Opinion

Zoti Borrell! Mos u mundoni të trembni Turqinë, muslimanët me Osmanët!

Nga: Yusuf Kaplan

Pandemia e koronavirusit do të prishë plotësisht ekuilibrat e botës. Bilancet e energjisë do të zhvendosen. Qendrat e energjisë do të ndryshojnë. Bota gjithashtu do të ndryshojë orbitën e saj.

Kriza ekonomike që koronavirusi do të shkaktojë në novel global, veçanërisht në Perëndim, do të çojë hegjemoninë perëndimore të përjetojë një dridhje të madhe dhe ndoshta të sjellë shkatërrimin e saj.

Periudha post-koronavirus mund të rezultojë të jetë fillimi i fundit të hegjemonisë perëndimore.

Prandaj, Perëndimi tashmë është mbërthyer nga frika. Deklaratat e Përfaqësuesit të Lartë të Bashkimit Evropian për Punët e Jashtme dhe Sigurinë Josep Borrell Fontelles duke thënë se perandori të caktuara po kthehen, përfshirë Turqinë, Kinën dhe Rusinë, janë një tregues i jashtëzakonshëm i kësaj. Kështu, kjo meriton pak vëmendje.

Në artikullin tim të mëparshëm u përpoqa të shpjegoj se paralajmërimi i Borrell, i cili vjen ndërsa modernizmi është tërhequr në kufijtë e kaosit si rezultat i krizës që po përjeton të paktën gjysmën e shekullit të fundit, po konsiderohet si shembja e hegjemonisë perëndimore dhe si kjo situatë po frikëson Perëndimin.

Në këtë artikull, unë do të përpiqem të demonstroj se si Perëndimi synon të krijojë një “spektër osman” në mënyrë që të zhvillojë një identitet për veten e tyre dhe, më e rëndësishmja, të trembë botën, muslimanët dhe Turqinë, fëmijët e Osmanëve, me imazhin e rremë “imperialist ekspansionist” që ata shpikën të quajtur si neo-Osmanizëm.

Neo-kolonializmi bazohet në pushtimin mendor!

Kolonializmi klasik u bazua në pushtimin fizik. Sot, megjithatë, neo-kolonializmi bazohet në një pushtim mendor.

Në të kaluarën, gjatë epokës klasike të kolonializmit, Perëndimi imperialist do të pushtonte drejtpërdrejt zonat e tyre të shënjestruara sapo të konsolidonin një shkallë të caktuar të fuqisë fizike. Në këtë kohë dhe epokë, veçanërisht në epokën post-koloniale, ata së pari pushtojnë mendjet, jo tokat, dhe ata e bëjnë këtë jo drejtpërdrejt por indirekt!

Imperialistët nuk dominojnë më botën, tokat dhe vendet përmes pushtimit. Ata krijojnë domenin e tyre duke filluar së pari një pushtim të mendjes. Përfundimisht, nëse është e nevojshme, nëse ata ndiejnë nevojën për ta bërë këtë, kjo është kur ata pushtojnë tokat edhe fizikisht.

Kjo është skllavëri epistemike; është mënyra sesi praktikohet kolonializmi dhe vendoset sovraniteti në epokën tonë. Ekziston një mospërputhje shumë e rëndësishme midis kolonializmit klasik dhe skllavërisë epistemike: kolonialistët tani sigurojnë dorëzimin e bashkëbiseduesve të tyre duke përdorur Sindromën e Stokholmit.

Ata nuk vendosin më hegjemoni përmes logjikës ose bindjes. Ata vendosin hegjemoni duke i joshur përmes perceptimit, duke i bërë ata të bien në dashuri me ekzekutuesin e tyre dhe duke marrë pozicionin si zotërinjtë dhe drejtorët e mendjeve tona.

Perceptimi e ka kryqëzuar mendjen.

Realiteti është zëvendësuar me imazhe, të cilat janë bërë më reale sesa vetë realiteti. Realiteti është reduktuar në imazhe. Tani, imazhi është e vërteta.

Në epokën e perceptimit të perandorisë, ata së pari ju vendosin në një pozicion të caktuar, pastaj ju japin liri brenda një përkufizimi që nuk ka asnjë lidhje me ju!

Për më tepër, në marrëdhëniet e tij me civilizimet e tjera, Perëndimi gjithmonë ndërton një perceptim dhe më pas e paraqet atë si të vërtetën. Hegjemonia perëndimore u krijua me pretendime të trilluara, false. Kjo i detyrohet veçanërisht konceptit të “tjetrit”, perceptimit të tjetrit. Perceptimi i tjetrit u shpik, por është një “tjetri i lig”. Ai e identifikon veten në krahasim me këtë tjetrin të shpikur, këtë tjetrin të keq dhe përpiqet të legjitimojë hegjemoninë e saj të padrejtë si dhe të gjitha padrejtësitë që bën duke shpikur një tjetër brutale, gjakpirëse.

Kthimi i arabëve kundër Turqisë, dhe turqit kundër Perandorisë Osmane!

Në deklaratën e tij “perandoritë po kthehen”, Borrell ankohet për Turqinë, Rusinë dhe kthimin e Kinës, por ajo që ata me të vërtetë kanë frikë është se Turqia po zgjohet nga “dremitja e saj shekullore” dhe po shërohet, duke ndihmuar rajonin e saj të rimëkëmbet dhe të ndërtojë një Turqi orbitë dhe ngritje përsëri në nivelin e superfuqive që bëjnë histori në periudhën e ardhshme!

Presidenti Rexhep Tajip Erdogan duke përmendur në deklaratën e tij “zgjime shekullore” një ditë më parë tha se Turqia ka pretendime civilizimi është e kënaqshme. Kjo do të thotë që idetë që ne kemi shprehur për vite me radhë do të materializohen.

Duhet përsëritur atë që Presidenti Erdoğan duhet të veprojë me zgjuarsi dhe vendosmëri në lidhje me këtë çështje.

Borrell sheh se Turqia është gati të zgjohet nga përgjumja e saj shekullore, e lidhur me pretendimet e saj të civilizimit dhe kështu po përpiqet të trembë botën, muslimanët, si dhe ne, fëmijët e Osmanëve, me Perandorinë Osmane!

Ai po përpiqet të trembë botën, botën arabe dhe Turqinë me një spektër ekspansionist, imperialist osman që nuk ka ekzistuar kurrë në histori, të cilin ata e quajnë neo-otomanizëm dhe u shpik vetëm nga Perëndimi.

A po vpron Borrell si ndonjë përdorues?

Sigurisht që ai e bën!

Inteligjenca në Perëndim dhe pro-Perëndimore, inteligjenca skllavo-shpirtërore në botën islamike, të cilët janë satelitë fizikë dhe mendorë të Perëndimit, janë njerëz që do të kapen lehtësisht nga karremi në operacionin e perceptimit të Borrell që synon të trembë botën me osmanët!

Perandoria Osmane nuk ishte kurrë imperialiste. Ai me të vërtetë kishte një vizion perandorak, por Perandoria Osmane nuk ishte kurrë një fuqi imperialiste, kolonialiste, gjakpirëse në tre kontinentet që mbretëronte; asnjëherë nuk shfrytëzoi tokat që kontrollonte, shkatërroi kulturat ose njerëzit u mbuluan me lëkura siç bënë imperialistët perëndimorë!

Si Perëndimi ashtu edhe Osmanët mbretëruan në tre kontinente brenda së njëjtës periudhë kohore. Por me një ndryshim: Perëndimi dominoi duke përdorur armë dhe fuqi, ndërsa osmanët e bënë këtë me drejtësi dhe fuqinë e ideve të tyre.

Borrell, një fëmijë i imperializmit të perëndimit, duhet të përmbahet nga krijimi i një imazhi të tillë, nga zhvillimi i perceptimit “Osmanët janë imperialist” dhe të trembë botën, botën muslimane, botën arabe dhe grupet laike të Turqisë me imazhet false, të shpikura për “osmanët imperialist”!

Ai së pari duhet të shikojë vehten mirë në pasqyrë!

Kjo do t’i tregojë atij se janë vetëm evropianët, ata vetë, që janë imperialistët e përgjakshëm, të tmerrshëm, gjakpirës me lëkurë njeriu dhe plaçkitin burimet e tyre!/GzetaImpakt/yenisafak/