Shefi humanitar i OKB-së e quan luftën në Gaza “tradhti ndaj njerëzimit”: Vuajtje, shkatërrim dhe tani uri të shkaktuar nga njeriu

Shefi i ndihmës humanitare i Kombeve të Bashkuara e quajti luftën në Gaza një “tradhti të njerëzimit” ndërsa konflikti midis Izraelit dhe Hamasit po arrin kufirin e tij gjashtëmujor. Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së për Çështjet Humanitare, Martin Griffiths shënoi “pikën e tmerrshme” në një deklaratë të shtunën X.

“Rrallëherë ka pasur një zemërim të tillë global për shkak të konfliktit, me dukje kaq pak të bërë për t’i dhënë fund dhe në vend të kësaj kaq shumë pandëshkueshmëri,” tha ai. Shefi i ndihmës tha se një moment kujtimi dhe zie “nuk është i mjaftueshëm” dhe në vend të kësaj kërkoi një “llogarizim” pasi populli i Gazës përballet me “vdekjen, shkatërrimin dhe tani perspektivën e menjëhershme të një urie të turpshme të shkaktuar nga njeriu”.

Shefi i ndihmës përsëriti gjithashtu shqetësime të mëdha për operacionin “tashmë të brishtë” të ndihmës në Gaza, i cili minohet vazhdimisht nga bombardimet, pasiguria dhe mungesa e aksesit.

Deklarata vjen pas një jave kur numri i të vdekurve në Gaza i kaloi 33,000 dhe një sulm izraelit vrau shtatë punonjës të ndihmës humanitare World Central Kitchen, një incident që IDF tha se ishte një “gabim i rëndë”. “Në këtë ditë, zemra ime është për familjet e atyre që u vranë, u plagosën ose u morën peng, dhe për ata që përballen me vuajtjen e veçantë të mosnjohjes së gjendjes së vështirë të të dashurve të tyre,” tha Griffiths./BW

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne