kiev ?», AlyaExpress-News.com, 2 mars 2014. “La nuova Gladio in Ucraina”, di Manlio Dinucci, Il Manifesto (Italia) , Rete Voltaire, 18 marzo 2014.

[12] « Conversation entre l’assistante du secrétaire d’État et l’ambassadeur US en Ukraine », par Andrey Fomin, Oriental Review (Russie) , Réseau Voltaire, 7 février 2014.

[13] « Exclusive : Documents Reveal Erik Prince’s $10 Billion Plan to Make Weapons and Create a Private Army in Ukraine », Simon Shuster, Time, July 7, 2021.