Kërcënime dhe fushata shpifëse kundër zërave palestinezë në Europë

Nga Dieter Reinisch

Në Vjenë shoqata anti-raciste Dar-al-Janub është nën sulmin e mediave, partive politike dhe shtetit pro “Izraelit”. Ky është vetëm rasti i fundit i kërcënimeve dhe represionit kundër zërave pro-palestinez në Europë. Për dy dekada, shoqata kulturore dhe solidariteti Dar-al-Janub ka qenë një nga zërat më aktivë të “Jugut Global” dhe betejave të tij në Austri. Pas 7 tetorit, ata u bënë shënjestër e mediave liberale me një axhendë pro-izraelite, veçanërisht të përditshmes “Der Standard”, të përjavshmes “Falter” dhe të revistës “Profil”. Gazetarë të këtyre mediave, të cilat kanë lidhje të ngushta me policinë, shërbimet e inteligjencës dhe të ashtuquajturën “skena Antifa” anti-gjermane, pro-izraelite, publikuan informacione personale dhe imazhe të aktivistëve në X (ish-Twitter).

Ideologjia anti-gjermane në Austri u shfaq si një reagim ndaj ribashkimit gjerman në vitin 1989. Disa elementë të krahut të majtë e panë këtë ngjarje si një kthim në fashizëm dhe fillimin e të ashtuquajturit “Rajhu i Katërt”, një referencë ndaj “Rajhut të Tretë” të Hitlerit. Në mitingje ata kërkuan: “Kurrë më Gjermani”. Siç i shpjegova më parë në “Al Mayadeen”, ideologjia e tyre është sa e thjeshtë aq edhe e rrezikshme. Gjermania, argumentojnë ata, është në thelb fashiste. Megjithatë, thuhet se fashizmi ka lindur në forma të ndryshme gjatë histories, jo vetëm brenda shteteve gjermane. Sot, sipas këtyre antigjermanëve, arabët do të kërcënonin “të vetmin qytetërim në Lindjen e Mesme, Izraelin”, siç argumentojnë ata. Meqenëse gjermanët ishin përgjegjës për Holokaustin, duhet të jetë detyrë e të gjithë gjermanëve që të mbështesin “Izraelin” dhe mbështetësin e tij, SHBA, në mënyrë jokritike. Kjo pikëpamje e shtrembëruar bëri që pjesë e së majtës politike gjermane dhe austriake të bëheshin mbështetëse të imperializmit dhe të mirëpritnin, për shembull, pushtimet e SHBA-së në Afganistan dhe Irak.

Një nga këta gazetarë që ndjek këtë ideologji pro-imperialiste punon si redaktor politik në “Der Standard”. Siç raportoi ai në “X”, ai vizitoi një shërbim të inteligjencës amerikane në vjeshtë, madje duke shpërndarë një foto të ndërtesës së NSA. Një tjetër shkroi në “Falter” për një konferencë të mbajtur nga IOF në një hotel luksoz në Vjenë, në të cilën ai ishte i ftuar.

Në dhjetor, partia liberale, NEO, e shikoi “Zyrën për Mbrojtjen e Kushtetutës (njësia e shërbimit të inteligjencës austriake, DR) si përgjegjëse për të marrë masa efektive (kundër Dar-al-Janub) për ta mbajtur Vjenën të sigurt dhe që ia vlen të jetohet në”. Këshilltarja e NEO-s dhe zëdhënësja e integrimit, Dolores Bakos, theksoi: “Ne qëndrojmë në solidaritet të plotë me Izraelin dhe viktimat e aktit të fundit të terrorizmit”.
Në të njëjtin muaj, udhëheqësi vjenez i FPÖ-së së krahut të djathtë, Dominik Nepp, i bëri thirrje ministrit të Brendshëm të ÖVP-së, Gerhard Karner, të ndalojë “shoqatën islamike Dar-al-Janub”.

Fushata e shpifjeve mediatike dhe politike kundër shoqatës rrezikon punën e mëtejshme politike dhe solidaritetin, thanë anëtarët e “Dar-al-Janub” për “Al Mayadeen”. Kohët e fundit, janë lëshuar kërcënime me vdekje ndaj aktivistëve, thotë Iman Shaker nga “Dar-al-Janub”, kur u ul me “Al Mayadeen” për një bisedë në një kafene vjeneze: “Ne u formuam në vazhdën e luftës kundër Irakut dhe Afganistani. Fokusi ynë është te solidariteti me Jugun Global”, thotë Shaker. Ajo është lindur në Vjenë nga prindër palestinezë. Babai i saj iku nga Yafa dhe nëna e saj nga Bregu Perëndimor.
Qëllimi ishte krijimi i një hapësire fizike për diskutim dhe një tërheqje për aktivistët politikë progresistë: Mbrëmje kulturore, darka të përbashkëta, shfaqje filmash dhe ngjarje politike organizohen rregullisht. Të ftuarit e mëparshëm kanë përfshirë aktivistin e “Panterës së Zezë” Dhoruba al-Mujahid bin Ëahad. Shoqata organizoi gjithashtu protesta mujore për të burgosurin politik amerikan Mumia Abu-Jamal jashtë Konsullatës së SHBA.

Që nga 7 tetori, “Dar-al-Janub” ka qenë pjesë qendrore e Aleancës së Solidaritetit të Palestinës dhe organizon mbledhje informacioni javore dhe aktivitete të tjera. Aktivistët janë gjithashtu të përfshirë në BDS Austria, fushatën për bojkotimin e mallrave izraelite: “Ne përpiqemi ta kuptojmë Palestinën në kontekstin global, gjeopolitik”, thotë Shaker, “që na bën të rrezikshëm për klasat në pushtet”.
Javën e kaluar, gazetari Markus Sulzbacher shkroi një artikull në “Der Standard” që pretendon se “Dar-al-Janub” ka lidhje me Hamasin dhe Frontin Popullor për Çlirimin e Palestinës (PFLP): “Nuk ka asnjë marrëdhënie me asnjë organizatë në Palestinë”, sqaron Shaker. “Ne jemi një shoqatë antiraciste. Ne mbështesim një zgjidhje paqësore”.

Si dëshmi e lidhjeve të PFLP-së është një letër që PFLP i dërgoi organizatave të ndryshme në mbarë botën në 50-vjetorin e saj për të njohur solidaritetin me Palestinën: “Dokumenti u dorëzua në një aktivitet public me praninë e politikanëve të SPO-e Socialdemokrate në pushtet”, shpjegon Shaker. Gazetarët pro-izraelitë “duan të na akuzojnë për diçka që mund të përdoret për të na sulmuar ligjërisht”, por ajo thekson se: “Ne punojmë ligjërisht”.

Për shkak të fushatës së shpifjeve publike, ndalimet nga shteti e rrezikojnë organizatën dhe aktivistët marrin telefonata kërcënuese. “Shumë njerëz kanë frikë” dhe do të reduktonin aktivizmin e tyre politik: “Ata kanë frikë se mos humbasin punën e tyre”. Austria është një “vend jashtëzakonisht sionist”, thekson ajo. Prandaj “Dar-al-Janub” ka nisur një peticion kundër këtyre frikësimeve dhe ka mbledhur video solidariteti: “Ne thjesht duam të jemi në gjendje të vazhdojmë punën tonë politike”.
Ajo do të donte që qeveria austriake të kërkonte një armëpushim. Megjithatë, në vjeshtë, vetëm dhjetë shtete votuan kundër një armëpushimi të menjëhershëm në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, një prej tyre Austria. Së fundmi, ajo i është bashkuar 15 vendeve të tjera në shkurtimin e fondeve të UNRËA-s.

Shaker mendon se nuk i takon qeverisë europiane të vendosë për të ardhmen e Palestinës: “Përcaktimi i së ardhmes politike nuk është puna jonë”, përkundrazi, qëllimi i “Dar-al-Janub” është të mbrojë të drejtën për vetëvendosje të të gjithë popujve të Jugut Global. Ajo shpjegon se: “Është vetëm për vetë palestinezët që të vendosin për të ardhmen e tyre”. Shaker e mbyll bisedën tonë me një thirrje drejtuar aktivistëve në Austri dhe jashtë saj. Ajo është e shqetësuar për “represionin e intensifikuar shtetëror dhe sulmet mediatike ndaj tyre dhe të gjitha grupeve të solidaritetit palestinez”. Megjithatë, ajo nuk sheh solidaritet të mjaftueshëm dhe, për rrjedhojë, është e zhgënjyer nga shumë aktivistë politikë në Evropë. “Më e pakta që mund të pritej nga aktivistët dhe grupet që marrin përsipër kauzën e antiracizmit, antikapitalizmit dhe madje edhe revolucionit do të ishte të mbajnë qëndrim kundër gjenocidit ndaj palestinezëve në Gaza. Fatkeqësisht, një numër i madh njerëzish nuk e bëjnë këtë”.

Kjo heshtje e aktivistëve politikë mundëson sulmet mediatike pro-izraelite dhe represionin shtetëror në Austri, Gjermani dhe vende të tjera europiane. Fushata e shpifjes është thjesht shembulli i fundit i masave jodemokratike të prezantuara që nga 7 tetori. Gjermania e ka shpallur tashmë të paligjshëm rrjetin e të burgosurve palestinezë “Samidoun” dhe bastisi ambientet e aktivistëve që ata i akuzuan për mbledhje fondesh për Hamasin, Hezbollahun dhe PFLP. Pavarësisht klimës armiqësore, aktivistë e grupit si “Dar-al-Janub” dhe anëtarët e tyre refuzojnë të tërhiqen ndaj këtyre fushatave shpifëse, kërcënimeve dhe represionit shtetëror./gazetaimpakt/english.almayadeen.net

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne