Fitimi taktik i Hizbullahut është ndryshimi strategjik në terren!

Lajmi se Hizbullahu rrëzoi dronin izraelit Hermes 900 të përfolur gjerësisht ka shumë më tepër rëndësi sesa një arritje taktike ushtarake. Është një ndryshim rajonal dhe ndoshta ndërkombëtar. Gjatë disa dekadave, të gjitha luftërat që Izraeli dhe SHBA-ja nisën kundër vendeve muslimane dhe lëvizjeve të rezistencës në Azinë Perëndimore, përparësia kryesore ushtarake e agresorëve ishte dominimi i tyre në qiej.

Në luftën e vitit 1973, Izraeli i ndihmuar nga regjimet perëndimore, u përball pothuajse me një ndalesë ushtarake, kryesisht për shkak të raketave kundërajrore të furnizuara Egjiptit nga BRSS. Sot, si Rusia ashtu edhe Ukraina përballen me sfida të vështira në luftën e tyre të ndezur në Evropën Lindore. Të dyja palët kanë aftësinë t’i mohojnë tjetrit dominimin mbi hapësirën ajrore. Duke marrë parasysh se gjeografia e konfliktit në Liban, Palestinë dhe Siri është mjaft e vogël, humbja e dominimit ajror do t’i kushtojë shtrenjtë forcave tokësore izraelite dhe amerikane. Deri kohët e fundit, kufizimet e rëndësishme teknologjike i kufizuan forcat që i rezistonin sionizmit dhe imperializmit amerikan në presionin e armiqve të tyre në qiell.

Sot, në një kuptim më të gjerë, fusha e lojës teknologjike po shkon drejt një pike ekuilibri domethënës. Shembulli më i qartë i kësaj është zhvillimi i industrisë së dronëve dhe raketave balistike të Iranit, aftësia e Jemenit për të ngritur një bllokadë detare duke përdorur dronë dhe aftësia e Hizbullahut për të zhvilluar raketa të cilat janë në gjendje të depërtojnë dhe të verbërojnë mbrojtjen “Iron Dome” të Izraelit. Duhet të mbahet mend se para luftës në Ukrainë, propaganda perëndimore u përpoq të hidhte poshtë industrinë iraniane të dronëve si jo veçanërisht të rëndësishme. Lufta në Ukrainë, veprimet e Ansarallah në Jemen dhe tani operacionet e Hizbullahut kundër Izraelit tregojnë se kasta sunduese perëndimore thjesht ishte varrosur kokat e tyre në rërë.

Ata u bënë viktima të kompleksit të tyre të epërsisë së bardhë. Është vetëm çështje kohe që një ndryshim i ngjashëm dramatik, si ai në industrinë e dronëve, të ndodhë në sferën e mbrojtjes ajrore. Rrëzimi i kohëve të fundit i disa dronëve izraelitë nga Hizbullah është një shenjë se kjo ndoshta ka ndodhur tashmë dhe së shpejti do të bëhet e dukshme në një shkallë shumë më të madhe. Çështja që do të nxjerrë në pah aftësitë kundërajrore të forcave indigjene të rajonit është përshkallëzimi i afërt në Palestinën veriore.

Izraelitët ka të ngjarë të përqendrojnë presionin e tyre në rritje mbi Hizbullahun duke përdorur fuqinë e tyre të madhe ajrore. Ajo që sionistët ndoshta po injorojnë është se Hizbullahu ka zgjeruar qartë aftësitë e tij kundërajrore. Duke rrëzuar disa dronë, rezistenca islamike në Liban u ka dërguar një sinjal të qartë kundërshtarëve të saj se jo vetëm që ka përmirësuar arsenalin e raketave që nga viti 2006, por ka bërë përparime edhe në zona të tjera. Kjo nuk do të thotë se Hizbullah dhe aleatët e tij do të jenë në gjendje të eliminojnë plotësisht kërcënimin e paraqitur nga avionët luftarakë të furnizuar nga SHBA-të e Izraelit.

Por kryerja e misioneve ushtarake ajrore pa sfida do të bëhet mjaft e vështirë për Izraelin dhe mundësitë e tij perëndimore të gjenocidit. Çfarë do të thotë kjo është se Hizbullah do të arrijë manovrim të konsiderueshëm në terren. Kjo, e kombinuar me motivimin ideologjik të forcave të Hizbollahut, do të thotë se Izraeli do të jetë nën atë lloj presioni ushtarak që nuk është përballur kurrë më parë në historinë e tij. Duke marrë parasysh se Izraeli aparteid gjeopolitikisht dhe demografik ekziston në një det armiqësie, sulmet tokësore ndaj infrastrukturës okupuese sioniste do ta mbajnë Izraelin në një gjendje të përhershme paqëndrueshmërie ekonomike, politike dhe sociale.

Duke rritur aftësitë e tij për të synuar forcat sioniste në qiell, Hizbullah ka prezantuar një dinamikë të re ushtarake në terren. Është në tokë që luftërat fitohen ose humbasin. Duke pasur parasysh se ushtarët izraelitë janë të tmerruar nga vdekja ndërsa luftëtarët e Hizbullahut dëshirojnë të martirizohen, ne jemi gati të hyjmë në një fazë të re të luftës në Azinë Perëndimore./gazetaimpakt/crescent.icit-digital.org

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne