Bota

Rusia organizon forcat, nis stërvitja e parë e përbashkët e Organizatës së Sigurisë Kolektive (foto)

Vozdushny Most-2018 (Air Bridge-2018) ka filluar në Jekaterinburg në 1 tetor. Ajo do të mbahet në Distriktin Qendror Ushtarak deri më 14 tetor, me pjesëmarrjen e shteteve anëtare të CSTO – Rusisë, Armenisë, Bjellorusisë, Kazakistanit, Kirgistanit dhe Taxhikistanit.

“Po realizojmë për herë të parë stërvitjen Air Bridge-2018. Aeroplanët e transportit të shteteve anëtare të CSTO do të transportojnë kontingjente celularësh të mëdhenj, një total prej 3,500 trupash dhe do të transportohen 620 copë pajisje ushtarake”, u shpreh gjenerali-leitnant komandanti Alexander Lapin i Distriktit Qendror Ushtarak në hapjen e ceremonisë.

Një sistem i unifikuar i kontrollit për komandimin e forcave dhe mbrojtjes ajrore të CSTO u krijua duke u mbështetur në sisteme të integruara dhe të kombinuara të kontrollit të automatizuar, të tilla si Polyana-D4M1 dhe Bastion.

Në qendrën e komandës së përbashkët në Jekaterinburg, përfaqësuesit e forcave ajrore të CSTO do të ushtrojnë veprimtari të përbashkëta për të kontrolluar trafikun ajror të shteteve anëtare të CSTO, kontingjenteve të trupave ajrore dhe materialeve në vendet e misioneve të trajnimit luftarak në Kirgistan, Kazakistan, Taxhikistan dhe Rusi. Siç thuhet në shtypin e shërbimit të Distriktit të Qendrës Ushtarake, qendra e komandës do të ketë një staf prej 140 vetësh.

“Do të doja të theksoja se kjo stërvitje po zhvillohet brenda kornizës së një tjetre, Boyevoye Bratstvo-2018 (Combat Brotherhood-2018), që po zhvillohet në Rajonin e Azisë Qendrore. Më herët, në disa stërvitje nuk u përfshinë komponentët ajrorë. Këtë herë do të vihen në përdorim avionët e transportit – Ilyushin-76, C-295 dhe Antonov-26, – tha  nënkryetari i komandës së unifikuar të CSTO, gjeneral-lejtnant Nurlan Ormanbetov./tass.com