Rajoni

“Shtetet Schengen” të Europës i përbuzin qytetarët e Kosovës

Kosova edhe pse ndodhet në Europë kjo nuk ka rëndësi për shtetet e Bashkimit Europian të cilët ndodhen në zonën Schengen, pasi që vazhdojnë ti përbuzin qytetarët e Kosovës të cilët vlerësohet të jenë më pro-europianët në rajon dhe më gjerë. Bile europianët, më lehtë I hapin dyert për qytetarët nga Afrika e Azia se sa për kosovarë. Shkalla e refuzimit për pajisje me viza Schengen që Europianët i kanë bërë qytetarëve të Kosovës është më e lartë, se sa që u kanë bërë qytetarëve të shteteve afrikane si Guineja Bisau, Burkina-Faso apo Egjipti. Bile edhe Palestina ka pasur shkallë më të ultë të refuzimit të vizave se sa Kosova. Kështu thuhet në një studim të Institutit të Kosovës për Politikat Evropiane (EPIK), i cili ka paraqitur trendet kryesore të aplikimit dhe miratimit të kërkesave të qytetarëve të Kosovës për vizë Schengen në periudhën 2014-2018.

Instituti i Kosovës për Politikat Evropiane (EPIK) ka  analizuar më në detaje shkallën e refuzimit të vizave në rastin e Kosovës, pasi që kjo përbën një nga indikatorët më të rëndësishëm që merret parasysh në kuadër të vendimmarrjes për liberalizimin e vizave.

Në periudhën 2014-2018, afro 414 mijë qytetarë të Kosovës kanë aplikuar për vizë Schengen. Nga ta afro 282 mijë kanë marrë vizë Schengen, thuhet në studimin e EPIK.

Në vitin 2018, afro 91 mijë qytetarë të Kosovës kanë aplikuar për vizë Schengen. Nga ta mbi 63 mijë kanë marrë vizë Schengen. Shkalla e refuzimit të vizave ishte 22%. Në vitin 2018, shkalla e refuzimit të kërkesave të qytetarëve të Kosovës për pajisje me vizë Schengen është përkeqësuar krahasuar me vitin 2017, nga 20% (2017) në 22% (2018).

Në vitin 2018, më së shumti aplikacione për vizë janë bërë në Gjermani me afro 33 mijë, nga cilat u miratuan afro 26 mijë, në Zvicër afro 31 mijë aplikacione, nga cilat u miratuan afro 25 mijë si dhe Greqi me afro 7 mijë aplikacione, nga cilat u miratuan pak mbi 6 mijë.

Në vitin 2018 Kosova ishte në vendin e 39 nga të gjitha vendet e botës për nga shkalla e refuzimit të vizave Schengen. Kështu, Kosova ishte e ranguar më dobët se sa Egjipti, Guineja Bisau, Burkina-Faso apo Palestina të cilët kanë pasur shkallë më të ulët të refuzimit të vizave se Kosova në vitin 2018.

Në veçanti, është me vlerë krahasimi i shkallës së refuzimit të vizave të Kosovës me dy vende të fundit që kanë përfituar nga liberalizimi i vizave në vitin 2017 – Gjeorgjia dhe Ukraina. Në vitin 2016, Gjeorgjia kishte shkallen e refuzimit të vizave prej 12%, ndërsa Ukraina 3%.

Viza Schengen është vizë e qëndrimit të shkurtër që lejon mbajtësin e saj të qarkullojë në zonën Schengen.

Zona Schengen mbulon 26 vende (“Shtetet Schengen”) pa kontroll kufitar midis tyre. Viza Schengen nuk është vizë e cila jep të drejtë pune apo studimi por është autorizim i lëshuar nga një shtet i Schengenit i cili mundëson:

Transitin apo qëndrimin në territorin e shtetit Schengen në periudhë prej jo më shumë se 90 ditë brenda 180 ditëve (“viza afatshkurtër”) si dhe mundëson transitin përmes aeroporteve të Shteteve Schengen (“viza transit e aeroporteve”), thuhet në studimin e EPIK./trt