​Zyrtarët e lartë izraelitë të zemëruar nga vendimi i GJND-së për gjenocidin

Udhëheqësit kryesorë të pushtimit izraelit shprehën të premten zemërim pas vendimit të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë (ICJ) për çështjen e gjenocidit të Afrikës së Jugut kundër entitetit në lidhje me luftën e saj të vazhdueshme në Gaza.

Ndërsa gjykata pranoi se agresioni izraelit në Gaza bie nën Konventën e Gjenocidit dhe se rasti i Afrikës së Jugut ka merita të besueshme, ajo nuk bëri thirrje për një armëpushim dhe as për t’i dhënë fund luftës në Strop dhe kërkoi që të merren masa të paqarta emergjente, të cilat bien ndesh pak nga shtrirja e tragjedisë që ka ndodhur në Gaza.

Gjykata gjithashtu ka ngarkuar vetë udhëheqësit izraelitë që të parandalojnë ushtrinë e tyre nga “kryerja e akteve të gjenocidit kundër palestinezëve në Gaza” dhe krime të tjera dhe pritet të raportojnë përsëri në gjykatë brenda një muaji për të sqaruar se si janë kryer masat.

Por izraelitët konsideruan se pranimi i thjeshtë se “Izraeli” është i përfshirë në ato që gjykata i përshkroi si akte “gjenocid të mundshëm” mjafton për të njollosur “imazhin ndërkombëtar” të entitetit. Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu denoncoi vendimin “të egër” dhe “të poshtër”, duke u zotuar se lufta do të vazhdojë kundër Hamasit “gjenocidal” derisa të arrijë objektivat e tij, që siç u deklarua më parë janë kthimi i robërve dhe “eliminimi i Hamasit”.

Shumë vende botërore dhe organizata ndërkombëtare kanë thënë më herët se Izraeli po kryen krime kundër njerëzimit në Gaza, megjithatë, Netanyahu tha se deklarata përfundimtare e GJND-së është “një shenjë turpi”. “Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë shkoi më lart dhe përtej, kur pranoi kërkesën antisemite të Afrikës së Jugut për të diskutuar pretendimin e gjenocidit në Gaza dhe tani refuzon ta refuzojë peticionin plotësisht”, tha ai në një deklaratë.

“Ata që kërkojnë drejtësi, nuk do ta gjejnë atë në karriget prej lëkure të dhomave të gjykatës në Hagë – do ta gjejnë në tunelet e Hamasit në Gaza, ku mbahen 136 pengje dhe ku fshihen ata që vranë fëmijët tanë.” Pohoi Gallant. “Ata do ta gjejnë atë në “Fryma e IDF”, një dokument që përshkruan vlerat dhe sjelljen e ushtarëve tanë moralë dhe profesionistë.” Ministri izraelit i policisë Itamar Ben-Gvir e përshkroi organizatën si “antisemitike” që kërkon të “persekutojë popullin hebre”, duke pohuar se entiteti pushtues “do të bëjë atë që është e nevojshme” për të arritur qëllimet e tij në Gaza.

“Vendimi i gjykatës antisemite në Hagë dëshmon atë që dihej tashmë: kjo gjykatë nuk kërkon drejtësi, por më tepër persekutimin e popullit hebre. Ata heshtën gjatë Holokaustit dhe sot vazhdojnë hipokrizinë dhe e bëjnë një hap tjetër më tej”, tha ai. “Vendimet që rrezikojnë vazhdimësinë e ekzistencës së shtetit të Izraelit nuk duhet të dëgjohen”, shtoi ai. “Ne duhet të vazhdojmë ta mposhtim armikun deri në fitoren e plotë.”/gazetaimpakt/english.almayadeen

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne