SHBA rivendos sanksionet e OKB kundër Iranit pavarësisht kundërshtimeve

SHBA paralajmëroi të shtunën rivendosjen e sanksioneve të OKB-së ndaj Iranit që u hoqën si pjesë e marrëveshjes bërthamore të vitit 2015 të arritur me fuqitë botërore në mekanizmin e njohur si “snapback”.

“Më 20 gusht, SHBA-të njoftuan presidentin e Këshillit të Sigurimit për mospërmbushjen e rëndësishme të angazhimeve nga Irani të Planit të Përbashkët të Veprimit (JCPOA). Ky njoftim shkaktoi procesin 30-ditor që çon në kthimin e parakohshëm të sanksioneve të OKB-së të hequra më parë, të cilat u bënë efektive në ora 20:00 më 19 shtator”, tha Sekretari amerikan i Shtetit, Mike Pompeo në një deklaratë.

“Kjo nënkupton se duke filluar nga sot, të gjitha dispozitat e Rezolutës 1696, 1737, 1747, 1803, 1835 dhe 1929 që u hoqën nga Rezoluta 2231 kthehen përsëri në fuqi. Për më tepër, masat e përfshira në paragrafët 7, 8 dhe 16 deri në 20 të Rezolutës 2231 tani janë hequr”, tha Pompeo.

Deklarata e SHBA-së po bëhet pavarësisht nga kundërshtimi i të gjithë nënshkruesve të tjerë të Planit të Përbashkët të Veprimit (JCPOA) që refuzojnë mundësinë e Washingtonit për të aktivizuar mekanizmin “snapback”. Një qëndrim të cilin mbajnë gjithashtu pothuajse të gjithë anëtarët e Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

Vendimi i vitit 2018 i Trumpit për t’u larguar nga JCPOA për shkak të kundërshtimeve nga të gjithë pjesëmarrësit e marrëveshjes ka çuar në qëndrimin gati unik me Këshillin se SHBA nuk ka mundësi ligjore për të aktivizuar rivendosjen e sanksioneve ndërkombëtare.

SHBA pohon se si nënshkruese e rezolutës së Këshillit të Sigurimit që miratoi marrëveshjen, ajo ende mund të vendos përsëri sanksionet, një teori ligjore e refuzuar nga aleatët jashtëzakonisht të ngushtë të SHBA-së.

Së bashku me aleatët, kundërshtarët e SHBA-së tani ka të ngjarë që thjesht të injorojnë njoftimin e SHBA-së.

Pompeo tha se Washingtoni do të njoftojë një sërë masash shtesë për të forcuar zbatimin e sanksioneve të OKB-së në ditët në vijim dhe t’i vërë shkelësit në përgjegjësi.

“Fushata jonë e presionit maksimal mbi regjimin iranian do të vazhdojë derisa Irani të arrijë një marrëveshje gjithëpërfshirëse me ne për të frenuar kërcënimet e shtrirjes së tij dhe të ndalojë përhapjen e kaosit, dhunës dhe gjakderdhjes”, tha Pompeo.

Menjëherë pasi Pompeo vizitoi OKB-në muajin e kaluar, në një lëvizje që SHBA tha se ishte bërë për të filluar afatin 30-ditorë për rivendosjen e sanksioneve, ish-presidenti i Këshillit të Sigurimit të OKB-së, Triansyah Djani hodhi poshtë hapat e Washingtonit, duke përmendur mungesën e konsensusit brenda Këshilli mbi qëndrimin e SHBA-së për të aktivizuar mekanizmin “snapback”.

“Është e qartë për mua se është një anëtar që ka një qëndrim të veçantë për çështjet ndërsa ka një numër të konsiderueshëm të anëtarëve që kanë pikëpamje kontestuese”, tha Djani, presidenti i këshillit për muajin gusht, pasi u bë presion nga ambasadorët rusë dhe kinezë për të komentuar gjatë një takimi virtual të këshillit.

“Sipas mendimit tim nuk ka konsensus në këshill, kështu që presidenti nuk është në gjendje të ndërmarrë veprime të mëtejshme”, shtoi ai.

Zëvendës ambasadori i Gjermanisë në OKB, Gunter Sautter përshëndeti qëndrimin e Djanit gjatë takimit virtual të Këshillit të Sigurimit dhe kundërshtoi atë që ai tha “njoftimin e pretenduar” të dërguar nga Pompeo, duke e quajtur atë “në terma juridikë, të pavlefshëm”.

Ky qëndrim është miratuar jo vetëm nga Gjermania, por edhe nga Franca, Britania e Madhe, Rusia, Kina dhe Irani./AA

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne