Shiste sendet e vjedhura në Francë, SPAK çon për gjykim ish-shoferin e Ardi Veliut

SPAK ka përfunduar hetimet dhe ka dërguar për gjykim shoferin e Ardi Veliut, Sokol Idrizaj dhe të pandehurit e tjerë. SPAK ka çuar në GJKKO dosjen në ngarkim të dy grupeve kriminale të cilët vidhnin objekte luksi dhe bizhu në Francë dhe i transportonin pa doganë në Shqipëri për t’i shitur. Prokuroria e Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, përfundoi hetimet paraprake të procedimit penal Nr. 56, të vitit 2022, dhe dërgoi në Gjykatën e Posaçme të Shkallës së Parë për Korrupsionin dhe Krimin e Organizuar, kërkesën me objekt dërgimin për gjykim (në datën 11.06.2024), në ngarkim të 12 (dymbëdhjetë) të pandehurve si më poshtë:

Agustin MESULI dhe Altin DODA, të akuzuar për kryerjen e veprave penale:

‘Pastrimi i produkteve të veprës penale ose veprimtarisë kriminale’, kryer në formën e veçantë të bashkëpunimit, atë të grupit të strukturuar kriminal, të parashikuar nga nenet 287 dhe 28/4, të Kodit Penal;

‘Ushtrimi pa licencë i veprimtarisë bankare’, kryer në formën e veçantë të bashkëpunimit, atë të grupit të strukturuar kriminal, të parashikuar nga nenet 170/c dhe 28/4, të Kodit Penal;

‘Kontrabanda me mallra të tjerë’, kryer në formën e veçantë të bashkëpunimit, atë të grupit të strukturuar kriminal, të parashikuar nga nenet 174 dhe 28/4, të Kodit Penal;

‘Grupi i strukturuar kriminal’, parashikuar nga neni 333/a/1, i Kodit Penal, dhe

‘Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale ose grupi i strukturuar kriminal’, të parashikuar nga neni 334/1, i Kodit Penal.

Florian BAKU, i akuzuar për kryerjen e veprave penale:

‘Pastrimi i produkteve të veprës penale ose veprimtarisë kriminale’, kryer në formën e veçantë të bashkëpunimit, atë të grupit të strukturuar kriminal, të parashikuar nga nenet 287 dhe 28/4 të Kodit Penal;

‘Grupi i strukturuar kriminal’, parashikuar nga neni 333/a/1, i Kodit Penal, dhe

‘Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale ose grupi i strukturuar kriminal’, të parashikuar nga neni 334/1, i Kodit Penal.

Sokol IDRIZAJ, Elda IDRIZAJ dhe Egi IDRIZAJ, të akuzuar për kryerjen e veprave penale:

‘Kontrabanda me mallra të tjerë’, kryer në formën e veçantë të bashkëpunimit, atë të grupit të strukturuar kriminal, të parashikuar nga nenet 174 dhe 28/4, të Kodit Penal;

‘Tregtimi dhe transportimi i mallrave që janë kontrabandë’, kryer në formën e veçantë të bashkëpunimit, atë të grupit të strukturuar kriminal, të parashikuar nga nenet 178 dhe 28/4, të Kodit Penal;

‘Fshehja e të ardhurave’, kryer në formën e veçantë të bashkëpunimit, atë të grupit të strukturuar kriminal, parashikuar nga nenet 180/3 dhe 28/4, të Kodit Penal;

‘Grupi i strukturuar kriminal’, parashikuar nga neni 333/a/1 i Kodit Penal, dhe

‘Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale ose grupi i strukturuar kriminal’, të parashikuar nga neni 334/1 i Kodit Penal.

Dejvi SKËNDERAJ, i akuzuar për kryerjen e veprave penale:

‘Kontrabanda me mallra të tjerë’, kryer në bashkëpunim, parashikuar nga neni 174/2, i Kodit Penal;

‘Korrupsioni aktiv i personave që ushtrojnë funksione publike’, të parashikuar nga neni 244/1, i Kodit Penal;

‘Tregtimi dhe transportimi i mallrave që janë kontrabandë’, të parashikuar nga neni 178/1, i Kodit Penal;

‘Fshehja e të ardhurave’, parashikuar nga neni 180/1, i Kodit Penal.

Bora IDRIZAJ, e akuzuar për kryerjen e veprave penale:

‘Kontrabanda me mallra të tjerë’, kryer në bashkëpunim, parashikuar nga neni 174/2, i Kodit Penal;

‘Tregtimi dhe transportimi i mallrave që janë kontrabandë’, e parashikuar nga neni 178 i Kodit Penal,

‘Fshehja e të ardhurave’, parashikuar nga neni 180/1, i Kodit Penal.

Vangjush KASHARA dhe Tomor BARUTI, të akuzuar për kryerjen e veprave penale:

‘Ushtrimi pa licencë i veprimtarisë bankare’, kryer në formën e veçantë të bashkëpunimit, atë të grupit të strukturuar kriminal, të parashikuar nga neni 170/c dhe 28/4, të Kodit Penal;

‘Fshehja e të ardhurave’, e parashikuar nga neni 180/1, i Kodit Penal;

‘Grupi i strukturuar kriminal’, parashikuar nga neni 333/a/2, i Kodit Penal, dhe

‘Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale ose grupi, i strukturuar kriminal’, të parashikuar nga neni 334/1, i Kodit Penal.

Gentian AGA dhe Alid SHEHI, të akuzuar për kryerjen e veprës penale të ‘Shpërdorim detyre’, të parashikuar nga neni 248 i Kodit Penal.

Ky hetim është realizuar në kuadër të Skuadrës së Përbashkët Hetimore, të krijuar në muajin qershor 2022, midis Prokurorisë së Posaçme dhe Prokurorisë së Lionit Francë. Nga hetimet e kryera ka rezultuar e provuar se, një strukturë kriminale ishte krijuar në rajonin e Lionit-Francë, e cila në bashkëpunim me një grup kriminal nga Shqipëria, koordinonte aktivitete të ndryshme të paligjshme, dhe fitimet e realizuara i dërgonte në Shqipëri. Veprimtaria kriminale e tyre kamuflohej pas aktivitetit të disa agjencive të udhëtimeve, me objekt veprimtarie në transportin e udhëtarëve dhe mallrave nga Shqipëria drejt vendeve të Bashkimit Evropian dhe anasjelltas.

Grupet kriminale që kanë vepruar në kuadër të këtij aktivitetit të paligjshëm kriminal, si në territorin francez, ashtu dhe atë shqiptar janë dy. Grupi i parë, përbëhet nga të pandehurit Agustin Mesuli, Altin Doda dhe Florian Baku, personat e proceduar nga autoritetet franceze të drejtësisë Sokol Briant (alias Brahimi, alias Balili), Dritan Ulqinaku, etj.

Nga hetimet e kryera nga autoritetet franceze ka rezultuar e provuar se Sokol Briant, pas grumbullimit në mënyrë të vazhdueshme të sendeve të vjedhura (nga bashkëpunëtorët e tij), si dhe shumave monetare që rridhnin nga veprimtaria kriminale në Hotel d’Alsace (i cili menaxhohej po nga Sokoli), i’a dorëzonte të pandehurve Agustin Mesuli, Altin Doda dhe Dritan Ulqinaku, të cilët punonin si shoferë në itinerarin Shqipëri-Francë-Shqipëri, dhe merrnin përsipër transportin e tyre në mënyrë të fshehtë, kundrejt fitimit nga 3%-7%.

Grupi i dytë, përbëhet nga të pandehurit Sokol, Elda, Egi Idrizaj, dhe bashkëpunëtorët e tyre të proceduar nga autoritetet franceze, të cilët kanë ushtruar veprimtarinë e paligjshme kriminale nëpërmjet transportimit të shumave monetare të padeklaruara nga Shqipëria-Francë, dhe blerjes së produkteve të luksit nga firmat më prestigjioze po në Francë. Blerje të cilat janë realizuar si me para në dorë, ashtu dhe nëpërmjet kartave bankare (të hapura në emrin e tyre si dhe të lidhjeve të tyre shoqërore).

Këto produkte janë transportuar nga të pandehurat Elda dhe Egi Idrizaj, nga të pandehurit Dejvi Skënderaj dhe Bora Idrizaj, si dhe nga kompanitë e transportit ‘Erdisa Tours’, ‘Altini Travel’ dhe ‘Tani Tours’, të cilat janë futur kontrabandë në Shqipëri.

Nga hetimet e kryera ka rezultuar e provuar se, të pandehurit Idrizaj, për interesa të aktivitetit të paligjshëm kriminal merrnin shuma të konsiderueshme monetare me përqindje (deri në 10% në muaj), nga persona të cilat nuk ishin të licencuar për të kryer një aktivitet të tillë, e më konkretisht nga të pandehurit Agustin Mesuli, Altin Doda, Vangjush Kashara dhe Tomorr Barruti, të cilët kanë konsumuar elementët e veprës penale ‘Ushtrimi pa licencë i veprimtarisë bankare’.

Drejtuesit e kompanive të transportit ‘Erdisa Tours’, ‘Altini Travel’ dhe ‘Tani Tours’, respektivisht të pandehurit Agustin Mesuli, Altin Doda dhe Dritan Ulqinaku, kanë marrë përsipër transportin e produkteve të veprës penale dhe dorëzimin e tyre të sigurt me garanci 100% në Shqipëri, duke patur mbështetjen e autoriteteve policore në Pikën e Kalimit Kufitar Port Durrës, e më konkretisht të pandehurve Gentian Aga dhe Alid Shehi, të cilët me veprimet ose mosveprimet e tyre në kundërshtim me ligjin, kanë konsumuar veprën penale të ‘Shpërdorimit të detyrës’, parashikuar si krim nga neni 248 i Kodit Penal.

Bazuar edhe në aktet e administruara nga autoritetet franceze të drejtësisë në kuadrin e dosjes ‘Shkodër42’, ka rezultuar se gjatë periudhës objekt hetimi janë konstatuar mbi 300 vjedhje të kryera, dhe sendet e vjedhura (kryesisht bizhuteri prej ari, orë dore, pajisje elektronike etj), i’a kanë rishitur subjektit Sokol Briant, në ambientet e hotelit ku punonte në Lyon-Francë, dhe disa prej këtyre produkteve të krimit, janë sekuestruar në banesat e të pandehurve.

Gjatë kontrolleve të ushtruar në territorin shqiptar, janë sekuestruar sendet e mëposhtme:

59.100 Euro; 10 000 USD kanadez; 57 ora dore (Hamilton, Omega, Rolex, Baume & 7Mercier, Cartier, Breitling, Hublot Geneve, Edifice); 1 (një) aparat fotografik; 9 laptopë; 7 I-Pad; 3 tablet; 28 aparate celularë; 2 kompjutera; 33 copë bizhu dhe 2 monedha ari; 1 stilolaps Cartier; 2 Stilografë; sasi e konsiderueshme syze dielli të markave të ndryshme (DG; Louis Vuitton; Ray Ban; Giorgio Armani; Versace); sasi e konsiderueshme parfume dhe kremrash (Versace Dylon Blue, Dolce Gabbana, Hermes, Avon Glamour, Asabi, Channel Blue, Armani ‘Si’, Louis Vuitton); karta të ndryshme bankare; veshje të markave të ndryshme (Dior, Christian Louboutin, Christian Dior, Hermes, Moncleir, Balenciaga); çanta apo këpucë të firmave prestigjoze etj.

Janë proceduar nga autoritetet franceze të drejtësisë 13 persona, dhe gjatë kontrolleve të ushtruara nga këto autoritete janë sekuestruar: sasia 305,000 Euro (230,000 Euro në kartëmonedha, dhe pjesa tjetër në llogaritë e personave të proceduar); 115 copë bizhu të ndryshme; 50 orë dore të markave të ndryshme luksoze etj.

Gjithashtu, Prokuroria e Posaçme ka proceduar me pushimin e hetimeve në ngarkim të personave nën hetim Agustin Mesuli, Altin Doda, Sokol Idrizaj, Elda Idrizaj, Egi Idrizaj dhe Bora Idrizaj, për kundërvajtjen penale ‘Mosdeklarimi në kufi i të hollave dhe i sendeve me vlerë’, të parashikuar nga neni 179/a i Kodit Penal, pasi bazuar në nenin 6 të Ligjin Nr. 33/2024 ‘Për dhënie amnistie’, kjo kundërvajtje, përjashtohet nga ndjekja penale

Me qëllim identifikimin e bashkëpunëtorëve të tjerë të të pandehurve, kemi proceduar me ndarjen e akteve të procedimit penal Nr. 52 të vitit 2022, numërtimin si procedimi penal Nr.52/2 i vitit 2024, dhe vijimin e hetimeve./tpz

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne