Gara e AI ka filluar. Kush është konkurrenti kryesor i SHBA-së?

Silicon Valley i Indisë ka një grup të fuqishëm talentesh dhe një kulturë të gjallë fillestare, por për t’u rritur masivisht ajo ka nevojë për investime të mëdha dhe fuqi masive kompjuterike

Inteligjenca Artificiale, ose AI, e cila i referohet aftësisë së kompjuterëve ose makinerive për të kryer detyra që kërkojnë inteligjencë njerëzore, është e zakonshme sot – globalisht dhe në Bengaluru të Indisë.

Qyteti ka tejkaluar në mënyrë efektive pjesën tjetër të Indisë për të rritur rrugën e tij drejt pesë pikave kryesore të AI në botë, sipas TIDE të Harvard Business Review. Nju Delhi dhe Hyderabad zënë përkatësisht pozitat e 18-të dhe të 19-të. Katër pikat kryesore të nxehta janë San Francisko, Nju Jorku, Bostoni dhe Seattle.

Nuk është vetëm Harvard Business Review. Brookings Metro Review dhe një studim nga Instituti Wuzhen kanë projektuar gjithashtu Bengaluru si qendrën e ardhshme të AI. Google dhe Apple janë ndër gjigantët globalë që kanë blerë startup-et lokale që fokusohen në AI. Dhe Microsoft dhe IBM kanë krijuar objekte kërkimi dhe zhvillimi (R&D) për produktet dhe shërbimet e AI.

Por a mundet qendra kërkimore indiane e AI të bëhet një lider i vërtetë në këtë fushë dhe të kalojë Silicon Valley me famë botërore?

RT

Si filloi gjithçka
Në vitin 1986, kur horizonti i Bengaluru, i quajtur atëherë Bangalore, kryeqyteti i shtetit jugor indian të Karnataka me një popullsi aktuale prej rreth 13 milionë banorësh, u mbulua nga një tendë e gjelbëruar dhe jo përbindësha betoni me fasada xhami, një tabelë e papërshkrueshme. në rrethin qendror të biznesit lexoni Qendra për Inteligjencë Artificiale dhe Robotikë (CAIR).

CAIR pushtoi pjesën e pasme të një objekti zhvillimi radar të Organizatës së Kërkimit dhe Zhvillimit të Mbrojtjes (DRDO). Vendimi për themelimin e CAIR u mor nga i ndjeri Dr. V. S. Arunachalam, atëherë Shefi i DRDO dhe arkitekti kryesor i programeve strategjike jetike të Indisë: zhvillimi i një shumëllojshmërie raketash (Agni, Prithvi, Akash dhe Nag), indigjene. AWACS, avion i lehtë luftarak ‘Tejas’, tanku kryesor i betejës ‘Arjun’; dhe disa projekte të tjera mbrojtëse. Të gjitha këto projekte kanë arritur të realizohen me futjen e raketave, tankeve kryesore të betejës, AWACS dhe avionëve luftarakë nga forcat e armatosura indiane.

I ndjeri Dr. Arunachalam zgjodhi Dr. Mathukumalli Vidyasagar dhe e tërhoqi atë nga një universitet kanadez për të drejtuar CAIR. Vidaysagar mori studentin e tij të doktoraturës, Dr. Girish Deodhare, dhe u nis në një udhëtim të zhvillimit indigjen të produkteve në fushën e inteligjencës artificiale (AI) dhe robotikës.

Dr. G. Satheesh Reddy, i cili hoqi dorë nga posti i tij si Këshilltar Shkencor i Ministrit të Mbrojtjes pasi mbushi 60 vjeç disa muaj më parë, tha së fundi për RT: “CAIR po udhëheq aktivitetin për të siguruar që të gjithë laboratorët DRDO të bëjnë sisteme dhe nën-sisteme me Inteligjenca artificiale e integruar (inteligjenca artificiale). Ndërsa përparojmë, AI do të luajë një rol të rëndësishëm në programet e mbrojtjes dhe aeronautikës.”

Sekreti i suksesit
Cilët janë faktorët kryesorë që e shtyjnë Bengalurun përpara qyteteve të tjera indiane? Me pak fjalë, një grup i fuqishëm talentesh, një kulturë e gjallë fillestare dhe një sërë organizatash kërkimore.

Sipas shifrave të lëshuara për RT nga Ministria e Teknologjisë së Informacionit dhe Bioteknologjisë së shtetit Karnataka, qyteti është shtëpia e 1,530 startup-eve, duke punësuar 45,000 njerëz.

Bengaluru ka rreth 100 investitorë engjëj vetëm në startupet e AI. Dhe disa nga “njëbrirëshët” e qytetit përfshijnë LeadSquared, CommerceIQ, BlackBuck, VerSe Innovation dhe InMobi Technologies Pvt Ltd.

ARTPARK @ IISc (AI & Robotics Technology Park), një organizatë unike jofitimprurëse e krijuar bashkërisht nga Instituti Indian i Shkencës (IISc), Departamenti i Shkencës dhe Teknologjisë i Qeverisë së Indisë dhe qeveria e shtetit, ka nxitur inovacionin në Inteligjenca artificiale dhe robotika duke bashkuar më të mirat e startup-eve, akademisë, industrisë dhe ekosistemit qeveritar.

Kjo nuk është e gjitha. Shumë ndërmarrje lokale në sektorë të tillë si kujdesi shëndetësor, bujqësia dhe logjistika kanë miratuar zgjidhje të AI për të adresuar sfidat unike. Rezultati: kërkesa lokale për shërbimet e AI ka inkurajuar rritjen e ofruesve të specializuar të AI.

Ky bum në AI dhe sektorë të lidhur ka shkaktuar shumë mundësi punësimi për profesionistë të talentuar. Ndërsa LinkedIn ka parashikuar që numri i vendeve të punës për vitin 2023 të jetë 4,000, uebfaqja e punës naukri.com e ka vlerësuar shifrën në 5,220. Një sondazh i fundit nga LinkedIn ka zbuluar se tetë në dhjetë profesionistë (81%) mendojnë se do të kishte një ndryshim ‘të rëndësishëm’ në punët e tyre vitin e ardhshëm për shkak të AI, dhe 71% janë të gatshëm të mësojnë më shumë rreth AI.

Pika e rritjes dhe sfidat
Qyteti ka potencialin të shfaqet si qendra më e madhe në botë e AI gjatë dy viteve të ardhshme, me kusht që gjigantë si Tata Consultancy Services (TCS) dhe Infosys Technologies Ltd të investojnë disa miliardë dollarë në infrastrukturë për aftësi shumë të larta kompjuterike, sipas T. V. Mohan Das Pai, një ish-anëtar i bordit të Infosys Technologies, i cili ka investuar në më shumë se 50 kompani në vertikale të ndryshme.

“Silicon Valley (SHBA) ka kapitalin dhe fuqinë kompjuterike shumë të lartë që ne në Bengaluru nuk e kemi,” tha ai për RT.

Pai tha se Bengaluru, shtëpia e më shumë se 2000 startup-eve me rreth 2.3 milionë njerëz që punojnë në teknologji të ndryshme, do të kërkonte investime të përmasave të mëdha për të fituar aftësi të larta kompjuterike për të nxjerrë produkte si Chat GPT.

Ndërkohë në Silicon Valley, në janar 2023, Microsoft njoftoi se po bënte një “investim shumëvjeçar, shumë miliardë dollarësh” në startupin e inteligjencës artificiale OpenAI, krijuesin e ChatGPT dhe mjeteve të tjera që mund të shkruajnë tekst të lexueshëm dhe të gjenerojnë imazhe të reja.

Për infrastrukturën kompjuterike për produktet e tipit ChapGPT, Prof. V. Kamakoti i IIT, Chennai, tha se një superkompjuter gjigant me disa mijëra njësi të përpunimit grafik të përgjithshëm (GGPU) do të kërkohej për të nxjerrë produkte të tilla. “Nëse nuk duam një model të të gjitha tregjeve, por një model gjuhësor specifik për domenin, ne mund të bëjmë me më pak fuqi kompjuterike,” tha ai, por nuk pranoi të jepte një shifër të madhe mbi sasinë e financimit të kërkuar për një të tillë. sistemi.

Komenti i Pai për infrastrukturën kompjuterike dhe financimin vjen në kontekstin e shifrave të përmendura më parë. Përveç kësaj, superkompjuterë të tillë të mëdhenj do të kërkonin një furnizim të pandërprerë me energji elektrike dhe tonelata ujë për të ftohur sistemin, sipas burimeve në industrinë e IT.

Investitori përmendi gjithashtu se megjithëse kapitali njerëzor është në rregull, numri i doktorantëve në shkenca kompjuterike është i pamjaftueshëm, duke shkaktuar një vakum në krye të piramidës së burimeve njerëzore.

Nevoja për financim dhe aftësi të larta kompjuterike u përmend në një raport të lëshuar në qershor 2023 nga NASSCOM (Shoqata Kombëtare e Kompanive të Softuerit dhe Shërbimeve), të titulluar “Peizazhi i fillimit të inteligjencës artificiale gjeneruese në Indi – Perspektiva 2023”.

Ai renditi mungesën e financimit si një nga pengesat kryesore për startup-et gjeneruese të AI në Indi. “Mungesa e të dhënave të trajnimit me cilësi të lartë, financimit dhe infrastrukturës kompjuterike janë tre nga sfidat kryesore për startup-et”, thuhet në raport.

Ashtu si në Silicon Valley, njerëzit e trajnuar me AI po joshen me paga të majme dhe përfitime të tjera në Bengaluru, për shkak të nxitimit për talent.

“Ne kemi nevojë për një racë të re inxhinierësh që janë trajnuar në AI, sepse ne e shohim rritjen e (numrit të punonjësve) një sfidë të madhe. Niveli i gërvishtjes është shumë i lartë sepse ata të trajnuar në AI janë më të kërkuarit. Kontrollet e tyre të pagave variojnë nga 60-65 lakhs deri në një kror Rs (72,000 dollarë deri në 120,000 dollarë), dhe shumica e tyre preferojnë të punojnë nga vende të largëta, “tha K. N. Srivathsala, bashkëthemelues i Ngenux Solutions, një firmë këshillimi biznesi me bazë AI. në Bengaluru.

Ajo tha se disa nga inxhinierët janë të vendosur jashtë qyteteve si Pune dhe Hyderabad. Me AI që provon një teknologji gjithëpërfshirëse, industritë po kontaktojnë shkencëtarët dhe inxhinierët në pension të Organizatës Indiane të Kërkimit Hapësinor (ISRO) dhe DRDO për të shfrytëzuar ekspertizën e tyre në fusha si kirurgjia në distancë. Për shembull, Dr. Mylswamy Annadurai, ish-drejtor i Qendrës Satelitore Prof. U. R. Rao në Bengaluru, i është bashkuar Bordit të SS Innovations Pvt Ltd, një njësi robotike kirurgjikale, për të mbështetur një përpjekje që synon operacionet me kosto të ulët.

Për t’u siguruar që qyteti të ruajë avantazhin e tij ndaj të tjerëve, qeveria e Karnataka ka krijuar një fond prej 25 krorë Rs (3 milion dollarë) për të ushqyer startup-et e specializuara në ‘teknologjinë e thellë’ dhe AI, si pjesë e përpjekjeve të saj për t’u siguruar që qyteti të ketë një avantazh ndaj të tjerët.

“Inxhinierët e softuerit të Bengalurut janë të përgatitur për të bërë mirë në revolucionin e ardhshëm industrial, i cili do të fuqizohet nga softueri dhe AI. Prandaj, qeveria e Karnatakës po fillon iniciativa të ndryshme për të mbështetur dhe ndihmuar në hapjen e kufijve të rinj,” Prof. M. V. Rajeev Gowda, një anëtar i ekipit të krijuar nga qeveria e shtetit Karnataka për të ndërtuar ‘Brand Bengaluru’, tha për RT./RT/GazetaImpakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne