Opinion

Rusia-Ukraina: Lufta është e keqe!

Shaban Burri

Politikanët mund të bërtasin “luftë” derisa të bëhen zi dhe lulet ti dalin nga veshët e tyre – janë njerëzit “normalë” ata që binden dhe kështu bëjnë të mundur luftën (opsional,  Corona, Monsanto, dixhitalizimin etj. etj.) në radhë të parë.  Njerëzit në mbarë botën kanë hequr dorë nga liria e tyre shum lehtë.  Ata lejojnë të bëhej çdo gjë me ta, jo sepse ata ishin  vetëm shumë dembelë, por janë dhe shumë frikacakë për të mbajtur një qëndrim haptas.  “O i dashur, çfarë do të thonë fqinjët dhe miqt e mi”.

Liria ishte gjithmonë vetëm një fjalë për ta, kuptimin e së cilës ata nuk e kuptonin.  Ata mendonin se liria ishte në gjendje të zgjidhnin midis 15 llojeve të kafesë dhe midis Turqisë, Shqipërisë dhe Ulqinit si destinacion pushimi.

Të paktën disa tani po çohen nga gjumi, por ata po mendojnë vetëm për lirinë për të marrë vendime për trupin e tyre – kjo nuk mjafton!  Liria përfshin shumë më tepër.  Nëse protestat në të gjitha vendet nuk bëhen më të mëdha, nëse shumë njerëz ende mendojnë se të tjerët do t’i shpëtojnë, ose se nuk duhet të demonstrohet së bashku me “njerëz të tillë”, atëherë natën e mirë dhe atë për breza te ardhur.

Nuk ka rëndësi se cili politikan bën ose nuk bën çfarë, dëshiron ose nuk dëshiron – ata GJITHMONË kanë nevojë për njerëzit e vegjël që të jenë në gjendje të zbatojnë planet e tyre.  Dhe njerëzit e vegjël, të gjithë jemi ne.  Mosbindja ndaj politikanëve dhe medias nuk mjafton – të thuash jo duhet të jetë e dukshme kudo: me autoritetet dhe institucionet, në punë, me miqtë dhe, nëse është e nevojshme, me familjen, nëse nuk mund të shmanget.  Heteronomisë duhet t’i jepet fund.

Ukraina është vetëm një pjesë e vogël, krejtësisht e parëndësishme e enigmës në tablonë e madhe;  Ndoshta është thjesht një harengë e kuqe për të mbuluar të gjitha krizat e tjera që po përjetojmë dhe ende po krijojmë.  Të gjithë mërziten dhe harrojnë marrjen e afërt globale nga korporatat, multi-miliarderët dhe bastardët e tjerë.  OBSH-ja e re planifikon për certifikatat dixhitale të vaksinimit?  Kush po shikon atje?  Mungesa e ushqimit, furnizimi me energji, 5G, shkatërrimi i mjeteve të jetesës, shpronësimet, etj etj… nuk ka rëndësi.  Gjykimi i rusëve të këqij është më i rëndësishëm tani.  Rastësisht, fakti që shumë i shohin si të liga ka një histori të gjatë, por për këtë duhet të informohet, nëse është e mundur të lexojë traktate dhe tekste marrëveshjesh.  “Mos më jepni fakte, unë kam një mendim”.

Dhe meqë ra fjala: çfarë është për ne ajo që bëjnë Ukraina dhe Rusia së bashku në vendet e tyre?  Në rastin e abuzimit me pedofil, ose nëse fqinji godet gruan e tij, ju qëndroni jashtë, nuk është puna juaj – por nëse Putini … duhet … Vërtet?  Pse?  Po Palestina, Siria, Jemeni, Afganistani, Iraku, Libia, etj.?  Po miliona fëmijë të uritur?  Po në lidhje me Somalinë?  Kushdo që mërzitet vetëm për Putinin është hipokrit!

Çfarë mendojnë njerëzit në të vërtetë nëse Putini do të merrej seriozisht me gjendjen, d.m.th. nuk do të kufizohej vetëm në Ukrainë?  Cilat janë shanset tona për t’i mbijetuar kësaj?
Ne as nuk guxojmë të inatosemi me një administratë shkolle që po torturon fëmijët tanë me maska e me vaksinime pa lejen e prinderve, sepse ata kanë frikë nga pasojat, por ata e hapin gojën dikujt me një arsenal të vërtetë armësh.  Sa i zgjuar është?

Shënim: nuk duhet të kërcënoni se do të rrahni dikë që mund t’ju shqyejë lehtë bythën – këtë zakonisht e mësoni në oborrin e shkollës.