ABUZOJNE ME LIDHJEN 146 VJEÇARE TE PRIZRENIT!

Nga Azem Kovaçi
1) Disa “historianë” abuzojne nga urrejtja, islamofobia, antiosmanizmi..
…..kur thone se Lidhja e Prizrenit u formua kunder Portes se Larte dhe shqiptarët donin shkeputje nga shteti osman. Pra kjo eshte nje gënjeshtër e kulluar anti-osmane qe ne thelb dihet qe eshte antimuslimane.
2) Disa “historiane” e quajne Lidhjen e Prizrenit si nacionalizmin shqiptare dhe shkendija e shtet formimit shqiptarë!!!!
Pra disa e bejne nga urrejtja disa nga injoranca dhe arroganca bashke.
PO KU QENDRON E VERTETA E LIDHJES PRIZRENIT?
Porta e larte e perkrahu logjistikisht, financiarisht, zyrtarisht Lidhjen e Prizrenit dhe mos tu shkoje ndermend askujt se Lidhja e Prizrenit per jave me rradhe u mbajt kunder aprovimit/korrespondences se Portes se Larte. Vet Sulltan Abdul Hamidi i dyte ishte I interesuar ne mbarevajtjen e Lidhjes
Shtrohet pyetja PSE ishte Sulltani i interesuar?
1) Per te mbrojtur territoret e shtetit Osman ku shqiptarët benin pjese. Ku shqiptarët donin te benin pjese.
2) Per ti treguar Koncertit te Europes qe ka nje komb shqiptar dhe mos te i identifikonin njerëzit vetëm me ane te fese…
3) Pra per t’ja komplikuar planet koncertit te Europes – faktorit shqiptare.
KONCERTI I EUROPES
…ishin çakejt e vertet me fuqi ushtarake. Ishin ne kulmin e kolonializmit industrial, ishin pasuruar ne kurriz te tjereve dhe etja per me shume pasuri i nxiste vazhdimisht per territore te reja.
Pra ne kete kontekst duhen pare situatat gjeopolitike ne ato kohe te Kongresit te Berlinit..
Çfare i frenoi me shume ishte manija/mosbesimi/mosmarrveshjevet ndermjet tyre ..se kush te marri dhe çfare nga shteti osman…dhe JO nese mundeshin…
Sepse shteti osman ishte ne renie per me shume se nje shekull. Kur Sulltan Abdul Hamidi e mori fronin shteti osman ishte dobesuar tej mase . Ishte zgjuarsia e tij diplomatike duke i kundervene kunder njeri tjetrit çakejt e koncertit te Europes.
. Sulltani ishte me shpresen qe keta (koncerti europes) do te benin nje lufte te madhe ndermjet tyre dhe kjo lufte ti dobesonte. Ne fakt, koha e tregoi qe intuita/vizioni i Sulltanit kishte te drejte, vetëm 5 vjet pas rrezimit te tij nga froni, koncerti Europes filluan te hanin kokat e tyre (Lufta e Madhe ose siç njihet Lufta e Pare Boterore). Pra Lidhja u krijua per nje funksion te caktuar qe e kreu me perpikmeri. Shqiptaret nuk deshen shkeputjen nga shteti osman ne 1912 dhe aq me teper nepermjet Lidhjes se Prizrenit ne 1878./gazetaimpakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne