SHBA ka vrarë gjysmë milion njerëz dhe ka shpenzuar 6 trilion $ në luftë që nga 9/11 – Raport

Pas sulmeve terroriste te 11 shtatorit, SHBA ka shpenzuar mbi 5.9 trilionë dollarë për luftërat jashtë vendit, që kanë rezultuar me vdekjen e rreth 500.000 njerëzve, sipas Kostove të Luftës, hulumtimit te publikuar nga Instituti Watson për Çështje Ndërkombëtar e dhe Publike në Universitetin Brown të ​​Rhode Island.

Raporti, i botuar këtë muaj, zbulon se rreth 370,000 njerëz kanë vdekur  direkt nga   dhuna e lidhur me  luftërat amerikane, ndërkohë që shumë prej tyre kanë vdekur  nga kequshqyerja dhe infrastruktura e shkatërruar. Rreth 250,000 civilë kanë vdekur  nga  luftërat e udhëhequra nga Amerika dhe më shumë se 10.1 milion njerëz janë zhvendosur.

Përveç kësaj, 6,900 ushtarakë amerikanë, 7,800 kontraktues ushtarakë amerikanë dhe më shumë   se 110,000 luftëtarë të armikut janë vrarë   që nga 11 shtatori.

Këto numra nuk llogarisin më shumë se  gjysmë milioni vdekje të shkaktuara nga   lufta në  Siri pasi   qeveria e SHBA dhe fuqitë e tjera u përpoqën   të rrëzojnë qeverinë e presidentit sirian Bashar Al-Assad në  2011.

Koalicioni i udhëhequr nga SHBA ,  me shume se   70 vende, kanë kryer operacione ushtarake kundër   grupi terrorist Daesh në  Siri dhe Irak që nga Shtatori 2014. Aktivitetet vdekjeprurëse të koalicionit të SHBA në   Siri nuk jane autorizuar nga   qeverina siriane apo Këshilli i Sigurimit të OKB-së.

Raporti gjithashtu gjeti se kostoja e   Luftërat e udhëhequra nga SHBA në Irak, Afganistan, Pakistan dhe Siri, i kanë kushtuar popullit rreth  5.9 trilionë dollarë.

Ky nuk është një lapsus. Jane 5.9 trilionë dollarë që Shtetet e Bashkuara kanë shpenzuar për tpër të ndjekur luftërat e shumta përreth globit   që nga   2001.

Sipas   raportit, ky numër ndryshon shumë nga vlerësimet e kostos së Pentagonit për   të gjitha luftërat e udhëhequra nga Shtetet e Bashkuara  pas  9/11 “sepse ajo përfshin jo vetëm ndarjet e luftës të bëra   nga Departamenti i   mbrojtjes   – shpenzimet në   zonat e luftës, Irak, Siri, Afganistan, Pakistan, dhe në  vende të tjera që qeveria i përcakton si   vendet e “operacioneve të paparashikuara jashtë shtetit”,   – por   gjithashtu përfshin shpenzimet në të gjithë  qeverine federale që është pasojë e   këtyre luftërave,” cituar nga   raporti i Universitetit Brown.

Në mars të vitit 2018, Departamenti i Mbrojtjes se Shteteve të Bashkuara të Amerikës    pretendoi se kishte shpenzuar vetëm 1.5 trilionë dollarë për shpenzimet e “luftës” që prej 9/11.

Përveç kësaj, luftërat e tanishme pas 9/11 të udhëhequra nga SHBA u paguan   pothuajse ekskluzivisht nga   huamarrja, e cila rriti borxhin kombëtar dhe deficitin e buxhetit të SHBA, sipas   Raportit.

“Përderisa SHBA-ja menjëherë rimburson paratë e huazuara  per  lufte, do të ketë edhe pagesa të ardhshme të interesit. Ne vlerësojmë se pagesat e interesit mund të jenë gjithsej mbi 7.9 trilionë dollarë  ne vitin 2053, ” paralajmëron raporti.

“Nuk ka strategji për të   duke i dhënë fund luftrave “, shkruan profesorja e shkencave politike Neta Crawford   Raporti.

“Fakti që SHBA vazhdon të shpenzojë shuma të mëdha për luftërat që, se  paku janë në    bllokim , ajo në  Afganistan, , dhe në  Irak dhe Siri, janë të pazgjidhura, është një problem afatgjatë buxhetor i cili do të prekë gjeneratat e ardhshme “, vuri në dukje ajo./ sputniknews/ Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne