Aleati i Netanyahut propozon ndarjen e Al Aksa: Çfarë do të thotë kjo për muslimanët?

Anëtari i Knesset-it, Amit Haveli thotë se zonat qendrore dhe veriore të kompleksit Al Aksa, duke përfshirë Kupolën e Arte të Shkëmbit, duhet të jenë nën kontrollin e Izraelit.

Anëtari i parlamentit të krahut të djathtë Amit Haveli kishte propozuar gjithashtu që Mbretërisë së Jordanisë t’i hiqej roli i saj si kujdestare e vendit të tretë më të shenjtë të Islamit – një përpjekje që mund të shkaterrojë dekada të paqes së vështire në rajon.

Një parlamentar izraelit dhe anëtar i Partisë Likud – një aleat i kryeministrit Benjamin Netanyahu – ka nxitur zemërimin në botën myslimane me një propozim të diskutueshëm për të ndarë kompleksin Al Aksa në Jerusalemin Lindor të pushtuar midis adhuruesve të Islamit dhe Judaizmit.

Nën propozimin e anëtarit të Knesset, Amit Haveli, xhamia jugore Al Aksa dhe anekset e saj do t’u shkojnë adhuruesve myslimanë, ndërsa hebrenjtë do të kenë kontrollin e zonës qendrore dhe veriore, duke përfshirë Kupolën e famshme të Shkëmbit, e njohur gjithashtu si Qubbat al. -Ṣakhra.

Sipas raporteve të lajmeve, Halevi dëshiron që Jordanisë t’i hiqet roli i saj si kujdestar i vendit të tretë më të shenjtë të Islamit – një përpjekje që mund të shkaterroje dekada të paqes së turbullt në Lindjen e Mesme. Halevi tha se është “mëkat për historinë” t’i japësh një kombi të huaj statusin e kujdestarit në vend të Izraelit.

Halevi gjithashtu dëshiron që hebrenjve që vizitojnë kompleksin Al Aksa t’u lejohet hyrja në të gjitha portat si muslimanët, në vend të portës jugperëndimore të Mughrabiut.

Ndërsa më pak i njohur se anëtarët e tjerë xhingoistë në mesin e aleatëve të Netanyahut, Halevi është përpjekur të ngrejë statusin e tij duke ndërmarrë veprime dhe duke shpallur plane që tërheqin turmën e krahut të djathtë të vendit. Muajin e kaluar, ai iu bashkua mijëra nacionalistëve të krahut të djathtë që organizuan “Marshimin e Flamurit” vjetor duke festuar pushtimin e qytetit të shenjtë nga Izraeli në 1967.

“Nxit polemika”

Ndërsa është e paqartë nëse qeveria mund të miratojë propozimin e Halevit, ai tashmë i ka shërbyer një pjese të qëllimit të saj për të provokuar polemika midis palestinezëve dhe myslimanëve.

Ai pretendoi se meqenëse Kupola e Shkëmbit qëndron në vendin e Tempullit të Shenjtë të Parë dhe të Dytë më të vjetër, atëherë ajo duhet t’u përkiste hebrenjve.

“Kjo është pjesa më e madhe e zonës së malit, e cila është e para në shenjtërinë e saj për popullin hebre,” tha ai.

Halevi tha se adhuruesit myslimanë mund të vazhdojnë të luten në Al Aksa në pjesën jugore të kompleksit.

“Nëse ata luten atje, kjo nuk e bën të gjithë Malin e Tempullit një vend të shenjtë për myslimanët. Nuk ishte dhe nuk do të jetë, “tha ai.

“Ne do të marrim skajin verior dhe do të lutemi atje. I gjithë mali është i shenjtë për ne dhe Kupola e Shkëmbit është vendi ku qëndronte Tempulli. Ky duhet të jetë udhëzimi ynë. Izraeli po udhëheq. Do të jetë një deklaratë historike, fetare dhe kombëtare”.

Argumenti, sidoqoftë, natyrshëm nuk ka shkuar mirë në botën myslimane, duke përfshirë edhe palestinezët.

Në internet, muslimanët po bëjnë thirrje për rezistencë kundër planit të Halevit. Një përdorues në Twitter shkroi: “Një tjetër plan i njëanshëm, arbitrar jashtë ligjit ndërkombëtar”.

Myslimanët e quajnë Malin e Tempullit “Haram al-Sharif” ose kompleksi Al Aksa. Ata besojnë se i gjithë kompleksi është i shenjtë për Islamin, duke përfshirë xhaminë Al Aksa dhe Kupolën e Shkëmbit, të ndërtuara gjatë kalifatit Umajad të Abd al Malik.

Palestinezët gjithashtu akuzojnë Izraelin se po punon sistematikisht për të “judaizuar” Jeruzalemin Lindor, ku ndodhet Al Aksa, dhe për të zhdukur identitetin e tij arab dhe islamik.

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne