Shqipëria të hiqet nga lista e vendeve të sigurta! Nje nga arsyet diskriminimi ndaj komunitetit LGBTQI

Në një letër të hapur të publikuar dje, Njësia Ligjore e Fëmijëve Emigrantë dhe Refugjatë, së bashku me 40 organizata të tjera dhe dhjetëra individë kërkonin që Shqipëria të hiqej nga lista e “vendeve të sigurta” në projektligjin e Qeverisë për Migrimin Ilegal.

Kategorizimi i Shqipërisë si vend i sigurt nga Projektligji i Migracionit të Paligjshëm do të nënkuptonte se shqiptarët do të ktheheshin menjëherë pasi kapeshin në shtetin ishull, pavarësisht nga kërkesat e tyre për azil apo të drejtat e njeriut.

Në letrën e hapur thuhet se përfshirja e Shqipërisë në listën e ‘vendeve të sigurta’ është një keqvendosje kategorike dhe një pohim i gabuar. MICLU dhe nënshkruesit e tjerë thonë se Shqipëria nuk plotëson standardet e nevojshme për t’u klasifikuar si e sigurt.

“Vendi përballet me çështje të rënda si korrupsioni, trafikimi i qenieve njerëzore, dhuna e lidhur me bandat dhe diskriminimi ndaj komuniteteve të ndryshme duke përfshirë komunitetet LGBTQI, rom dhe egjiptian. Dështimi i vazhdueshëm i qeverisë shqiptare për t’i trajtuar në mënyrë efektive këto çështje është shqetësues. … Ata prej nesh që ofrojnë shërbimet e mbështetjes profesionale për azilkërkuesit shqiptarë dhe viktimat e trafikimit dëshmojnë drejtpërdrejt frikën dhe vuajtjen e komunitetit azilkërkues shqiptar.Këta individë, të cilët janë jashtëzakonisht të cenueshëm, shpesh mbeten të panjohur si të tillë nga shoqëria në përgjithësi.Kjo vetëm sa përkeqësohet nga tregimet mbizotëruese e kriminalitetit dhe abuzimit të sistemit të azilit që po nxisin një racizëm të ashpër”, thuhet në letër.

Komiteti i Çështjeve të Brendshme tha se zgjodhi të përqendrohej në Shqipëri për shkak të rritjes së papritur të kalimeve me gomone dhe kërkesave për azil nga shtetasit shqiptarë në vitin 2022. Megjithatë, Komiteti thekson se shqiptarët nuk duhet të veçohen dhe të bëhen koka turku në lidhje me azilin e vazhdueshëm të MB të prapambetura.

MICLU thotë se komuniteti shqiptar azilkërkues përballet me paragjykime dhe mosbesim shtesë përtej klimës së përgjithshme të mosbesimit në sistemin e azilit.

Në faqen e saj të internetit, MICLU vëren: “Shqipëria ka një histori të gjatë të dhunës, gjakmarrjes dhe vrasjeve për hakmarrje, si dhe paqëndrueshmëri politike. Dhuna në familje, e ashtuquajtura dhunë ‘me bazë nderi’, dhunë me bazë gjinore dhe specifike për fëmijët. persekutimi janë gjithashtu çështje të rëndësishme.Shqipëria është gjithashtu një vend burim për një nga grupet më të mëdha të grave dhe fëmijëve të trafikuar për të arritur në brigjet e Mbretërisë së Bashkuar, dhe është vazhdimisht në vendet më të mira prodhuese për azilkërkuesit e fëmijëve në lidhje me fëmijët azilkërkues në MB. Fëmijët azilkërkues të pashoqëruar nga Shqipëria, të cilët janë trafikuar ose që po ikin nga kërcënimet ose dhuna, mbërrijnë në MB çdo vit, të varfër, të rraskapitur dhe të traumatizuar.

Burimi: Top Chnl

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne