Opinion

SHQIPTARËT DHE PERANDORIA OSMANE!

Savash VELIU

Nëse shikojmë retrospektivën historike të Perandorisë së Madhe të përbashkët Osmano- Shqiptare do të vërejmë një dukuri të jashtëzakonshme si Shqiptarët ishin një nga katër shtyllat etnike të kësaj perandorie të lavdishme krahas Turqëve, Kurdëve dhe Arabëve. Faktit që Shqiptaret jetuan në harmoni fetare nëpër shekuj në rradhë të parë kjo fisnikëri i atribohet shumicës dërrmuese të shqiptarëve të besimit Islam. Sepse ato gjithmonë i respektuan pakicën e bashkëkombasve të tyre të krishter.

Shqiptarët ishin shtylla kryesore e kësaj Federate të Madhe Perandorake që shtrihej në tre kontinentet ekzistuese gjeostrategjike si superfuqia e kohës që zotronte të gjitha rrugët kyçe të tregëtisë toksore dhe detare në të cilën hapëronin edhe shqiptarët me bashkëkombasit të krishter. Shqiptarët si elitar që ishin në perandorinë e madhe Osmane siguronin kufijtë perandorake në gjitha anët e saj si udhëheqës vilajetesh por, edhe si ushtarak kryesisht si mbrojtës të Ballkanit bashkë me katër vilajetet ekzistuese shqiptare!

Është për habi të dihet se; Perandoria Osmano-Islame për 623 vite të ekzistencës së saj Perandorake e udhëhequr me Sheriat (me Librin e Allahut Kur’anin), janë shënuar vetëm 27 raste të hajnisë dhe 2 përdhunime për sa kohë të ishte në majat e globit!

Por vjen një ditë puna dhe marrëdhëniet brenda perandorae acarohen nga intrigat perëndimore që infiltruan brenda shtetit Osman shumë hajni dhe tradhëtar nga radhët e osmanëve të mashtruar e të manipuluar nga Lëvizja Xhonturke properëndimore përmes korrupcionit ndaj personave të pasionuar pas parasë dhe pasurisë së rrejshme që të fillojnë të godasin perandorinë e përbërë nga 72 etni me shumë besime fetare pas shpine deri sa rëndë e plagosën që të përplaset për toke më pas mbi të të triumfojnë të krishterët Anglo-Francezë dhe Rusët.

Shumica e shqiptarëve me Elitën Shqiptare nuk donin rënien e Perandorisë Osmane dhe faktisht nuk kërkonin pavarësinë apo shkeputjen nga Porta e Lartë por vetëm të sigurohet një atdhe pasi që perandoria ishte ë rrënim të sipërt ku mes intelektualëve ishin Pashko Vasa, Ismail bejqemal Vlora, Isa Boletini, Hasan Prishtina e shumë të tjerë atdhetar sepse… Shqiptarët druheshin, se nëse binte Perandoria Osmane, trevat e tyre Shqiptare do të gllabëroheshin nga fqinjët të aleancës anglo-francezo-ruse. E gjithçka që kërkonin intelektualët dhe parlamentarët shqiptar nga Sulltan Abdulhamidi ishte; Një autonomi nën protektoratin e shtetit Osman si preferenca e tyre dhe si një garanci për sigurinë e tyre Kombëtare që me të madhe u mbështet nga Sulltani në terren me Lëvizjen Kombëtare Shqiptare që doli në pah gjatë Lidhjes së Prizrenit të vitit 1878, e cila u organizua nga Myftit dhe Hoxhallarët bashkë me Intelektualët atdhetar të kohës si reagim kundër kërcënimeve që kërkonin copëtimin e trojeve shqiptare prej faktoreve të jashtëm (Fuqitë e Mëdha dhe fqinjët krishtero greko-sllave).

Mbi 600 vite Perandoria Osmane asnjë etnisë së saj nuk ua ndryshoj fenë dhe gjuhën, por sllavët dhe kolonistët anglo-francezë tërë kontinentet i asimiluan brenda një shekulli!… Dhe pas gllabërimit të tokave shqiptare Ballkani për 70 vite dhunshëm u sllavizua dhe u greqizua nga fqinjësia barbare.

Po të mos bienin shqiptarët dhe etnitë tjera elitare pre të xhonturqëve të organizuar nga masonët sionist perëndimor për rrënimin e Perandorisë Osmane gjendja do ishte sot ndryshe e jetës së shqiptarëve dhe e botës që vuan dhe persekutohet çdo ditë nga sionizmi evropian. Prandej, o shqiptarë ruhuni nga intrigantët që infiltrohen mes jush në të gjitha format e mundshme vetëm e vetëm tju përçajnë e tju copëtojnë në grimca më të imëta larg kauzës kombëtare dhe asaj fetare. Derisa si komb ishim pran Sheriatit/Librit hyjnor Kur’anit u lartësuam, por kur atë e lamë anësh u poshtëruam!! Thuaj: “Nuk do të na godas asgjë, përveç asaj që na ka caktuar Allahu, Ai është Zoti ynë. Dhe besimtarët le të mbështeten vetëm te Allahu!“ [Kur’an; 9:51]

Hasan Prishtina thotë;… “Dhe para se gjithash, ruhuni nga mallkimi i historisë dhe mos e harroni ate kur të jepni mendimin tuaj”!

Dhe shikoni tani gjendjen e popujve të cilët ishin shtyllat kryesore të Perandorisë së Madhe siç ishin Arabët të cilët për 100 vitet e fundit u shkërmoqën nën zjarrinë e imperialistëve. Poashtu shikoni gjendjen e Kurdëve të cilët janë copëtuar e të shkrumosur brenda gjithë shekullit të kaluar dhe sot. Gjithashtu shikoni popullin Turk e cila u struk brenda territorit të Anadollisë e raskapitur nga luftëratë e jashtme dhe të brendshme po edhe me Ataturcizmin laiciste që vrau shpirtin moral të islamit tek turqit, tokat e të cilëve u ndan mes Rusëve, Bullgarëve, Grekëve kurse në jug nga Iraku dhe Siria larg Turkmenëve. Tani shikoni si është gjendja e Shqiptarëve të copëtuar e të masakruar nga të katër anët e fqinjësisë së krishter në të cilën padyshim ka dorë edhe Anglia, Franca, Rusia por edhe Amerika e cila e miratoi Rezolutën e copëtimit të tokave shiptare në Konferencën e Berlinit unanimisht!

Pra, Shqiptari nuk ka askënd mik më të afërt se popullin turk që e duan njëratjetrën painteresë. Dhe Ahmed Zogu thotë: “Për 5 shekuj, unitetin e kombit tonë e mbrojti Turqia. Po të mos ishte Turqia, Shqipëria nuk do të shpëtonte as nga pushtimi sllav as mund ta pengonte fshirjen e Shqipërisë nga harta e botës prej latinëve. Thelbin e ekzistencës sonë ne ia detyrojmë Turqisë”!

OPINIONE