Spanja, Norvegjia dhe Irlanda sot e zyrtarizojnë, shpallin njohjen e shtetit të Palestinës

Spanja, Norvegjia dhe Irlanda kanë shpallur njohjen e Shtetit të Palestinës nga 28 maji, gjë që do të zyrtarizohet sot. Në nivel global, rreth 70% e anëtarëve të OKB-së e kanë bërë tashmë këtë, duke përfshirë Italinë, Francën, Gjermaninë, Britaninë e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara. Ky vendim ka ‘thyer’ qëndrimin e mbështetur prej kohësh nga fuqitë perëndimore, sipas të cilit një shtet palestinez mund të lindë vetëm në kontekstin e një paqeje.

Sipas Autoritetit Palestinez, i cili ka kompetenca të kufizuara në disa pjesë të Bregut Perëndimor të pushtuar, 143 nga 193 vendet anëtare të Kombeve të Bashkuara aktualisht e njohin shtetin e Palestinës. Këtu përfshihen shumë vende të Lindjes së Mesme, afrikane dhe aziatike, por jo Shtetet e Bashkuara, Kanadaja, pjesa më e madhe e Evropës Perëndimore, Australi, Japonia dhe Kreja e Jugut.

Më 15 nëntor 1988, gjatë intifadës së parë, udhëheqësi palestinez Yasser Arafat shpalli në mënyrë të njëanshme një shtet të pavarur palestinez me Jerusalemin si kryeqytet. Ai e bëri njoftimin në Algjer, gjatë një takimi të Këshillit Kombëtar Palestinez në mërgim, i cili miratoi një zgjidhje me dy shtete si qëllim të saj, me shtetet e pavarura izraelite dhe palestineze përkrah njëri-tjetrit. Vetë Algjeria u bë vendi i parë që njohu zyrtarisht një shtet të pavarur palestinez. Së shpejti, dhjetëra vende të tjera, duke përfshirë pjesën më të madhe të botës arabe, Indinë, Turqinë, pjesën më të madhe të Afrikës dhe disa vende në Evropën Qendrore dhe Lindore, ndoqën shembullin.

Njohje të tjera ndodhën më pas nga fundi i vitit 2010 deri në fillim të vitit 2011, në një kohë krize në procesin e paqes në Lindjen e Mesme. Një numër vendesh të Amerikës së Jugut, duke përfshirë Argjentinën, Brazilin dhe Kilin, i janë përgjigjur thirrjes së palestinezëve për të mbështetur pretendimet e tyre shtetërore./BW

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne